News

Povestea lui June Carter şi a lui Johnny Cash. Iubire pe ritmuri de country

Povestea lui June Carter şi a lui Johnny Cash. Iubire pe ritmuri de country

El a fost regele scenei şi ea, regina inimii lui. Unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, cu peste 90 de milioane de albume vândute în întreaga lume, s-a îndrăgostit de această cântăreaţă cu pedigri, dintr-o legendară familie de staruri country.

Este de ajuns să revezi clipuri vechi pe YouTube sau celebrul film de Oscar Walk the Line, din 2005, pentru a înţelege de ce iubirea lor a fost aşa deosebită. Scena, muzica şi reflectoarele au făcut ca povestea începută undeva în anii ’50 să se aştearnă în faţa ochilor noştri ca un musical. Până la urmă, pe scenă erau de găsit Johnny şi „doamna lui“, June, nu mai puţin de 180 de zile pe an.

June şi Johnny în 1981

Doamna lui Johnny Cash a intrat în viaţa celui supranumit „Bărbatul în Negru“ într-un moment în care exista deja o femeie care-i purta în mod oficial numele, Viviano Liberto. Era anul 1956 când cei doi muzicieni, un Cash care se lupta cu dependenţa de droguri şi o June căsătorită, s-au văzut pentru prima dată în culisele festivalului country Grand Ole Opry, din Nashville. De fapt, June avea să treacă prin două mariaje până când starul country să intre în viaţa ei şi să rămână acolo până la moartea amândurora, în 2003.

În 1952, June se căsătorea cu artistul country Carl Smith şi devenea mama unei fetiţe, Rebecca Carlene. Uniunea lor a durat doar patru ani şi, după divorţ, June a acceptat să meargă în turneu cu legendarul Elvis Presley, ca backing vocal, perioadă în care i-a spus „Da“ ofiţerului de poliţie Edwin Nix, cu care a avut o altă fiică, Rozanna. Şi chiar Elvis a fost cel care i-a făcut cunoştinţă acesteia cu muzica lui Johnny Cash. „Elvis a fost un mare fan al lui John şi mi-a cerut să ascult multe melodii de-ale lui. Atunci am aflat prima dată despre Johnny Cash şi am devenit, la rândul meu, un fan. Încă mai sunt şi acum“, avea să mărturisească June în 1981.

1957: Johnny Cash alături de prima soţie, Vivian Liberto, şi două dintre cele patru fiice ale lor

Însă ceea ce astăzi se citeşte ca un model de iubire şi pasiune intensă a fost privit, la început, ca o legătură supărătoare, în special de către cei care s-au situat în tabăra fostei soţii, victima acestei poveşti. Aceşti apropiaţi ai lui Vivian au privit-o pe June Carter ca pe o vampă fără scrupule, echivalentul lui Yoko Ono a lui John Lennon în lumea country. Şi nu aveai cum să nu simţi o doză de milă pentru casnica fidelă şi mama celor patru copii ai lui Cash, lăsată în urmă să aibă grijă de familie şi casă, în timp ce Jonny Cash şi „cealaltă femeie“ deveneau regele şi regina muzicii country.

Afişul filmului Walk The Line, cu Reese Witherspoon şi Joaquin Phoenix

Interesant este că, dacă în filmul Walk the Line, Johnny a fost portretizat ca fiind prădătorul agresiv, în timp ce June refuza cu încăpăţânare avansurile colegului său de scenă, fosta doamnă Cash are o altă versiune a rivalei sale, pe care a făcut-o publică în biografia sa. În viziunea primei soţii a lui Jonnhy, cântăreaţa a fost cea care i-a vânat soţul, aruncându-i acest lucru în faţă, în timpul unei confruntări care a avut loc între cele două femei: „Vivan, Johnny va fi al meu!“.

Când June Carter şi-a dat seama pentru prima dată că s-a îndrăgostit până peste cap de Johnny Cash, a simţit ca şi cum ar fi căzut într-o groapă plină de lavă, arzând de vie. Nu i-a fost greu să transpună aceste sentimente în versuri şi să compună, apoi, nemuritorul hit country „Ring of Fire“. Johnny Cash a cântat şi înregistrat melodia pe care chiar el a inspirat-o, cântecul ajungând în fruntea topurilor country în anul 1963, acolo unde a rămas timp de şapte săptămâni consecutive.

În 1966, divorţul lui Cash se finaliza, iar artistul devenea liber să-şi trăiască relaţia cu June cât voia de zgomotos. Învingătoare, artista nu a acceptat imediat să devină a doua soţie a lui Cash, refuzând mai multe cereri în căsăstorie, aşa că starul country a găsit o cale prin care întrebarea sa să nu se mai lovească de acel „Nu“.

A cerut-o pe June pe scenă, în faţa a 7.000 de fani care asistau la concertul lor din Londra (Ontario), Canada, în anul 1968. În timpul duetului lor, Johnny s-a oprit şi i-a strigat în microfon „Vrei să te măriţi cu mine?“, iar June, la insistenţele celor din public care îi cereau să spună „Da“, a dat răspunsul mult aşteptat.

„Mi-ar fi plăcut să îngenuncheze în faţa mea şi să mă ceară de nevastă aşa cum trebuie, dar aşa a fost să fie“, avea să declare mai târziu June. În sfârşit, pe 1 martie 1968, la 12 ani după ce s-au întâlnit în culisele festivalului Grand Ole Opry, June şi Johhny deveneau soţ şi soţie în oraşul Franklin din Kentucky. Doi ani mai târziu, tot în martie, venea pe lume singurul lor copil, John Carter Cash.

Soţii Cash la Wembley Stadium, Londra, 1973

„Iubirea pe care eu şi John o împărtăşim cu cea pentru Iisus Hristos este unul dintre cele mai mari daruri pe care Dumnezeu putea să ni le ofere“, avea să spună June, cei doi fiind cunoscuţi pentru devotamentul lor faţă de Cel de Sus. Cash, în special, avea să declare că această credinţă l-a salvat de la sinucidere, în zilele negre ale dependenţei de droguri şi depresiei.
Dar cu tot acest ajutor al Domnului, relaţia lor n-a fost mereu armonioasă, după spusele fiului acestora, John Carter Cash (46), la rândul lui cântăreţ country. În volumul „House of Cash“, acesta ne poartă în culisele luptei de o viaţă a tatălui său cu drogurile, dezvăluind că şi mama sa, June, a dezvoltat, mai târziu, această dependenţă, pe fondul paranoiei că soţul ei nu-i este fidel. Chiar dacă Johnny a reuşit, într-o primă măsură, să scape de demonii personali cu ajutorul iubitei lui June, la sfârşitul anilor ‘70, aceştia au revenit ca să-l bântuie.

Între timp, June trăia în negare, simţurile sale fiind anesteziate, probabil, şi de cadourile costisitoare cu care Johnny o copleşea. „Tatăl meu obişnuia să vină deseori acasă cu perle şi să i le pună la gât. Era instigatorul unor cheltuieli extravagante, inutile“, spune Cash Jr.

John Carter Cash, sigurul copil al celor doi cântăreţi

Dar, dincolo de aceste excentricităţi care-i puteau fi iertate unui artist răsfăţat de succes, Cash mai avea şi alte obiceiuri. Să-i scrie superbe scrisori de dragoste femeii vieţii lui. Una dintre acestea, pe care Cash i-a trimis-o lui June în 1994, când aceasta a împlinit 65 de ani, a fost declarată cea mai frumoasă scrisoare de iubire din toate timpurile.

„Mi se întâmplă câteodată, cum ar fi astăzi, să mă gândesc cât de norocos sunt să-mi trăiesc viaţa cu cea mai impresionantă femeie pe care am întâlnit-o vreodată. Continui să mă fascinezi şi să mă inspiri. Îmi influenţezi viaţa în bine. Eşti obiectul dorinţelor mele, motivul principal al existenţei mele pe pământ. Te iubesc foarte mult“, se poate citi în aceste rânduri sensibilie, deşi suntem siguri că mare parte din romantismul lor s-a pierdut în traducere.

În 2003, mai întâi regina, apoi regele au părăsit această lume, la o distanţă de patru luni unul după altul. Se spune că sufletele pereche nu-şi găsesc liniştea până nu se întâlnesc, iar când o fac, nu mai pot trăi unul fără altul. Aşa au fost June Carter şi Johnny Cash.