Amintiri despre Lady Di, rebela de la Palatul Buckingham

HIGHGROVE, UNITED KINGDOM - JULY 18:  Diana Princess Of Wales Relaxed By The Sundial At Her Home Highgrove House  (Photo by Tim Graham/Getty Images)
Diana, în curtea casei sale și a Prințului Charles, Highgrove House

Dacă ar fi trăit, Prințesa Diana ar fi fost, astăzi, la 55 de ani, o bunică cât se poate de afectuoasă. Și cu siguranță una foarte plăcută vederii. Însă destinul a vrut ca mama lui Will și a lui Harry să plece dintre noi la doar 36 de ani. La fel ca Marilyn Monroe, celălalt icon cu o poveste de viață tragică, care a dispărut prea devreme, astfel încât lumea să aibă în minte doar imaginea ei tânără și frumoasă.

În cazul Dianei, anul 1980 avea să însemne întâlnirea cu bărbatul care i-a schimbat destinul. Prințul Charles avea pe atunci 32 de ani, iar Lady Diana Spencer, fiica cea mai mică a Contelui Spencer, doar 19 ani. Se întâmpla la o petrecere din înalta societate. Nu era prima dată când Charles o întâlnea pe Diana, căci prințul moștenitor ar fi avut o încercare amoroasă și cu sora mai mare a acesteia, Sarah, pe când Diana avea doar 16 ani. Numai că, acum, Charles era presat să-și găsească mireasă.

Scriitoarea Joyce Carol Oates menționa următoarele, într-un articol pentru „Time“, publicat după moartea prințesei: „În momentul nunții ei, o fostă colegă de clasă spunea despre Diana că era una dintre ultimele virgine din generația ei. Era o romantică incurabilă și se păstrase pentru iubirea vieții ei, despre care știa că va veni într-o zi. Și Diana chiar nu s-ar fi comportat altfel decât devotată soțului și familiei sale, dacă nu ar fi fost obligată să înțeleagă că soțul ei nu doar că avea o aventură cu soția altuia, dar avea această aventură de ani de zile“.

De fapt, lipsa ei de experiență în tot ceea ce însemna viața și faptul că nu părea să fie capabilă de opinii proprii o făceau aleasa perfectă pentru familia regală britanică, în căutare de nevastă cumințică pentru prințul moștenitor. Au promovat-o cu eticheta de Shy Di (Diana cea timidă), o britanică drăguță cu sânge nobil, care lucrează, spre cinstea ei, ca educatoare la o grădiniță.

Pe 24 februarie 1981, se stabilea logodna. Nu știm dacă iubirea ar fi avut vreo legătură cu asta, Charles motivând doar că voia să facă ce este bine pentru țară. Și, într-adevăr, o țară întreagă avea să se bucure atunci când Charles și Diana făceau din ceremonia lor nupțială de la Catedrala St. Paul (29 iulie 1981) un eveniment mondial.

LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 29:  Prince Charles And Princess Diana On The Balcony Of Buckingham Palace On Their Wedding Day.  (Photo by Tim Graham/Getty Images)
Nunta regală de pe 29 iulie 1981

Totul părea perfect, ca-n povești, așa că mulți aveau să fie șocați să afle, mult mai târziu, că la doar un an de la nuntă, Diana încercase să-și ia viața atunci când aflase prima dată despre Charles și Camilla Parker Bowles.

„Eram trei în acest mariaj, așa că a fost un pic cam aglomerat“, avea să declare ea în faimosul și infamul interviu acordat lui Martin Bashir în 1995.

La rândul lui, prințul a atacat și el în interviuri post divorț, dezvăluind că, în timpul lunii de miere pe care au petrecut-o la bordul iahtului regal Britannia, a descoperit că soția lui suferă de afecțiunea alimentară numită bulimie.

Când Prințul William a venit pe lume pe 21 iunie 1982, Diana s-a simțit de parcă „toată țara intrase în travaliu odată cu mine“. Doi ani mai târziu, apărea și Harry, cel despre care avea să circule mult timp o legendă urbană cum că n-ar fi copilul lui Charles. Astăzi, trăsăturile faciale asemănătoare dintre cei doi spulberă bârfa cea veche.

Cu toate acestea, presupusul tată al lui Harry, chipeșul ofițer roșcat James Hewitt chiar a făcut parte din viața Dianei, numai că anul în care cei doi își începeau aventura de 18 luni, 1986, nu corespundea cu cel al venirii pe lume al lui Harry.

The Prince and Princess of Wales on holiday with their children, Princes William and Harry, at the Spanish royal residence Marivent Palace, August 1987. (Photo by Terry Fincher/Getty Images)
În 1987, poza de familie care îi include și pe Harry și William

Tot în interviul cu Bashir, Diana avea să recunoască foarte franc faptul că l-a înșelat pe Charles cu Hewitt, despre care avea să spună: „Da, l-am adorat. Da, am fost foarte îndrăgostită de el. Dar am fost și foarte dezamăgită“. Probabil că asta are legătură cu faptul că amantul ei avea să publice o carte despre relația lor: „Princess in Love“.

Problema cu Diana este că tânăra prințesă devenise prea populară, prea mult pentru gustul familiei regale. După ce ea și Charles au vizitat Statele Unite, într-un turneu oficial, iar Diana atrăsese toate privirile la un bal, acolo unde a avut ocazia să danseze cu John Travolta, lumea se îndrăgostea de ea. Publicația Reader’s Digest a mers până acolo și a numit-o cea mai mare celebritate a lumii.

În privat, Diana îi plătea lui Charles cu aceeași monedă. După ce relația cu ofițerul de cavalerie a luat sfârșit, prințesa s-a orientat către un vechi prieten din copilărie, James Gilbey, iar aventura lor a fost demascată după ce o conversație telefonică a acestora, de la Revelionul din 1989, a fost înregistrată și făcută publică.

Sfârșitul era aproape și a venit curând, în 1992, când Palatul Buckingham anunța că „Prințul și Prințesa de Wales au decis să pornească pe căi separate, o decizie la care au ajuns cu mare regret“.

WASHINGTON - NOVEMBER 9: Princess Diana, Princess of Wales, wearing an evening dress designed by Victor Edelstein, dances with movie star John Travolta at the White House during her visit to America on November 9, 1985 in Washington DC, U.S.A. (Photo by Anwar Hussein/Getty Images)
Celebrul dans cu John Travolta, la Casa Albă, în 1985

Pentru Regina Elisabeta, 1992 era „annus horribilis“. Pentru Diana, cel al eliberării. De Charles, de rigorile palatului, de acea familie regală care ajunsese s-o sufoce. Începea emanciparea ei, iar supușii regali o iubeau și mai mult, acum, când prințesa se afișa atât de umană. Cu o latură aproape de sfințenie, chiar, căci Diana era fotografiată și filmată fie vizitând cămine de bătrâni, fie orfelinate, îmbrățișând bolnavi de lepră sau de SIDA și, în general, având parte de până la de zece ori mai multă acoperire în media decât Charles, cu activitățile lui.

Prințesa cea rebelă câștiga detașat războiul publicității. Dar și pe cel al confesiunilor TV. Interviul pe care i l-a acordat lui Martin Bashir în cadrul emisiunii Panorama, difuzat pe 20 noiembrie 1995, a fost vizionat de 200 de milioane de telespectatori, în toată lumea. Audiența record era explicabilă. Și mărturisirile Dianei erau șocante: nu era sigură că Charles e potrivit pentru a fi rege și recunoștea infidelitatea ei, dar și pe cea a lui Charles, care a pus-o în postura de femeie înșelată.

Regina se săturase și ceruse ca despărțirea să se oficializeze cât mai repede într-un divorț, lucru realizat, în sfârșit, în 1996. Repudiată de casa regală și aflată în postura de femeie divorțată cu doi copii, Diana s-a refugiat în brațele unor iubiți controversați, cu origini exotice. Mai întâi, a fost chirurgul Hasnat Khan, urmat de mult mai cunoscutul Dodi Fayed, unicul moștenitor al brandului de magazine de lux Harrods, alături de care, și-a găsit, în mod tragic, sfârșitul.

EXCLUSIVE: Picture shows Lady Diana Spencer (aka: Princess Diana Of Wales) and Dodi Al-Fayed holidaying in Portofino. Photos taken in 1997. Pictured: Lady Diana Spencer and Dodi Al-Fayed Ref: SPL415436  100712   EXCLUSIVE Picture by: Splash News Splash News and Pictures Los Angeles:310-821-2666 New York:	212-619-2666 London:	870-934-2666 photodesk@splashnews.com
Cu Dodi Al-Fayed, în 1997, în timpul unei vacanțe în Portofino

Pe 31 august 1997, o lume întreagă o plângea pe cea care dezvăluia că vrea să fie mai degrabă regina inimilor decât cea a Marii Britanii și-i ura pe singurii care nu păreau afectați de tragedie: familia regală.

Așadar, rebela de la Buckingham câștigase definitiv, prin propria ei moarte, războiul cu Palatul, căci Diana cea oprimată devenea legenda căreia nimeni nu-i mai putea face rău.

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA