Camilla & Charles al III-lea, de la povestea de dragoste blamată la coroana mult-aşteptată

5 octombrie, 2022

Odinioară cel mai huiduit cuplu de la Palat a ajuns pe tronul Angliei.

Iată cât de mare a fost dragostea lor, de-a înfruntat toate regulile Palatului.

După ce a așteptat o viață întreagă să urce pe tron, Prințul Charles s-a văzut în faţa faptului împlinit în cea mai grea zi a vieţii sale, cea în care mama sa, venerabila Regină Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani de domnie ireproşabilă. În aceeaşi seară, soţia lui Charles, Camilla, Ducesă de Cornwall, avea să devină Regina Consoartă, un titlu la care nutrea în tăcere, pentru a nu agita din nou spiritele pe care a reuşit să le calmeze după decenii de loialitate faţă de Charles. Iubit sau contestat, iertat sau nu de păcatul de a-i fi făcut viaţa un calvar Prinţesei Diana, soţia impusă de mama sa, care a sfârşit tragic într-un accident de maşină în 1997, după un divorţ extrem de controversat şi mediatizat, Charles este noul monarh. Iar cea dintâi iubire a sa, Camilla, de care nu s-a rupt niciodată cu adevărat, ba care i-a devenit şi soţie, la opt ani după decesul mamei fiilor săi, îi este acum egală, spre revolta multor susţinători nostalgici ai lui Lady Diana. Totul, însă, s-a petrecut cu binecuvântarea Reginei, care anul acesta, cu ocazia Jubileului de Platină, şi-a exprimat „dorința sinceră ca, atunci când va veni timpul ca fiul meu să fie rege, Camilla să fie recunoscută ca regină consoartă“.

De la amanta regală la Regina Consoartă

Camilla Rosemary Shand, născută pe 17 iulie 1947 în familia ofițerului Bruce Shand şi școlită în Anglia, Franţa şi Elveția, era în tinereţe o petrecăreaţă notorie, domeniul familiei sale găzduind multe serate şi picnicuri, ba chiar şi sărbătoarea de vară a Asociației locale a Partidului Conservator. De altfel, după un astfel de eveniment, a fost concediată de la primul său loc de muncă, acela de recepționeră la firma de decorațiuni interioare Sibyl, Colefax and Fowler din Mayfair, pentru că întârziase prea mult la lucru.

Interesant este că, deşi aspectul ei fizic nu era punctul ei forte, era mereu înconjurată de bărbaţi, cu care flirta fără ocolişuri. „Era foarte amuzantă şi foarte populară. Deşi nu era o frumuseţe, era atrăgătoare şi sexy. Nu era deloc timidă, vorbea pe şleau şi găsea mereu ceva amuzant de povestit. Am fost cu ea un an întreg, cred că ne iubeam. Apoi, mi-a dat papucii“, povestea despre ea Kevin Burke, unul dintre primii săi iubiţi. Şi tot un iubit, care avea să-i devină şi primul soţ, ofiţerul Andrew Parker Bowles, ar fi fost adevăratul motiv pentru care Camilla a pus ochii pe Charles, mai tânăr şi mult mai timid. Căci el era fratele Prinţesei Anne, cu care Andrew o înşela la acea vreme, şi care a fost victima perfectă a răzbunării ei.

În inima lui Charles, însă, se cuibărise dragostea faţă de cea pe care o considera confidenta perfectă, dar şi partenera de sex ideală. Numai că altele erau criteriile după care familia îi căuta o soţie, iar Camilla nu îndeplinea niciunul dintre ele: să provină dintr-o familie nobiliară, să aibă un trecut imaculat şi, eventual, să fie virgină. Şi, în răstimpul dintre indecizia lui şi impunerea Dianei Spencer ca viitoare mireasă a lui Charles, Camilla s-a căsătorit şi a făcut şi doi copii. Irelevant, însă, pentru Charles, care a refuzat să pună capăt relației cu Mrs. Parker Bowles, chiar şi atunci când se îndrepta spre altar, cu Diana la braţ, ori mai târziu, când s-au născut prinţii William şi Harry. Şi nici ea nu s-a străduit defel să-l ţină departe, ba dimpotrivă, fiind mereu „a treia persoană din căsnicia lor“ – aşa cum însăşi Diana o indica în timpul celebrului interviului Panorama, realizat de BBC, în 1995.

După divorţurile lor sonore, nimic nu le-a mai îngrădit relaţia şi, în ciuda blamului ce-a urmat decesului Dianei, consecvenţa şi rezistenţa lor ca pereche i-a făcut pe mulţi să-i privească ca pe doi îndrăgostiţi care s-au regăsit, în ciuda tuturor opreliştilor. Ba chiar, în anii ce-au urmat, Charles nu şi-a mai trăit povestea în umbră, ci a avut și curajul s-o prezinte lumii pe „femeia vieţii lui“, căreia i s-a dăruit total şi legitim în 2005, când s-au căsătorit în Capela St. George de la Castelul Windsor. Şi, având acceptul Reginei şi iertarea lui William şi Harry, Charles a plusat inducând ideea că fosta lui amantă ar putea deveni, la un moment dat, regină. „Pentru Camilla, tranziția de la a fi a treia persoană dintr-un mariaj la regină este acum completă“, e de părere corespondentul regal Peter Hunt. „A fost loială, discretă, se descurcă de minune cu organizațiile ei de caritate și îl sprijină pe prinț. A preluat această responsabilitate la o vârstă relativ târzie și a fost extraordinară“, spune autoarea regală Penny Junor, alăturându-se celor care consideră că Regina i-a făcut dreptate Camillei. „Ea va aduce căldură din rolul de regină consoartă. Este distractivă și prietenoasă și are o sclipire în ochi. Îi face pe oameni să se simtă bine că au cunoscut-o“, mai spune Junor.

Pregătit să fie rege

La cei 73 de ani ai săi, Charles este monarhul încoronat la cea mai înaintată vârstă din istoria de o mie de ani a regatului. Născut în 1948, cu patru ani înainte de încoronarea mamei sale, el este, într-un fel, un simbol al modernizării monarhiei britanice, fiind şcolit la o instituţie de învăţământ în afara Palatului şi trecând printr-un divorţ şi o a doua căsătorie. În ultimii ani, a preluat mai multe atribuţii oficiale, inclusiv conducerea Commonwealth-ului (un grup de peste 50 de ţări asociate cu fostul imperiu britanic), iar anul acesta a deschis sesiunea Parlamentului, una din cele mai importante atribuţii constituţionale ale monarhului. În afara sarcinilor regale, Charles este foarte conectat la viaţa oamenilor de rând, cunoscând problemele tinerilor, ale locuitorilor din mediul rural, ale vârstnicilor şi copiilor aflaţi în dificultate. În privat, este pasionat de arte, cultură, teatru, literatură, operă şi muzică pop, dar îi place să şi grădinărească, să picteze în acuarelă şi să scrie cărţi pentru copii.

Ziua lui de muncă începe odată cu micul dejun – nu obişnuieşte să ia prânzul! – şi se termină înspre miezul nopţii. „Rareori am întâlnit pe cineva cu o curiozitate atât de mare despre lume, dornic să afle tot ce se întâmplă şi de ce. Mai mult decât orice, are această ambiţie, are o putere de muncă fenomenală“, a dezvăluit un fost asistent al lui Charles. Va abdica în favoarea lui William? Puţin probabil, deşi „nu va avea mult timp de domnit“, scrie Deutsche Welle. Ceea ce l-ar putea convinge ar fi limitarea preocupărilor din ultimii ani (pasiunea pentru mediu, gătit și păstrarea tradițiilor, numeroasele deplasări şi activități caritabile) şi constrângerile în exprimarea opiniilor personale şi politice.

FOTO: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Printul Jean Christophe Napoleon   Familia Bonaparte, Facebook jpg
William și Kate, Wales, Profimedia jpg
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (2) jpg
Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck si Regina Jetsun Pema ai Bhutanului in Mongolia la manastirea Gandantegchilen cu Jigme Namgyel   Casa Regala bhutaneza 15 jpg
Meghan Markle Prințul Harry și Serena Williams GettyImages 2161692638 jpg
Prințesa Kate, Prințul William, copiii Wales George, Charlotte, Louis, GettyImages (3) jpg
Harry și Meghan la Premiile Pat Tillman, Profimedia (3) jpg
Regele Felipe și Prințesa Leonor Foto Getty Images (8) jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia ai Suediei   Instagram (1) jpg
David Armstrong Jones, Conte de Snowdon, si Isabelle de la Bruyere   profimedia 0884660099 jpg
Regina Letizia a Spaniei și Felipe colaj getty images jpg
Prințesa Leonor   profimedia 0888949843 jpg
FotoJet Zara și Mary jpg
Prințul William  foto   Profimedia jpg
Prințesa Martha Louise a Norvegiei se mărită cu Durek Verrett, Getty (6) jpg
Kate Middleton și Regina Camilla foto GettyImages 1400594602 jpg
Printul William si Kate Middleton jpg