Ca și William și Harry, Regele Olandei are brevet de pilot. A condus avioane de linie 21 de ani!

27 iunie, 2024

Ca și prinții William și Harry, Regele Willem-Alexander are brevet de pilot. Însă are ceva mai multă experiență, după ce a lucrat două decenii pentru KLM.

Regele Willem Alexander pilot   Ministerul Apararii din Olanda, Casa Regala olandeza (3) jpg

Nu degeaba se numește KLM "Royal Dutch Airlines"! Regele Willem-Alexander, monarhul care domnește în Țările de Jos, a dezvăluit într-un interviu acordat ziarului olandez „De Telegraaf” în 2017 că, timp de peste două decenii, a efectuat zboruri regulate pentru o filială a companiei olandeze. 

Calificând jobul cu jumătate de normă drept un "hobby", Regele Olandei spune că, timp de peste 21 de ani, s-a urcat în cabina de pilotaj în calitate de copilot al zborurilor KLM Cityhopper - transportatorul aerian pe distanțe scurte. Înainte de aceasta, a pilotat avioane pentru compania olandeză Martinair.

Regele a declarat ziarului că zborurile efectuate de două ori pe lună cu KLM l-au ajutat să se deconecteze de la îndatoririle sale regale. „Pentru mine, cel mai important lucru este că am un hobby pentru care trebuie să mă concentrez complet", a spus el. „Ai o aeronavă, pasageri și echipaj. Ai responsabilitate pentru ei. Nu-ți poți lua problemele de la sol în zbor. Te poți dezangaja complet și te poți concentra pe altceva. Aceasta este, pentru mine, cea mai relaxantă parte a zborului", a spus el.

Regele Willem-Alexander a dezvăluit că s-a antrenat pentru a pilota avioane Boeing 737, care a înlocuit flota Fokker 70 a KLM Cityhopper. 

Însă, recent, și-a testat abilitățile de zbor și pe un elicopter militar, pe care l-a copilotat cu un ofițer de armată în timpul unui exercițiu de zbor tactic la joasă înălțime, pentru un antrenament în caz de amenințare radar și pentru evitarea sistemelor radar inamice.

Exercițiul a avut loc pe aeroportul Carlisle din Marea Britanie, cu zece elicoptere de luptă Apache și transport Chinook și Cougar la care a luat parte un detașament al forțelor aeriene format din aproximativ 400 de militari. Astfel de exerciții sunt efectuate tot mai des de armatele țărilor europene, în contextul războiului din Ucraina care s-ar putea extinde oricând.

FOTO: Ministerul Apărării din Olanda/Casa Regală Olandeză



Recente pe Ok! Magazine

Contesa Alexandra, osta soție a Printului Joachim al Danemarcei, Alexandra Manley   GettyImages 962843532 jpg
Kate Middleton foto Instagram png
Printesa Leonor  (1) jpg
Regina Rania și Brigitte Macron profimedia 0884287636 jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Prințul Harry și mama sa, Prințesa Diana  foto   GettyImages jpg
Printul George, Printul William, Printul Louis, Printesa Kate, Printesa Charlotte, Regele Charles si Regina Camilla la Trooping the Colour 2024  profimedia 0881837144 jpg
Alexandre Grimaldi fiul lui Albert de Monaco Getty Images jpg
Regina Letizia colaj Profimedia2 jpg
FotoJet Kate Sophie jpg
Albert și Charlene de Monaco la rugby profimedia 0884035292 jpg
Printul Guillaume si Marele Duce Henri de Luxemburg   Marea Curte Ducala (1) jpg
Regele Marii Britanii Charles al III lea, Împăratul Japoniei Naruhito, Împărăteasa Masako și Regina Marii Britanii Camilla, Profimedia (2) jpg
Regele Frederik și Regina Mary  jpg
Printesa Anne   GettyImages 1258817249 jpg
Prințul William, Împăratul Naruhito al Japoniei și Împărăteasa Masako Foto Getty Images (2) jpg
Regina Camilla și Împărăteasa Masako a Japoniei Foto Getty Images (1) jpg
Charlene de Monaco la Sorbona jpg