News

Ringo Starr, legendarul Beatles, la 80 de ani: despre demonii faimei, de la alcool şi infidelităţi la violenţă domestică şi înapoi, cu picioarele pe pământ

Ringo Starr, legendarul Beatles, la 80 de ani: despre demonii faimei, de la alcool şi infidelităţi la violenţă domestică şi înapoi, cu picioarele pe pământ

Azi, bateristul trupei Bealtes, împlineşte 80 de ani. "Voi sărbători puţin diferit faţă de ultimii 12 ani", spune Ringo, referindu-se la condiţiile pandemiei

Acum 10 ani, strânsese 100 de prieteni la Hard Rock-ul din Chicago. Între timp, ziua lui Ringo a devenit un show aniversar în 27 de ţări, cu epicentrul pe o scenă de la Hollywood. Bateristului Beatles îi place să-şi celebreze vârsta cântând pe scenă alături de alţi prieteni artişti - dar anul acesta, acest lucru nu mai este posibil. În schimb, Ringo va face un concert online caritabil pe YouTube, la care se alătură Sir Paul McCartney, Sheryl Crow, Gary Clark Jr şi alţi artişti. 

Ringo a intrat în muzică la 19 ani, pe când era în Liverpool şi a fost recrutat de Rory Storm pentru formaţia The Hurricanes - ulterior, înlocuindu-l pe bateristul Pete Best în Beatles în 1962. Ringo devenea astfel al patrulea membru al trupei, alături de John Lennon, Paul McCartney şi George Harrison. Curând, cei patru atingeau culmile celebrităţii. "La început, ne-am dorit doar să facem muzică, ceea ce am făcut", îşi aminteşte Ringo. Apoi faima noastră a crescut atât de mult încât preţul plătit era că nu mai puteam merge nici la restaurant. Acum lucrurile s-au relaxat. Putem merge oriunde dorim. Iar cu pandemia, cu toţii purtăm măşti, aşs că lumea nu mă recunoaşte", spune el, râzând. 

Presiunea succesului, moartea managerului lor, Brian Epstein, în 1967 şi neînţelegerile dintre Beatleşi au dus la destrămarea formaţiei în 1970. Mulţi pun ruperea trupei pe seama intruzivei partenere de viaţă a lui John Lennon, Yoko Ono, dar Ringo este cel mai înţelegător dintre toţi. Prima dată îşi aminteşte că a vazut-o chiar în studioul lor de înregistrări... în pat, cu Lennon. "Noi nu ne aduceam niciodată nevestele acolo, pentru că munceam. Ele veneau, ne salutau şi plecau. Aşa că atunci când ne-am trezit în studio cu un pat şi cu Yoko în el, am fost şocaţi", spune Ringo. Ulterior, Lennon i-a explicat că ea vrea să ştie ce face el toată ziua şi el vrea să ştie ce face ea, ca să se cunoască mai bine. Ringo a ridicat din umeri, a acceptat explicaţia şi a păstrat până azi o relaţie de prietenie cu Yoko.

Dincolo de muzică, azi Ringo spune că cea mai mare bucurie a lui este să fie capul unei familii mari. "Soţia mea, actriţa Barbara Bach (n.r. fosta Bond Girl, foto jos), este o binecuvântare în viaţa mea, copiii mei la fel, am 8 nepoţi şi un strănepot. Eu, fiind singur la părinţi, mi-am dorit extraordinar de mult să am un frate mai mare, o familie mai numeroasă. Acum, când mă aşez la masă şi văd atăţia oameni în jur, mă gândesc - Cum, toţi sunt rudele mele? Este ireal!", povesteşte cel mai bogat toboşar din lume, cu o avere de peste 150 de milioane de lire sterline. Dar nu tot timpul lucrurile au fost atât de liniştite în familia lui.

Ringo nu s-a temut să-şi recunoască public păcatele din vremurile când succesul îi furase minţile. Înaintea Barbarei, a mai fost căsătorit cu Maureen Cox. Ea i-a devenit soţie în 1965 şi este cea care i-a dăruit cei 3 copii: Zak, Jason şi Lee. În 1975, mariajul s-a destrămat însă, din cauza numeroaselor infidelităţi ale lui Ringo şi nu numai. "Am fost un beţiv, mi-am bătut soţia şi am fost un tată absent", a spus răspicat Starr, care şi-a dorit ca a doua oară, cu Barbara Bach, cu care s-a însurat în 1981, lucrurile să-i reuşească. Şi pare că aşa a fost: Ringo şi-a asumat greşelile şi s-a reinventat, dorindu-şi cu atât mai mult să aibă un mariaj reuşit cu cât pe prima soţie a pierdut-o definitiv, Maureen decedând de leucemie la 48 de ani, în 1994.

"Încă sunt uluit când mă gândesc că aveam 13 ani si eram blonav de tuberculoză în spital când profesoara de muzică mi-a adus o mică tobă. Din acel moment, nu mi-am mai dorit altceva decât să fiu toboşar. Ceea ce încă fac. Este incredibil", spune Ringo, care a pregătit şi un documentar, The Beatles: Get Back, împreună cu Peter Jackson, regizorul trilogiei Stăpânul inelelor, bazat pe 56 de ore de filmări cu Beatleşii nefolosite până acum. Documentarul urma să fie lansat de Disney în septembrie, dar pandemia a schimbat planurile şi acum urmează să se stabilească o nouă dată. 

Foto: Getty Images

Comentarii