Case Regale

Regina Elisabeta a primit un cadou ciudat în ziua nunţii, acum 72 de ani

Regina Elisabeta a primit un cadou ciudat în ziua nunţii, acum 72 de ani camera-retro icon Vezi galeria 5 poze

La nunta Elisabetei a Marii Britanii cu Prinţul Philip, din 1947, au participat mii de persoane din toate colţurile lumii. Tot atâţia au fost cei care le-au trimis cadouri tinerilor căsătoriţi, drept dar de nuntă.

Ce-au primit? Pe lângă bijuterii şi obiecte de colecţie, Regina Elisabeta şi Prinţul Philip au primit unele daruri neobişnuite, pe care coroana britanică le păstrează şi astăzi, la peste 70 de ani de la acel moment, expuse la Palatul St. James.

Conform documentarului ”The Majestic Life of Queen Elizabeth II”, tinerii căsătoriţi au fost copleşiţi de cele peste 2500 de cadouri pe care le-au primit în ziua nunţii lor de la înalţi demnitari, diverşi oficiali ori, pur şi simplu, supuşi regali.

Printre acele cadouri s-au numărat şi unele trimise special pentru viitoarea regină, cum ar fi dresuri. Biograful Robert Lacey a povestit că Regina Elisabeta a primit în ziua nunţii ei cu Prinţul Philip sute de dresuri de nailon: ”Un lucru încântător este că, din 2500 şi ceva de cadouri de nuntă, câteva sute au fost dresuri de nailon, pe care doamnele din ţară s-au gândit să le trimită prinţesei.”

De ce au ales supuşii să trimită un astfel de cadou? Ei bine, explicaţia are de-a face cu faptul că la acea vreme, în timpul războiului, hainele erau raţionalizate. Asta înseamnă că unele obiecte vestimentare, precum dresurile, nu erau chiar uşor de găsit. Ba mai mult, acestea erau considerate produse de lux.

Ce cadouri inedite au mai primit în ziua nunţii lor? Mahatma Gandhi le-a trimis, de pildă, o ţesătură de dantelă, lucrată manual, pe care erau brodate cuvintele Jai Hind, în traducere ”Victorie pentru India”. Sora Elisabetei, Prinţesa Margaret, a trimit un coş de picnic, cu veselă de argint. Alte daruri regale au inclus: genţi de mână, mâncare sau băutură: ”O ladă cu mere, 500 de conserve de ananas, 24 de genţi de mână şi 12 sticle de gin de porumbe au fost listate, oficial, ca daruri”, se mai menţionează în documentar. 

foto: arhivă OK!, pinterest

Modifică Setările