News

Rita Moreno: diva latino obsedată de Marlon Brando

Rita Moreno: diva latino obsedată de Marlon Brando

Rita şi Marlon - o poveste de dragostea în care ea era să-şi piardă viaţa.

Legendara actriţă din "West Side Story", una dintre puţinele deţinătoare ale "cvartetului de aur" (premiile Oscar, Emmy, Grammy şi Tony), a trăit cu Marlon Brando o poveste de dragoste obsesivă şi toxică, ce a adus-o până în pragul sinuciderii. Rita şi Marlon - o poveste de dragoste în care ea era să-şi piardă viaţa. L-a cunoscut pe platourile de filmare ale peliculei Désirée - ", în care el juca un Napoleon prea frumos - în 1954, pe când ea avea 22 de ani. Şi s-a îndrăgostit iremediabil, o iubire ce avea s-o ducă pe culmile extazului, dar şi în abisul suferinţei, opt ani mai târziu portoricanca încercând să se sinucidă acasă la Brando cu o supradoză de medicamente. Noroc că nu i-a reuşit acea tentativă, fiindcă ulterior, Rita a reuşit să dezvolte o remarcabilă carieră în showbusiness, în 1977 intrând în topul exclusivist al celebrităţilor deţinătoare de Emmy, Grammy, Oscar şi Tony. Cel dintâi trofeu, Oscarul, l-a obţinut pentru rolul Anitei din West Side Story chiar la puţin timp de la despărţirea de Brando, iar această victorie i-a venit ca un pansament. Însă povestea ei de zbuciumată de dragoste cu faimosul sex simbol a rămas pentru totdeauna în istoria Hollywoodului. Dar şi în inima ei. S-a văzut asta limpede în urmă cu trei ani, când şi-a lansat autobiografia – la 81 de ani. La o jumătate de secol de la despărţirea de Marlon Brando, femeia acesta a dedicat mai bine de o treime din carte relaţiei sale cu actorul.

"A fost de-ajuns să-l văd şi temperatura corpului meu a urcat brusc, de parcă m-aş fi scufundat într-o baie fierbinte. A spune că era un iubit senzaţional - senzual, generos şi încântător de inventiv - ar fi prea puţin pentru amprenta pe care a lăsat-o trupului şi sufletului meu. Prezenţa lui îmi dădea fiori", scrie Rita, care s-a avântat cu ochii închişi într-o relaţie de opt ani cu starul. Opt ani chinuitori, însă, căci, povesteşte Rita, "apetitul lui sexual insaţiabil" l-a împins constant către alte femei. „Îmi amintesc cum îmi vorbea, cum cânta la tobe prin casă, cum făcea dragoste cu mine şi cum aproape c-am murti de-atâta iubire...”

Marlon şi Rita în "The Night of the Following Day".
Marlon şi Rita în "The Night of the Following Day".

"Pur şi simplu nu puteam sta departe de el. Devenisem dependentă de pariul acesta perpetuu de a-l recâştiga mereu şi mereu", îşi aminteşte actriţa, care a continuat legătura cu Brando, deşi în acest timp, viaţa lui amoroasă oficială mergea înainte. În 1957, s-a căsătorit pentru doi ani cu Anna Kashfi, o actriţă de origine indiană, cu care a avut şi un fiu, pentru ca apoi să se însoare pentru alţi doi ani cu Movita Castaneda, o mexicancă focoasă cu şase ani mai mare decât el, care i-a mai dăruit doi copii. Brando a divorţat, însă, şi de ea în 1962.

Între timp, însă, Rita Moreno trăia un calvar. Orice încercase să facă pentru a-l uita nu dăduse niciun rezultat. Nici măcar cele câteva întâlniri cu Elvis Presley. Până când a descoperit că e însărcinată cu copilul lui Brando. "Spre şocul şi oroarea mea, Marlon a aranjat imediat cu un prieten ca să fac avort", povesteşte ea. O stranie alegere din partea unui bărbat cu numeroşi descendenţi. Procedura ilegală nu a decurs perfect, Rita fiind dusă de urgenţă la spital, cu o hemoragie masivă. Reacţia lui Brando? S-a enervat cumplit că respectivul prieten a fost un incompetent care "l-a tras în piept" şi şi-a vrut banii înapoi. De cealaltă parte, Brando, care lăsa constant impresia că nu prea-i mai păsa de starea de bine a Ritei, şi-a văzut mai departe de viaţă şi a plecat la filmările pentru pelicula „Revoltă pe Bounty” – îndrăgostindu-se de partenera lui din film, Tarita Teriipia, actriţa polineziană de doar 20 de ani – cea cu care avea să se însoare şi care avea să-i dăruiască încă doi copii: pe Simon Teihotu şi pe Tarita Cheyenne.

Cariera Ritei a prins aripi după despărţirea de Brando.
Cariera Ritei a prins aripi după despărţirea de Brando.

Ajunsă în pragul disperării din cauza unei iubiri care o măcinase total, Rita n-a mai văzut altă soluţie decât moartea. A scotocit în dulapul lui Marlon şi a înghiţit toate somniferele pe care le-a găsit. "Nu a fost un gest din răzbunare, ci dorinţa de-a muri ca o eliberare de atâta durere", explică Rita, care a fost salvată de asistenta lui Brando, cea care a dus-o la spital pentru spălături stomacale. Au urmat ani de şedinţe cu un psihoterapeut care i-a cerut să nu se mai vadă cu el. Şi aşa a făcut. Brando s-a însurat cu Teriipia. Iar Rita s-a măritat cu cardiologul Leonard Gordon, cu care a rămas până la moartea lui, în urmă cu 5 ani şi căruia i-a dăruit o fiică, Fernanda Luisa Fisher. La moartea lui Brando, însă, în 2004, singurul tablou cu vreo secvenţă dintr-un film de-al lui găsit în casa actorului a fost cel de deasupra biroului său: un sărut pasional cu Rita Moreno, din pelicula în care au jucat împreună, "The Night of the Following Day". Rita rămăsese cu siguranţă marele lui regret. „Am fost prinşi în suprema folie à deux, o iubire nebună care a durat ani de zile, până într-o zi când eu am fost forţată să ies din comă şi să aleg între el şi viaţă….”, scrie Rita.

Rita e la fel de activă şi azi, la 84 de ani,
Rita e la fel de activă şi azi, la 84 de ani,

Foto: Getty

Modifică Setările