Astăzi se împlinesc 68 de ani de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Cele mai importante momente ale acestei zile istorice

2 iunie, 2021

2 iunie 1953 este o zi istorică. În urmă cu 68 de ani, începea un nou capitol al monarhiei britanice.

Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată cu fast la Westminster Abbey, la doar 16 ani după ce regretatul său tată, regele George al VI-a trecuse prin aceeaşi ceremonie.

Ca semn că vremurile se schimbau, încoronarea reginei a fost pentru prima dată transmisă la televizor, milioane de oameni reuşind în felul ăsta să fie martorii evenimentului istoric, ce avea să reprezinte cea mai longevivă domnie din istoria lumii.

Elizabeth Alexandra Mary, născută pe 21 aprilie 1926, s-a născut în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui şi ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea şi regina Elisabeta). Tatăl ei a urcat pe tron la abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moştenitoarea prezumtivă.

Elizabeth a avut parte de o educaţie privată, acasă, şi a început să îşi asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinţ al Greciei şi Danemarcei, cu care are patru copii: Charles, Prinţ de Wales, Anne, Prinţesă Regală, Andrew, duce de York şi Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prinţul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elizabeth a devenit şef al Commonwealth şi regină a şapte ţări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan şi Ceylon. Ea a domnit ca monarh constituţional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunităţile Europene, Brexit şi decolonizarea Africii.

Când a preluat tronul, în februarie 1952, avea doar 25 de ani, iar la încoronare 27 de ani, fiind deja mamă a doi copii. În Londra a fost atunci o zi ploioasă. Pentru ceremonia fastuoasă, regina a îmbrăcat o rochie din satin creaţie Norman Hartnell, acelaşi designer care îi croise şi rochia de mireasă, în 1947.

Ca simbol al evenimentului istoric, Maiestatea Sa a avut pe rochie atât emblema Marii Britanii, cât şi a Commonwealth, brodate cu fir de aur şi argint.

11 regina elisabeta a marii britanii tanara 6 jpg jpeg

A mai purtat acea rochie în alte şase ocazii ulterior evenimentului, inclusiv la inaugurarea Parlamentului în Australia, 1954.

La încoronare, regina a fost condusă de la Palatul Buckingham, împreună cu prinţul Philip, până la Abbey. La eveniment, regina a purtat diadema de stat George al IV-lea, care are 1333 de diamante şi 169 de perle.

Ceremonia a început la 11.15 şi a avut şase etape: recunoaşterea, jurământul, mirungerea, învestitura, înscăunarea şi omagiul.

Foto: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton și Prințesa Charlotte foto Profimedia (2) jpg
Alina Maria și Nicolae al României la Belgrad   Casa Regală a Serbiei (8) jpg
Prințul Carl Philip alături de fiica sa, Prințesa Ines, și Prințesa Sofia, în timpul botezului Prințesei Ines, la Capela Palatului Drottningholm din Stockholm, Suedia, pe 13 iunie 2025  Foto Profimedia (9) jpg
Prințul Ioachim și Prințesa Marie ai Danemarcei, cu copiii, Profimedia (11) jpg
Familia regală suedeză la Premiile Nobel profimedia 0945173162 jpg
Regele Abdullah II Al Hussein și Regina Rania Al Abdullah la Amman, 12 martie 2023, Profimedia jpg
Regele Hussein al Iordaniei cu prima soție, Prințesa Dina Abdul Hamid de Hejaz   profimedia 0900070312 jpg
Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia ai Suediei la nunta lor din 2015, Profimedia jpg
Juan Carlos și Sofia în 1961   Getty Images jpg
Regele Charles și Regina Camilla  foto   Profimedia jpg
Prințul William în vizită la Parcul Național Dartmoor, Profimedia (2) jpg
Prințul Louis  jpg
Regele Charles, David Beckham, Meryl Streep și Kate Winslet foto profimedia (3) jpg
Prințesa Sofia cu micuța Ines în brațe, alături de Prințul Carl Philip, Foto Profimedia (9) jpg
FotoJet (43) jpg
Tatiana Blatnik, fosta soție a Prințului Nikolaos, și mama sa, Marie Blanche Bierlein   Profimedia, Instagram jpg
Carol I al României jpg
Helene, sora Reginei Mathilde   Casa Regală belgiană jpg