Meghan & Harry

Povestea rochiei regale purtată de prinţul Archie la botez

Povestea rochiei regale purtată de prinţul Archie la botez

La botezul regal de astăzi, cei doi părinţi au respectat tradiţia de la Palat, micul Archie purtând aceeaşi ţinută ca şi verişorii lui cu sânge albastru: prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis.

Aceasta a fost creată pentru a înlocui rochia originală, impusă de regina Victoria la creştinarea fiicei ei, Victoria Adelaide Mary Louisa, în 1841.

Regina Victoria şi fiul ei, Bertie, cel care a devenit Edward VII

Designul acesteia a fost unul special, deoarece botezul a avut loc în ziua în care părinţii ei aniversau un an de la cununia religioasă şi a fost inspirat din rochia de mireasă a mamei ei. Era făcută din mătase alba, cu dantelă aplicată manual, cusută de fiica unui miner din Fakirk. 

Ducele şi Ducesa de York la botezul fiicei lor, cea care avea să devină Regina Elisabeta

Cinci monarhi au fost botezaţi în această ţinută: Edward VII, George V, Edward VIII, George VI şi Regina Elisabeta, dar şi Prinţul Charles, Prinţul William şi Prinţul Harry. Cutuma spunea ca, după fiecare ceremonie, aceasta să fie spălată doar manual, cu apă de izvor şi păstrată într-o camera întunecată ca să nu fie decolorată de soare. 

Botezul Prinţului Charles

Purtată de 62 de moştenitori regali pe parcursul a 163 de ani, ţinuta originală a devenit mult prea fragilă pentru a mai putea fi folosită încă din anul 2004, iar regina Elisabeta a ordonat crearea unei replici care a fost folosită de atunci la botezurile familiei regale. 

Botezul Prinţului Harry, în 1984

Ultima care a purtat rochia originală a fost Lady Louise Windsor, fiica Prinţului Edward şi a Contesei de Wessex, Sophie. Stilistul personal al Reginei, Angela Kelly, a fost ulterior rugată să gândească o replica. Aceasta a lucrat cu designeri din Anglia şi Italia pentru a păstra acurateţea creaţiei originale şi au păstrat suficient material şi pentru o a treia creaţie în caz că şi aceasta se va uza. 

Prinţul George la botezul din 2013.

Comentarii