News

Reacţiile liderilor politici după moartea lui Fidel Castro

Reacţiile liderilor politici după moartea lui Fidel Castro

Uite ce-au spus Barack Obama, Donald Trump, Vladimir Putin, François Hollande, Xi Jinping, Papa Francisc şi alţii asemenea după moartea liderului revoluţionar cubanez.

15179027_10154440378467949_14307255692828307_n

Barack Obama

"Istoria va înregistra şi va judeca impactul enorm" pe care l-a avut părintele revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, decedat vineri noapte, a declarat preşedintele american în exerciţiu, Barack Obama, care a transmis condoleanţe familiei lui Fidel Castro şi şi-a exprimat "prietenia faţă de poporul cubanez".
Obama, co-artizan împreună cu preşedintele cubanez Răul Castro, fratele lui Fidel, al apropierii istorice şi a restabilirii relaţiilor diplomatice dintre cei doi foşti inamici din timpul Războiului Rece, a subliniat că administraţia să "a muncit mult" pentru a întoarce pagină de peste jumătate de veac de "discordie şi de profunde dezacorduri politice".
"În acest moment al dispariţiei lui Fidel Castro, întindem o mână a prieteniei către poporul cubanez. Istoria va înregistra şi va judeca impactul enorm al acestei personalităţi singulare asupra poporului şi a lumii", se menţionează în mesajul lui Obama.

Donald Trump

Noul preşedinte ales al Statelor Unite a declarat că Fidel Castro a fost un "dictator brutal" care "şi-a oprimat propriul popor" şi a apreciat că, la moartea sa, liderul revoluţionar cubanez lasă "o moştenire de execuţii, hoţie, suferinţă inimaginabilă, sărăcie şi încălcare a drepturilor fundamentale ale omului".
Citat într-un comunicat, Trump a promis că, "deşi tragediile, morţile şi durerea pe care le-a provocat Fidel Castro nu pot fi şterse", administraţia sa va face "tot posibilul pentru a se asigura că poporul cubanez poate porni în sfârşit pe calea prosperităţii şi a libertăţii". Trump nu a menţionat politică de deschidere a predecesorului sau Barack Obama.
"Deşi Cuba rămâne o insulă totalitară, sper că ziua de astăzi marchează o îndepărtare de ororile îndurate pentru prea mult timp şi (un pas în direcţia unui) viitor în care minunatul popor cubanez să poată trăi în libertatea pe care o merită pe deplin", a mai spus preşedintele ales al SUA, potrivit comunicatului citat.

Vladimir Putin

”Numele acestui om de stat eminent este pe bună dreptate considerat un simbol al unei întregi ere în istoria lumii. Cuba independentă pe care el şi aliaţii săi au construit-o a devenit un membru influent al comunităţii internaţionale şi a fost un exemplu ce inspiră multe state şi persoane”, a afirmat Vladimir Putin.
"Fidel Castro a fost un prieten adevărat şi loial Rusiei. El a investit personal în instalarea şi dezvoltarea relaţiilor ruso-cubane şi a cooperării apropiate, strategice în toate domeniile. Acest om puternic şi înţelept privea viitorul cu încredere. El a întrupat idealurile înalte ale unui politician, cetăţean şi patriot, cu adevărat dedicat cauzei căreia şi-a dedicat întreaga sa viaţă”, a adăugat acesta.
”Memoria sa va trăi pentru totdeauna în inimile ruşilor”, a mai spus preşedintele rus.

Mihail Gorbaciov

Fostul lider sovietic a adus un omagiu părintelui revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, decedat la vârsta de 90 de ani, subliniind rezistenţă acestuia în faţă presiunii exercitate de SUA.
"Fidel a rezistat şi şi-a întărit ţară în cursul celei mai dure blocade americane, când există o presiune monumentală asupra lui, şi a putut (...) să-şi conducă ţară pe calea dezvoltării independente", a afirmat ultimul lider al Uniunii Sovietice, citat de agenţia Interfax.

Modifică Setările