Amintiri de la Încoronarea Reginei Elisabeta: Jackie Kennedy, reporterul anonim cu destin de Primă Doamnă

19 aprilie, 2023

O lume întreagă se pregătește pentru prima încoronare din Marea Britanie, după mai bine de 70 de ani. La cea a Reginei Elisabeta, în mulțime se afla o figură care avea să devină legendă.

Regina Elisabeta Jackie JFK profimedia 0147960668 jpg

Era vorba despre o tânără reporteră americană plină de entuziasm, care se afla la cel mai important eveniment din cariera sa: încoronarea Reginei Elisabeta a II-a din iunie 1953.

Jacqueline Lee Bouvier cu siguranță că nu-și imagina în acea zi că, peste câțiva ani, va împărți scena mondială chiar cu regina în cauză, în calitate de Primă Doamnă a Americii.

În vara anului 1953, viitoarea Jackie Kennedy, în vârstă de 23 de ani, făcea chestionare pentru ziarul acum dispărut Washington Times-Herald. Slujba ei îi impunea să străbată străzile capitalei americane realizând „vox pop-uri” despre problemele zilei, pe care apoi le compila într-o rubrică din ziar.

Atunci când tânăra și frumoasa americancă a fost trimisă în Marea Britanie, cu misiunea de a scrie de la fața locului despre încoronarea Reginei Elisabeta, a fost, cu siguranță, încântată. Printre materialele pe care le-a semnat de la acest eveniment istoric a fost cel intitulat „Girl Reporter Quizzes Crowd at Coronation/O reporteriță vorbește cu mulțimea la Încoronare”. Jackie a mers, așadar, pe străzi pentru a discuta cu britanicii despre cât de entuziasmați sunt de acest eveniment istoric.

Aventura ei de la Încoronare a fost descrisă, mai târziu, de Jackie vărului ei, Hugh Auchincloss, drept „ultima dată când am fost cu adevărat liberă”. „Jackie vorbea des despre acea călătorie. A fost ultima dată când putea să meargă pe străzi neobservată. A venit acasă, s-a căsătorit cu John Kennedy și acesta a fost sfârșitul vieții ei private. Nu a mai cunoscut niciodată acea libertate.”

Logodna lui Jackie cu John F. Kennedy a fost anunțată de îndată ce aceasta s-a întors de la Încoronare, iar cei doi s-au căsătorit pe 12 septembrie 1953. JFK avea să devină cel mai tânăr președinte al Americii atunci când a depus jurământul, în ianuarie 1961.

Jackie s-a întors, așadar, la Londra, pentru prima dată de la încoronarea Reginei Elisabeta, în calitate de Primă-Doamnă a Americii, în iunie 1961. Vizita a făcut valuri și nu din motivele care trebuie: s-a scris că Jackie a jignit-o pe regină, descriind-o în privat drept „o femeie de vârstă mijlocie” și numind Palatul Buckingham „dărăpănat și trist ca un hotel de provincie neglijat”.

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Lidia Thorpe Foto Getty Images jpg
Regina Camilla și Regele Charles foto Getty images jpg
Prințesa Sofia a Suediei colaj jpg
Caroline și Albert de Monaco foto Facebook jpg
Regele Jigme Khesar al Bhutanului a vizitat cu familia Australia   Casa Regală din Bhutan jpg
Nicolae al României Alina și Eliabeta Karina profimedia 0703687052 jpg
Prințul William și Prințul Harry Foto Profimedia jpg
Imparateasa Michiko si Imparatul Akihito   Profimedia jpg
Regele Charles Regina Camilla Regina Elisabeta Foto Facebook Profimedia jpg
Prințul Haakon, Prințesa Mette Marit, Marius Borg, Prințul Sverre, Prințesa Ingrid   Heijo Junge, Casa Regală norvegiană jpg
Raine Spencer, mama vitregă a Prințesei Diana   Profimedia jpg
Kate Middleton și Prințul William Foto Instagram jpg
Kate Middleton Foto Getty Images jpg
Regele Charles și Regina Camilla au aterizat la Sydney, Profimedia (2) jpg
Prințul William, George, Charlotte și Louis foto Istagram png
Regele Mohammed al Marocului și fiul său, Prințul Moștenitor Mulay Al Hassan  Casa Regală marocană jpg
Harry, Meghan, Duci de Sussex, Profimedia jpg
Charlotte și mama ei, Kate Middleton  foto   Profimedia jpg