News

Retrospectiva primului an la Palatul Elysee. Cum s-au descurcat Brigitte şi Emmanuel Macron?

Retrospectiva primului an la Palatul Elysee. Cum s-au descurcat Brigitte şi Emmanuel Macron?

French President Emmanuel Macron walks with his wife Brigitte Macron in the park of the newly restored Chateau de Ferney-Voltaire, in Ferney-Voltaire, eastern France, on May 31, 2018. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI

Au trecut cu brio testul de foc al începutului de mandat prezidenţial, iar acum se simt în largul lor ca locatari ai vechii clădiri din inima Parisului. Ba chiar s-au acomodat atât de bine, încât au decis să-şi pună amprenta, aducând schimbări notabile palatului prezidenţial. Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte Macron  Este a doua vară pe care Emmanuel Macron (40) o petrece la Palatul Élysée ca preşedinte al Franţei. Şi, deşi ar putea răsufla uşurat, spunându-şi că ce-a fost mai greu a trecut ori că a demon­strat ceea ce a avut de demonstrat, cel mai tânăr şef de stat din istoria Hexagonului n-are timp să reflecteze asupra reuşitelor sale, fiind prins cu treburile ţării în cea mai aglomerată perioadă a administraţiei sale: vizita în Rusia, ca invitat al lui Vladimir Putin, summit-ul G7, cu temele dificile lansate de intransigentul Donald Trump şi, printre picături, primirea lui Mark Zuckerberg la Élysée ori premierea eroului naţional Mamoudou Gassama, tânărul imigrant din Mali care a salvat un bebeluş ră­mas atârnat de un balcon. Trebuie să consem­năm şi faptul că liderul francez a primit şi o cronică pozitivă din partea Comisiei Europe­ne, care a anunţat că deficitul Franţei a scăzut, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, sub nivelul de referinţă al UE, de 3%. „Franţa a propus, Franţa a reformat, Franţa a aşteptat“, a declarat bucuros Macron, aşteptând o „bo­nificaţie“ din partea partenerilor UE. „Vara aceasta este un moment al adevărului“, a spus noul manager al economiei franceze, care s-a obligat la luarea unor măsuri nepopulare pri­vind piaţa forţei de muncă, reducerea impozi­telor pentru investitori şi regândirea sectoru­lui feroviar – ceea ce, în ciuda laudelor primite la nivel înalt, i-au adus o scădere în sondaje în rândul populaţiei (43%).

Prestigioasa publicaţie The Economist îl ridică în slăvi, considerându-l „excesiv de intelectual, stilistic extravagant, uimitor şi admirabil“, „un liberal de tip nordic, bun vor­bitor de limba engleză“, care face echipă bună cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierul canadian Justin Trudeau. Concomi­tent, însă, francezii îl consideră prea drastic şi insensibil la nevoile lor, fapt pentru care există un risc crescut de proteste în ţară.

Interesant este însă că, în timp ce Emma­nuel şi-a atras de partea sa diverse animozi­tăţi, soţia lui, Brigitte (65), a urcat vertiginos în sondaje, ajungând, conform unui studiu comandat de Paris Match, la o cotă de popu­laritate de 67% – aproape cât Carla Bruni, care avea 68% în timpul administraţiei lui Nicolas Sarkozy. Numai că, spre deose­bire de fostul manechin, această profesoară de limba franceză şi limba latină a avut mult mai puţin timp la dispoziţie să se facă cu­noscută electoratului (doar doi ani) şi a avut de înfruntat mult mai multe prejudecăţi: diferenţa mare de vârstă între ea şi soţul său (24 de ani), garderoba ei mult prea tinerească (fuste mini, blugi strâmţi, geci military şi tocuri de 10 cm), preferinţa sa pentru brandurile de lux (Louis Vuitton, Ale­xandre Vauthier, Ginvenchy, Balmain). Aspec­te readuse pe tapet de France 3, pe 13 iunie, odată cu difuzarea filmului documentar Bri­gitte Macron, un roman français, ce dezbate delicata temă a poveştii de culise a cuplului prezidenţial.

Modifică Setările