Bolile de care suferă Kate, Letizia și Mette Marit le afectează emoțional. Cine spune asta?

2 iulie, 2024

Psiholoaga spaniolă Alejandra Muñoz, expertă în sănătate mintală, explică modul în care membrii familiilor regale se confruntă cu diverse maladii și în ce măsură le afectează.

Printesa Kate, Regina Letizia si Printesa Mette Marit  Getty Images jpg

A fi regină sau prințesă implică o responsabilitate enormă, precum și o schimbare extraordinară în viață, mai ales în cazul consoartelor. Viața li se schimbă peste noapte ca urmare a alăturării unei persoane care s-a pregătit încă din fragedă pruncie pentru a prelua un rol important în țara sa. Imediat, intră sub lupa publicului și totul este analizat, de la haine și gesturi, la familii, foste locuri de muncă, stilul lor de viață, modul lor de a fi sau de a se comporta. Uneori, acest diagnostic social poate fi cu adevărat devastator pentru ele, așa cum s-a întâmplat cu Lady Diana, de exemplu. Dar Prințesa de Wales nu a fost singura!

În ultimul timp am văzut cum bolile reginelor sau prințeselor au ținut titlurile ziarelor. Putem vorbi despre cazuri recente precum cel al Prințesei Kate, care a fost diagnosticată cu cancer, sau cel al Prințesei Mette Marit, care suferă de fibroză pulmonară cronică. Regina Letizia este, de asemenea, în centrul atenției din cauza problemelor de care suferă la picioare, sau Regina Mary, care a suferit de depresie și care a văzut cum acest moment greu din viața sa a revenit pe prima pagină a ziarelor după problemele sale conjugale.

Am putea să o adăugăm chiar și pe Regina Maxima a Olandei, care a lansat mesaje importante după ce a avut probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, sau pe Prințesa Charlene de Monaco, despre care s-a vorbit luni întregi, în timp ce era tratată pentru o problemă gravă de sănătate în Africa de Sud, țara ei natală, departe de soțul ei, Prințul Albert de Monaco, și de cei doi copii ai lor.

Cei de la publicația spaniolă „Lecturas” au discutat cu un expert despre modul în care diagnosticul unei boli este trăit public și, mai ales, cum te poate afecta. „Femeile care suferă de o boală fizică și care sunt atât de mult în centrul atenției au o mare problemă: pe de o parte, există dreptul la intimitate, care în multe ocazii nu este tratat într-un mod adecvat, deoarece este morbid și este suculent să știi diagnosticul și care sunt implicațiile - mai ales atunci când dispar brusc din viața publică și acest lucru face ca panica să crească cu privire la ce li se întâmplă; pe de altă parte, atunci când diagnosticul e făcut public, ele sunt supuse judecății publice, oamenilor care își dau cu părerea, oamenilor care vor să știe, iar fiecare boală și fiecare persoană este o lume diferită. În spatele unui diagnostic se întâmplă multe lucruri și există multe particularități. Deci este ca și cum ai fi supus unui stres mediatic destul de mare", spune psiholoaga Alejandra Muñoz, expertă în boli rare și sănătate mintală.

Psihologul a făcut o conexiune între o boală fizică și o boală psihică, afirmând că, în cazul familiilor regale, acest lucru este mult mai probabil să se întâmple. „Problemele de sănătate mintală pot apărea ca o consecință a unei boli fizice. La orice persoană care se confruntă cu o stare de sănătate mai deteriorată, apar simptome depresive sau anxioase ca urmare a gândirii 'trebuie să îmi opresc viața și acest lucru necesită o adaptare', apar temeri și incertitudini. Avem exemplul cazului lui Kate Middleton cu cancer, care este un diagnostic mult mai delicat. Sau cazul Letiziei, o femeie atât de elegantă care poartă întotdeauna tocuri înalte și care vede cum este judecată problema imaginii sale de acum, când e nevoită să își adapteze modul de a se îmbrăca la altul pe care nu l-ar alege dacă ar putea. La aceasta trebuie să adăugăm și toate opiniile, care pun o mare presiune pe ele. Și nu vorbim despre orice femei, ci femei cu un rol social important, o regină sau o prințesă, nu sunt doar celebrități, o presiune adăugată la tot ceea ce presupune o boală", explică ea.

FOTO: Getty Images, Casa Regală, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Reginele operate Letizia Rania și Mary jpg
Sarah Ferguson profimedia 0883026528 jpg
Margareta a României cu Principele Radu Facebook jpg
Kitty Spencer   Instagram jpg
Regele Charles și Regina Camilla Foto Profimedia (4) jpg
Kate Middleton foto profimedia jpg
Charlene și Albert de Monaco, aniversarea celor 66 de ani, Foto Michael Alesi, Axel Bastello, Eric Mathon, Frédéric Nebinger 4 jpg
Casa Regala spaniola are cont de Instagram jpg
printesa anne jpg
Prințesa Diana AI incoronare (elle) 2 jpg
Regele Mohammad al VI lea al Marocului cu fotbalistii si mamele lor  Instagram jpg
Mary și Frederik ai Danemarcei în Groenlanda profimedia 0885940740 jpg
Sarah Ferguson si fiica sa, Printesa Eugenie   Instagram jpg
Prințul Constantin Alexios al Greciei si Brooks Nader la nunta Olivia Culpo   Profimedia, Instagram jpg
Cei patru regali (16) jpg
Alina de România și fiica sa, Maria 4 Facebook jpg
Printul Harry   profimedia 0871259953 jpg
Prințesa Anne în 2022, GettyImages (2) jpg