News

Premieră la Casa Albă! Kamala Harris, desemnată prima femeie preşedinte a Statelor Unite

de admin

Premieră la Casa Albă! Kamala Harris, desemnată prima femeie preşedinte a Statelor Unite camera-retro icon Vezi galeria 2 poze

O decizie a lui Joe Biden a făcut ca visul comunităţii afro-americane să devină posibil, chiar şi numai pentru...85 de minute.

Vicepreşedintele american Kamala Harris (55) a stabilit un adevărat record în viaţa politică americană, devenind nu doar prima femeie preşedinte a Statelor Unite, ci şi prima femeie de culoare şi prima femeie cu origini sud-asiatice care a ajuns preşedintele Statelor Unite. Ce-i drept, temporar şi printr-un artificiu legal, dar perfect real.

Practic, preşedintele american Joe Biden şi-a transferat puterile prezidenţiale către vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, cât timp a fost sub anestezie pentru o colonoscopie. Aşa se face că vicepreşedintee Kamala Harris a deţinut puterea timp de 85 de minute, până când Joe Biden şi-a revenit de sub efectul anestezicului.

Preşedintele american şi-a reluat atribuţiile de şef de stat în aceeaşi zi, la ora locală 11.35 (18.35 ora României), după ce s-a trezit de sub efectul anesteziei, chiar dacă a mai rămas puţin în spital pentru finalizarea controlului medical.

„Evaluarea sănătăţii mele a decurs foarte bine”, le-a declarat el jurnaliştilor, în timp ce părăsea spitalul Walter Reed, în apropiere de Washington, în jurul orei locale 14.05 (21.05 ora României).

Joe Biden, care împlineşte astăzi 79 de ani, este cel mai bătrân preşedinte american din istoria SUA aflat la primul mandat. Totuşi, în Statele Unite ale Americii este o uzanţă ca un vicepreşedinte să-şi asume puterile prezidenţiale în timp ce preşedintele este supus unei proceduri medicale ce necesită anestezie. Chiar George W. Bush, a fost supus tot unei colonoscopii de rutină, timp în care prerogativele prezidenţiale i-au fost transferate vicepreşedintelui Dick Cheney.

Scepticii, însă, s-au gândit că rezistenţa lui fizică va fi pusă la grea încercare de acest mandat şi că nu ar fi exclus ca, realmente, până la finalul celor 4 ani de preşedinţie să fie nevoit să-i cedeze vicepremierului Kamala Harris puterea politică. Totodată, şi ea era conştientă de momentul unic pe care-l va puncta astfel în politica americană,

FOTO: pagina oficială

Comentarii

Modifică Setările