Case Regale

Povestea de viaţă fascinantă a Reginei Noor a Iordaniei, considerată şi Grace Kelly a Orientului Mijlociu

Povestea de viaţă fascinantă a Reginei Noor a Iordaniei, considerată şi Grace Kelly a Orientului Mijlociu camera-retro icon Vezi galeria 6 poze

Au trecut fix 42 de ani de când Elizabeth Halaby devenea soţia conducătorului Iordaniei, Husein I, transformându-şi destinul în scenariu de film. Aceasta este considerată, şi astăzi, un etalon de stil şi un exemplu pentru soţiile musulmanilor din întreaga lume.

Pe numele său adevărat Elizabeth Najeeb Halaby, aceasta s-a născut în 1951 în America, având o tinereţe mai mult pe drumuri, între New York şi L.A. A studiat fotografia în Aspen,a urmat cursurile Aacademiei Concord din Massachusetts, a terminat arhitectura la Princeton şi a vândut pizza ca să facă rost de bani de buzunar. Ea a urmat şi un master în jurnalism, visând să devină prezentatoare de televiziune. Provenind dintr-o familie înstărită şi fiind o fire extrem de rebelă, Liz alege să se urce în primul avion al liniei aeriene naţionale, care a decolat spre Iordania, pentru a-şi vedea tatăl care se ocupa de o companie de aviaţie. Aterizată pe pământ iordanian, domnişoara Halaby avea să îl cunoască pe cel care va fi iubirea vieţii ei, Regele Hussein bin Talal, din dinastia Hashemite. Acesta era încă în doliu după cea de-a treia soţie a lui, Alia, care murise într-un accident de elicopter. A fost dragoste la prima vedere în momentul în care americanca s-a oferit să realizeze fotografiile oficiale pentru el şi tatăl ei, însă timp de şase luni cei doi au fost doar prieteni. La doi ani de la acel moment, ei se căsătoreau într-o ceremonie elegantă, intimă, la Palatul Zahran, Liz devenind prima regină de origine americană din lumea arabă.

Noor şi Regele Hussein (Foto Pinterest)

Ea a fost singura femeie de la nunta sa şi a purtat o creaţie semnată Christian Dior. După căsătorie, aceasta a luat numele de Elizabeth Noor al-Hussein, adică Elizabeth Lumina lui Hussein. Poporul nu a fost, într-o primă fază, de acord cu această uniune, deoarece era o regină străină de lumea islamului, însă atunci când au văzut devotamentul şi implicarea ei în problemele ţării au ajuns să o iubească. Unii ai suspectat că nunta lor a fost un aranjament al CIA-ului, însă niciodată Liz nu a lăsat să se înţeleagă că ar fi o trădătoare. A fost mamă pentru cei opt copii ai Regelui, chiar foarte apropiată de Haya, Ali şi Abir, moştenitorii rezultaţi din căsătoria cu soţia care decedase.

La finalul anilor ’70, Elizabeth trăieşte, singură, o dramă. Însărcinată în cinci luni cu primul lor copil, aceasta suferă un avort spontan, iar Hussein nu a fost lângă ea să o susţină. Mulţi spun că firea ei libertină nu a putut tolera până la capăt stresul provocat de faptul că erau mereu în vizorul duşmanilor. Ea avea pe urmele ei o armată de bodyguarzi, deoarece Hussein trecuse prin 25 de atentate de asasinat. Noor şi Hussein au avut, însă, împreună patru copii: Prinţul Hamzah, Prinţul Hashim, Prinţesa Iman şi Prinţesa Raiyah.

Noor împreună cu nora sa, Rania a Iordaniei

 Pe parcursul vieţii, Noor s-a implicat în multe acte caritabile şi sociale, participând chiar şi în prezent la gale sau putând fi văzută pe covorul roşu la evenimente speciale. Din păcate, iubirea vieţii ei avea să o părăsească prematur. În 1992, regele Hussein era diagnosticat cu cancer. După o operaţie prin care i-a fost scos un rinichi, regele este din nou diagnosticat cu limfom. I se face transplant de măduvă, dar organismul îi refuză transplantul. În 1999 pierde lupta cu boala. Cu două săptămâni înainte să moară, acesta l-a sărit la tron pe fratele lui, Prinţul Hassan şi l-a numit succesor la tron pe fiul său mai mare, Abdullah. Regina Noor a fost puternică în acele momente, susţinându-şi naţia adoptivă şi redefinindu-şi poziţia în lumea arabă. 

Regina a cunoscut multe celebrităţi prin participarea la galele caritabile din întreaga lume. Aici alături de Sting

Comentarii

Modifică Setările