Annie Lennox, diva androgină. Ce nu ştiai despre fosta solistă Eurythmics
Annie Lennox în 1984
Unii au mers până acolo şi au supranumit-o cea mai mare cântăreaţă albă de soul în viaţă. Britanicii care şi-au asumat-o ca pe un tezaur naţional pe această scoţiancă get beget sunt şi ei generoşi cu aprecierile la adresa celebrei artiste: cea mai de succes cântăreaţa din Regat.
Ajunsă astăzi la 61 de ani, seducătoarea cu aspect masculin şi voce care atinge patru octave este neobosită şi încă îndrăgostită de scenă, chiar dacă muzica ei nu mai este la fel de actuală ca în anii ‘90, atunci când domina topurile cu piese precum „No More «I Love You's»“ sau „A Whiter Shade of Pale“.
Această Tilda Swinton a muzicii îşi împarte însă succesul şi palmaresul de 80 de milioane de albume vândute în toată lumea şi cu perioada în care a activat ca solistă vocală a trupei Eurythmics, alături de colegul ei, muzicianul David Stewart. „Sweet Dreams (Are Made of This)“ este hitul care i-a propulsat către măreţie pe aceşti doi prieteni, Annie şi David încercând să se facă remarcaţi pe piaţa muzicală britanică şi într-o altă formulă, alături de alţi trei artişti, în trupa pop-rock The Tourists. O formaţie cu o viaţă scurtă, din 1977 până în 1980, dar care i-a dat tinerei scoţience de 20 de ani ocazia de a-şi antrena condeiul de textier şi compozitor. „Am început să scriu cântece deoarece se întâmplau, pe atunci, foarte multe cu inima mea şi a trebuit să mă exprim cumva“, îşi aminteşte artista.
Annie Lennox, în trupa The Tourists
De fapt, talentul a fost biletul de ieşire al lui Ann Griselda Lennox din sărăcia unei suburbii din oraşul scoţian Aberdeen, în care a văzut lumina zilei chiar de Crăciun, în 1954.
„Am venit pe lume într-o locuinţă închiriată dintr-un cartier muncitoresc. Nici măcar nu aveam baie în acea casă. Ţineam o lampă cu gaz pe hol şi ne uitam la un televizor alb negru.“
Ann căuta alt destin decât cel pe care li l-a rezervat viaţa părinţilor ei şi, după ce s-a antrenat cântând în corurile bisericilor sau la showuri locale de talente, a dat lovitura când a fost admisă la Academia Regală de Muzică din Londra, la secţia de flaut şi claviatură.
Eurythmics, cu Dave Stewart şi Annie Lennox
Sărim peste ani şi revenim la trupa de synth-pop care a făcut-o pe Annie ceea ce este astăzi: Eurythmics. E drept că afirmaţia are sens şi reciproc, căci şi carisma şi personalitatea excentrică a jumătăţii feminine a formaţiei au dus, la rândul lor, trupa pe culmi. La vânzări de 75 de milioane de albume şi la 20 de hituri internaţionale, mai exact.
E drept că nu puteai trece cu vedere clipurile muzicale care o aveau în prim plan pe scoţianca cea platinată şi suplă. Înfăţişarea ei voit masculinizată, cel mai mult datorită acelor costume bărbăteşti largi şi a pantofilor în acelaşi registru, era privită cu ochi curioşi în industria muzicală.
„Mă simţeam la fel de bună şi puternică ca un bărbat sau egala unui bărbat şi voiam să arăt ambiguu, priveam asta ca pe o declaraţie publică cât se poate de interesantă. Şi chiar a făcut ceva valuri şi a stârnit interesul“, spune Annie despre vremurile în care apariţiile ei „neutre“ au construit iconul gay din zilele de azi. Fără ca artista să fie avut, însă, astfel de preferinţe sexuale.
Cele trei mariaje heterosexuale ale lui Annie stau mărturie. Primul a durat doar un an, din 1984 până în 1985, când Annie a devenit soţia lui Radha Raman, naţionalitate germană, un adept de al mişcării Hare Krishna.
Cu al doilea soţ, Uri Fruchtman
La scurt timp după ce s-a măritat a doua oară, cu producătorul muzical de origine israeliană Uri Fruchtmann, Annie a avut parte de unul dintre cele mai tulburătoare momente din viaţa ei, unul al cărui deznodământ trebuia să fie fericit. În 1988, Annie a dat naştere unui copil mort, botezat Daniel.
Cum cel mai bun antidot pentru suferinţă este munca, Annie s-a întors în studioul de înregistrări rănită, dar mai determinată ca niciodată, cu atât mai mult cu cât, de data aceasta, era vorba despre o încercare solo. Albumul „Diva“, lansat în anul 1992, a fost un pariu câştigat de artista care căuta, în felul acesta, să se descopere ca individ creativ. Cu hituri precum „Why“ sau „Walking on Broken Glass“, primul disc solo al lui Annie a atins cea mai înaltă poziţie în topul britanic şi a vândut 1,2 milioane de copii.
Mai mult, soarele a ieşit şi pe plan personal, de două ori chiar, căci Annie şi soţul ei, Uri, au devenit părinţii a două fete superbe, înainte de a divorţa, în anul 2000. Este vorba despre Lola şi Tali, cea din urmă fiind, la cei 22 de ani ai ei, un manechin britanic de succes. Dar tot de numele frumoasei Tali se leagă şi altă tragedie care a lovit familia cântăreţei. Anul trecut, aceasta a fost în pericol de moarte, după un accident de caiac pe râul Hudson, din New York, în urma căruia iubitul ei, Ian Jones, a fost mai puţin norocos şi şi-a pierdut viaţa.
Cu fiicele sale, Tali şi Lola Lennox
Nu este singura persoană apropiată lui Annie care părăseşte în mod tragic această lume. Prietenul ei apropiat şi fost coleg în trupa The Tourists, Peet Coombes, moare în 1997, după ani de abuz de droguri şi alcool. Prilej pentru Annie să se reunească cu jumătatea ei muzicală, David Stewart, de la Eurythmics, şi el încercat de moartea amicului comun. La zece ani distanţă după ce luaseră o pauză, cei doi au înregistrat un ultim album împreună, „Peace“, în 1999.
Dacă ar fi să ne bazăm doar pe trofeele primite, am spune că cel mai mare succes muzical solo al lui Annie a fost piesa "Into the West", inclusă pe coloana sonoră a filmului The Lord of the Rings: The Return of the Kin, din 2003, care i-a adus scoţiencei un premiu Oscar pentru cel mai bun cântec original, dar şi un Grammy şi un Glob de Aur.
Interesant este că mariajul fericit cu cel de-al treilea ei soţ, ginecologul sud-african Mitch Besser, ar putea fi o piedică în calea creativităţii lui Annie, căci artista susţine că tristeţea este cel mai prolific ingredient al unui cântec extraordinar.
„Prefer să nu mai am succes şi să fiu fericită, decât să am un succes formidabil, iar eu să fiu deprimată“, concluzionează o Annie care a făcut cunoştinţă cu iubirea adevărată, în 2012, la 58 de ani. Ar putea s-o contrazică cineva?
foto: guliver/rex features/getty images