Interviu

Primul documentar despre ia românească. Iuliana Tudor: „Nu a fost deloc uşor la filmări, dar am avut parte de-o echipă implicată total în proiect”

Primul documentar despre ia românească. Iuliana Tudor: „Nu a fost deloc uşor la filmări, dar am avut parte de-o echipă implicată total în proiect”

Cu o experienţă de peste 20 de ani în televiziune, vedeta TVR şi-a propus, acum doi ani, o nouă provocare – aceea de-a realiza primul documentar despre ia românească. Filmul va fi lansat, pe micul ecran, pe 1 Decembrie şi este darul Iulianei Tudor pentru România.

Ţi-ai făcut debutul în lumea filmului, felicitări! Cum a fost această experienţă spre deosebire de cea dobândită în faţa camerei, dar în televiziune?

A fost un privilegiu. Am învăţat lucruri noi, am întâlnit oameni noi, am descoperit multe despre mine... Deci, a fost un câştig din atâtea puncte de vedere. Îmi place noul, îmi place să descopăr, să ies din zona de confort pentru a învăţa, ori filmul "Port Valoare şi Splendoare" mi-a oferit toate acestea!

Cum a fost la filmări? S-au desfăşurat cumva în pandemie?

Filmările s-au desfăşurat pe parcursul anului 2019, câteva luni bune. În Bucureşti, dar şi în ţară. Nu a fost deloc uşor, dar am avut parte de o echipă extraordinară şi implicată total în proiect. Alături de Camelia Robe, cea care a semnat scenariul şi regia, am început lucrul încă din 2018. În pandemie am desfăşurat post producţia filmului.

De ce ai simţit că a fost necesară realizarea unui asemenea documentar?

Pentru că omul modern nu ştie mare lucru despre veşmântul naţional. E nevoie azi, mai mult ca oricând, să ştim ce purtăm, să simţim ce purtăm. O cămaşă cusută e o operă de artă pe care sunt scrise cu acul toate legile universului. Femeia care o coase îşi lasă în cusătura aceea toate emoţiile, gândurile şi înţelesurile ei despre viaţă. Acest film aşază IA româneasca în patrimoniul universal. Acolo unde îi este locul! "Port Valoare şi Splendoare" este darul meu pentru România!

Modifică Setările