Vedete

Poziţia vedetelor vizavi de referendumul pentru redefinirea familiei

Poziţia vedetelor vizavi de referendumul pentru redefinirea familiei

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament se va desfăşura în primul weekend din luna octombrie, pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018. Iată ce mesaje au postat vedetele despre iniţiativa guvernului.

 

Referendumul pentru familie 2018 are la bază o iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie. Aceasta este prima iniţiativă cetăţenească demarată în România de la căderea comunismului în 1989. Iniţiativa vizează înlocuirea sintagmei „între soţi” din art. 48, alin. (1) al Constituţiei cu „între un bărbat şi o femeie”.

Căsătoria este deja reglementată în articolul 277 din Codul civil, care interzice alte forme de convieţuire echivalente cu aceasta (căsătoriile şi parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex). Organizaţiile care apără drepturile omului văd în această iniţiativă o restrângere a drepturilor minorităţii LGBT.

La referendum, cetăţenii României vor răspunde la întrebarea „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”. Indiferent de tema referendumului, dacă scopul e modificarea Constituţiei, întrebarea e una standard. 107 senatori au fost de acord să aloce 163,712 milioane de lei pentru organizarea referendumului.

Iată care e poziţia vedetelor vizavi de referendumul pentru redefinirea familiei.

Ileana Badiu
"Referendum pentru familia tradiţională. Sunt mamă. Mamă de băiat de 9 ani acum şi nu-i uşor să-l educ pentru a fi bărbat. Cred în familie şi în iubire. Iar faptul că băiatul unei familii ar putea să simtă să fie gay este un subiect greu de dus pentru perspectiva viitoare a unor părinţi. Oamenii genetic sunt pregătiţi pentru a fi părinţi, socri şi ulterior bunici, aşa că presiunea este de înţeles. La fel şi dorinţa de a urma împreună cu copilul propriu aceste etape. Cu toate acestea, nu voi merge la referendum. Pentru că ceea ce mă interesează este ca fiul meu să fie fericit. Indiferent cum s-ar manifesta pe viitor fericirea lui. Pentru că ştiu că fericirea înseamnă iubire. Iar iubirea este la fel şi între oameni de acelaşi sex. Părinţii ar trebui să vrea ca fiii şi fiicele lor să iubească şi să fie iubiţi, autentic şi adevărat şi asta-i ceea ce contează. Părinţii ar trebui să lupte pentru dreptul copiilor lor de a iubi şi de a fi protejaţi de lege, indiferent de care ar fi opţiunile lor sexuale. Nu mă duc la referendum. Aş merge însă oricând, dacă referendumul ar fi despre ceea ce avem într-adevăr nevoie - un referendum pentru sănătate sau pentru educaţie. Sunt mama unui copil şi aş vrea ca el să trăiască într-o ţară liberă, nu una habotnică şi obtuză.

La această postare nu voi permite niciun fel de comentariu discriminatoriu şi plin de ura. Ca să ştiţi."

Dragoş Bucurenci
"Nu am să merg pe 7 octombrie la referendum, pentru că este, în primul rând, o pierdere de bani şi, în al doilea rând, o pierdere de timp. Indiferent ce opinii ai avea despre ce reprezintă şi ce nu reprezintă familia, acest referendum nu produce niciun fel de efecte juridice. Deci este un referendum inutil. Ne cheltuim milioane de euro ca să nu facem nimic. Este expresia perfectă a multora dintre lucrurile pe care le emană Palatul Parlamentului. Prin termenul "soţ", care există deja în actuala Constituţie, legiuitorul înţelege "bărbat şi femeie". Deci referendumul este absolut inutil, e o pierdere de vreme. Este absolut evident cine are un interes să agite tema asta a referendumului: o tabără foarte mare şi un grup foarte mic. Există o tabără foarte mare de oameni care realmente se revendică de la nişte valori conservatoare şi doresc să facă această modificare în Constituţie, pentru a-şi celebra într-un fel valorile de la care ei se revendică. Şi, pe de altă parte, este evident că există un grup mic de oameni politici, în frunte cu Liviu Dragnea, care folosesc această temă a referendumului ca pe o petardă, ca pe o fumigenă, ca să îndepărteze atenţia publicului dinspre temele reale ale societăţii, care sunt competenţa guvernării, lupta anticorupţie, apartenenţa noastră la Uniunea Europeană."

Şerban Huidu
"Sunt de acord cu o zicere: "Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi! De ce să votezi ca unii oameni să aibă drepturi mai puţine ca tine? E creştineşte? Bigot ce eşti! Referendum pentru mai puţină libertate.

Alexandru Arşinel
„Eu sunt fiu de ţăran, de CFR-ist, am apucături normale. Dar pentru că nu vreau să-mi influneţez viaţa şi viitorul, cred că de data asta, pentru prima dată în viaţa mea, o să mă abţin. Eu când trec prin faţa unei biserici, spun Tatăl Nostru şi îmi fac cruce. Prefer să nu mă duc.“

Iulia Albu
„S-a creat o întreagă isterie în jurul subiectului Referendum, lucru care mă deranjează din două considerente. Primul ar fi faptul că opinia publică este masiv dezinformată, referitor la ceea ce ar înseamnă această modificare, iar al doilea, faptul că, din păcate, nu există niciun site care să explice concret ce înseamnă acest Referendum şi care este motivul pentru care el se face, şi care este miza lui. Consider că prioritară ar fi fluidizarea legislaţiei privind adopţia, astfel încât un copil să fie adoptabil mult mai rapid decât este în momentul de faţă (…) Consider că atât o femeie şi un bărbat, cât şi două femei, cât şi doi bărbaţi ar fi în egală măsură capabili să crească un copil, dacă sunt responsabili şi în deplinătatea facultăţilor mintale. Sunt o susţinătoare ferventă a parteneriatului civil, şi asta este tot ce am de spus pe acest subiect.”