News

Reacţii după moartea lui Radu Beligan

Reacţii după moartea lui Radu Beligan

Actori, cântăreţi, dar şi politicieni îi deplâng trecerea în nefiinţă. Iată câteva gânduri despre el...

13754259_1087400508008969_3546035605006441473_n

Klaus Iohannis
“Viaţa este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârşită a actorului, a omului de teatru, părăseşte această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieţi, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec şi imbold, fie ca ele să-i însoţească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină. Dumnezeu să vă odihnească, Maestre!

Dan Puric
"Sunt şocat pentru că am aflat acum câteva secunde şi este o pierdere fundamentală pentru cultura românească. Îi datorez statutul meu de actor la Teatrul Naţional, el m-a ajutat, am jucat împreună pe scenă, iar longivitatea lui a fost o longivitate artistică. Ceva din istoria teatrului românesc s-a încheiat."

Florin Piersic
"Nu vreau să spun în câteva cuvinte ce mă leagă pe mine de maestrul Beligan. În ultima vreme, nu exagerez, dumnealui mi-a mărturisit că cel mai apropiat actor îi sunt eu. E cel mai mare compliment făcut vreodată. Radu Beligan a fost partenerul meu în filme şi la teatru. În 1979 mi-a spus: „Visul meu este să pun o piesă cu tine, atât de mult mi-ai plăcut”, aşa mi-a spus. Este vorba de „Străini în noapte”, a tradus-o şi a pregătit-o pentru mine. I-am spus: „Sufletul meu îl iubeşte pe al dumneavoastră. Vă iubesc până la finalul vieţii mele.”

Dorel Vişan
„A murit ultimul stâlp mare al teatrului românesc. A fost ultimul model de seriozitate, de pregătire, de tot ce e e legat de teatru şi de istoria omului. A plecat un model extraordinar. Am învăţat multe lucruri.(...) Nici nu cred că s-a întâmplat, nu cred că am pierdut ultima legătură cu adevărul fundamental în teatru."