Royals

Principesa Elena, mama lui Nicolae, a împlinit 57 de ani. Iată povestea ei

Principesa Elena, mama lui Nicolae, a împlinit 57 de ani. Iată povestea ei

Ieri, Alteţa Sa Regală a fost sărbătorită de apropiaţi. Din păcate, fiul său, Nicholas Medforth Mills, nu i-a transmis niciun mesaj public.

A fost o aniversare umbrită de starea precară de sănătate a Regelui Mihai, dar şi de scandalul în care e implicat fiul ei, Nicholas Medforth-Mills la Aubonne, căruia Alteţa Sa însăşi i-a reproşat că "a nesocotit intimitatea, suferinţa şi demnitatea tatălui meu", că faptele lui "sunt profund greşite, moral şi uman" şi că "a dat dovadă de dispreţ faţă de România, faţă de poporul ei şi faţă de principiile Casei Regale".

În replică, fostul Principe Nicolae s-a arătat "dezamăgit şi profund îndurerat de încrâncenarea membrilor Casei Regale, precum şi de a mamei mele, de uşurinţa şi lipsa de respect cu care aceştia aruncă efectiv către presă nişte comunicate agresive, defăimătoare şi nejustificate, acum în aceste momente în care ar fi nobil să dăm dovadă de respect şi să trecem peste cine ştie ce ambiţii personale."

Dată fiind situaţia, este de înţeles de ce, pentru moment, comunicarea dintre mamă şi fiu este fracturată şi de ce nu există niciun mesaj public de felicitare din partea lui Nicholas Medforth-Mills pentru mama sa, Principesa Elena.

Citeşte şi:

Principesa Elena despre Nicolae: „Sunt dezamăgită de fiul meu. Regele nu doreşte să-l vadă”

Nicholas Medforth-Mills: „Nu cred că Regele este cel care a decis ca noi să nu ne vedem”

Principesa Elena a României, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, s-a născut în ziua de 15 noiembrie 1950, la Lausanne. A fost botezată în confesiunea ortodoxă, la Biserica Ortodoxă din Lausanne.

A petrecut copilăria în Anglia, alături de părinţi şi de surorile ei, Principesa Moştenitoare şi Principesa Irina.

Principesa Elena şi-a început studiile în Italia, la Florenţa, împreună cu sora sa mai mare, Principesa Margareta. A urmat gimnaziul la Şcoala Internaţională din Elveţia, apoi la Daneshill House School, Hampshire, unde a rămas până în 1965, încheindu-şi studiile la Bexhill-on-Sea.

În ultima parte a adolescenţei, Principesa Elena a călătorit, pentru o perioadă de 19 luni, în Asia de sud-est, făcând parte dintr-un grup coral care cuprindea mai mult de 100 de persoane din 56 de ţări. Cu această ocazie, Principesa a vizitat India, Malaysia, Hong-Kong, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Papua-Noua Guinee, Iran, Malta şi provincia Tirol din Italia. Astfel, şi-a descoperit pasiunea pentru călătorii şi dorinţa de a afla cât mai multe despre oamenii şi culturile din diferite colţuri ale lumii.

La întoarcerea în Europa, la vârsta de 20 de ani, Principesa a lucrat la vestita casă de licitaţii Christie’s din Geneva, unde s-a ocupat de vânzarea de bijuterii şi obiecte de artă. La 20 ianuarie 1975 s-a mutat la Londra, unde a urmat un curs de administraţie. După absolvirea acestuia, Principesa Elena a lucrat la Academia Londoneză de Muzică şi Artă Dramatică, în cadrul unui proiect dedicat ajutorării copiilor cu probleme auditive.

La doi ani după aceea, Principesa Elena şi-a început activitatea în cadrul unei organizaţii care se ocupă de copiii cu probleme de auz.

Vezi şi:

Instantanee de familie cu Principesa Elena, mama fostului Principe Nicolae

Timpul petrecut la Christie’s a lăsat o amprentă puternică asupra Principesei Elena, care a ajuns astfel să aprecieze frumuseţea, măiestria şi calitatea obiectelor de artă şi ale antichităţilor. Prin urmare, Principesa Elena a fost iniţiată în restaurarea obiectelor de artă în Londra, devenind asistenta unui expert în restaurări şi lucrând în paralel şi la Muzeul Anton Ulerich din Hanovra, la restaurarea unei colecţii de ceramică.

În 1982, Principesa Elena s-a întors în Anglia, unde s-a căsătorit cu Robin Medforth-Mills, tatăl copiilor ei, Nicolae şi Elisabeta-Karina. Şi-a petrecut doi ani din căsnicie în Sudan, unde a descoperit sărăcia extremă în care mulţi oameni îşi duceau viaţa, dar şi căldura şi prietenia culturii arabe. Fiul său, Nicolae, născut la Geneva, în 1985, şi-a împărţit primele 18 luni de viaţă între Anglia şi Sudan.

În 1989, anul revoluţiei române, s-a născut fiica Principesei Elena, Elisabeta-Karina. După revoluţie, Principesa Elena a înfiinţat o fundaţie care era destinată, iniţial, strângerii de fonduri menite să ajute, pe de-o parte, copiii cu handicapuri sau condiţii precare de viaţă din zona de nord-est a Angliei, acolo unde Principesa îşi are în acest moment reşedinţa, iar pe de altă parte, copiii cu dificultăţi din România. În 1991, după divorţ, Principesa Elena a rămas în Marea Britanie, iar astăzi locuieşte, în nord-estul Angliei, alături de Excelenţa Sa Alexander Phillips Nixon, cu care s-a căsătorit în 1998. În septembrie 2013, la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, Principesa Elena şi dl Nixon au celebrat căsătoria religioasă, în rit ortodox, într-o ceremonie oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei.

Principesa şi-a continuat activitatea caritabilă, strângând fonduri prin amabilitatea organizaţiilor locale şi prin galele private de caritate, organizate în Marea Britanie. Fundaţia Principesa Elena a fuzionat cu Fundaţia Principesa Margareta a României, Principesa Elena devenind membru al Consiliului de conducere al Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Acum păstrează legături strânse cu românii din Marea Britanie şi, bucurându-se de sprijinul soţului ei, este angajată în promovarea intereselor culturale şi economice ale României. Cuplul sprijină şi încurajează iniţiativele menite să dezvolte relaţiile dintre România şi Marea Britanie.

Alexander Phillips Nixon s-a născut la 22 octombrie 1964 în Anglia, într-o familie cu ascendenţă în Northumberland şi Irlanda. Are o diplomă în drept, domeniile sale principale de interes fiind dreptul constituţional şi cel administrativ. Timp de 25 de ani a fost Director Asociat al Şcolii de vară de studii religioase de la Oxford şi a lucrat în organisme nonguvernamentale. Din 2007 este Consilier al Regelui Mihai şi sprijină proiectele Familiei Regale, cu precădere în domeniul dezvoltării durabile. Alexander Phillips Nixon a fost implicat în perioada de început a restaurării Domeniului Regal Săvârşin şi o susţine pe soţia sa în îndeplinirea rolului său public.

Principesa Elena este a doua în Linia de Succesiune la Tronul României, după sora ei, Principesa Moştenitoare. Alteţa Sa Regală petrece mai multe săptămâni pe an în ţară, în special de Crăciun şi în luna mai.