24 de ani de la moartea Prinţesei Diana: William şi Harry, o promisiune încălcată

31 august, 2021
4 profimedia 0105897797 jpg jpeg

Pe 31 august 1997, doi prinţi până atunci lipsiţi de griji primeau cea mai cruntă veste pe care o poţi da unui copil. Mama lor nu mai era.

Durerea care i-a unit pe fraţi în anii adolescenţei s-a vindecat, dar a lăsat loc ranchiunei de azi, una care pătează memoria lui Lady Di. “Trebuie să-mi promiteţi că veţi fi mereu cei mai buni prieteni. Şi că nu veţi lăsa pe nimeni să intervină între voi.” La această rugăminte a mamei lor, micuţii prinţi William şi Harry au răspuns afirmativ, bătând palma şi îmbrăţişând-o strâns pe Diana, pentru ca, apoi, să alerge în curtea palatului, ca să joace fotbal. Cea mai mare dorinţă a Prinţesei Diana, pe când era încă în viaţă, a fost ca fiii ei, Prinţii William şi Harry, să rămână mereu uniţi.

Astăzi, la 24 de ani de la moartea ei, realitatea de la palatul regal britanic este departe de ceea ce şi-a dorit fosta soţie a Prinţului Charles, lucru care, dacă ar fi să folosim o expresie des uzitată în acest sens, ar face-o pe Lady Di să se întoarcă în mormânt. “Răceala amară dintre cei doi este împotriva a tot ceea ce plănuise pentru ei. Nu a făcut parte din scenariu. Ea l-a văzut întotdeauna pe Harry drept mâna dreaptă a lui William, mai ales când acesta va prelua poziţia solitară şi sobră de suveran”, susţine această teorie biograful prinţesei, Andrew Morton. Au existat, într-adevăr, două ocazii cu potenţial de reconciliere între cei doi fraţi, la înmormântarea bunicului lor, Prinţul Philip, pe 17 aprilie, şi la dezvelirea pentru public a statuii Prinţesei Diana din grădinile Palatului Kensington, pe 1 iulie. Eşec total în ambele cazuri, şi asta pentru că, de fiecare dată, Harry s-a grăbit să se întoarcă în America, la Meghan Markle şi la copiii lor, Lilibet şi Archie, fără ca el şi Ducele de Cambridge să aibă parte de acea conversaţie eliberatoare şi, de ce nu, vindecătoare.

stanga
dreapta
4 profimedia 0223370115 jpg jpeg
5 lady diana will harry gettyimages 79732254 jpg jpeg
3 profimedia 0230961519 jpg jpeg
3 profimedia 0619017438 jpg jpeg
7 printul william printul harry jpg jpeg
8 profimedia 0614534492 jpg jpeg
9 accident auto lady di jpg jpeg
4 profimedia 0105897797 jpg jpeg

Nu toţi sunt de părere, totuşi, că prăpastia care s-a format între prinţi se mai poate repara doar cu vorbe. “Va fi nevoie de mai mult decât doar câteva conversaţii pentru a repara relaţia lor. Prietenii şi unii membri ai familiei Spencer (rudele Dianei) au încercat să deschidă calea pentru o reconciliere, dar aceasta este departe de a avea loc”, a declarat o sursă apropiată palatului pentru revista Vanity Fair. Puţini îşi mai aduc aminte de promisiunea pe care fratele mai mic al Dianei, contele Charles Spencer, a făcut-o în discursul lui de la ceremonia funerară publică a acesteia, în 1997: „Diana ar vrea ca astăzi să ne angajăm să-i protejăm pe băieţii ei iubiţi, William şi Harry, de o soartă similară cu a ei şi fac asta aici, Diana, în numele tău”. Nimeni nu s-ar fi gândit atunci că cei doi fraţi care păşeau spăşiţi în urma coşciugului lui Lady Di vor fi implicaţi, la maturitate, într-un adevărat război mediatic, după ce mezinul a spus “Adio” existenţei lui regale. Nu ajută nici ultimele acţiuni ale Prinţului Harry, ce-i drept. Mai nou, din reşedinţa lui însorită din Santa Barbara, acesta a anunţat că va scrie o carte cu memorii despre plecarea lui şi a lui Meghan Markle de la palatul britanic, volum care va apărea anul viitor. Se pare că Prinţul Harry lucrează la această biografie de aproape un an, lucru care s-a întâmplat în secret, fără ştirea familiei sale, până ca ducele să confirme ştirea, la sfârşitul lunii iulie. Harry a vândut drepturile pentru această carte editurii americane Penguin Random House pentru un avans de 20 de milioane de dolari, alte milioane urmând să îi intre în cont proporţional cu vânzările.

5 lady diana will harry gettyimages 79732254 jpg jpeg

Ducele de Sussex a declarat că scrie această carte din perspectiva bărbatului care a devenit şi nu a prinţului de sânge, însă surse apropiate tatălui acestuia susţin că Prinţul Charles a fost prins, din nou, cu garda lăsată şi că niciun alt membru al familiei regale nu a fost avertizat că Harry scrie o carte despre plecarea lui de la palat. „Au petrecut ultimele 18 luni făcând tot ce i-au promis Majestăţii Sale că nu vor face - trăind din viaţa anterioară şi din statutul lor de membri ai Familiei Regale. Din păcate, este deprimant de previzibil”, a declarat un apropiat al palatului pentru Daily Mail, completând că rudele lui Harry s-au obişnuit să fie dezamăgite de acesta. Nu putem să nu ne imaginăm cum s-ar fi desfăşurat această poveste dacă Diana ar fi fost în viaţă. “I-ar fi lovit cap în cap şi le-ar fi cerut să rezolve conflictul dintre ei. Iar acest conflict nu s-ar fi amplificat atât de tare. Mai mult, cred că Harry n-ar fi plecat din Anglia, dacă Diana ar fi trăit”, susţine Dickie Arbiter, fost secretar de presă al Prinţului Charles şi-al Prinţesei Diana în anii ‘90.

Acelaşi Arbiter consideră că Diana ar fi continuat să locuiască la Palatul Kensington, locul în care ea s-ar fi simţit cel mai în siguranţă, şi că, la cei 60 de ani pe care i-ar fi împlinit anul acesta, ar fi fost o bunică dedicată, alături de fostul soţ, Charles. “Cred că ea şi Charles ar fi avut o relaţie decentă. Ei chiar vorbeau unul cu celălalt în ultimul an de viaţă al Dianei, iar relaţia lor a fost mai bună după divorţ decât în mare parte din timpul mariajului lor. S-au adorat la începutul poveştii lor şi au învăţat să se placă, din nou, la sfârşitul ei.” Bunica Diana ar fi călătorit frecvent între Santa Barbara (SUA), acolo unde locuiesc Ducii de Sussex cu micuţii Archie şi Lilibet, şi Palatul Kensington, reşedinţa Ducilor de Cambridge şi a celor trei copii ai lor: George, Charlotte şi Louis. Este ceea ce susţine Sarah Ferguson, fosta nevastă a Prinţului Andrew şi o bună prietenă a defunctei Prinţese a Inimilor. “Ştiu că Prinţesa Diana ar fi fost foarte mândră de fiii ei şi de soţiile lor”, a completat Fergie, cât se poate de diplomat. Aşa să fie, oare?

Dacă Prinţesa Diana este clar c-ar fi dezamăgită să-i vadă pe fiii ei comportându-se, astăzi, ca doi străini, este interesant de ştiut că aceasta nu este singura rivalitate frăţească pe care a văzut-o palatul britanic. Însă cea care a existat cu mult înainte n-a transpirat prea departe de porţile Buckingham-ului. “Regina Elizabeta şi sora ei, Prinţesa Margaret, au avut parte de acelaşi conflict, dar nu a fost făcut niciodată public”, arată acelaşi Andrew Morton, care-şi aduce aminte că nici suverana nu era de acord cu legăturile amoroase ale surorii sale mai mici, la fel cum a făcut Prinţul William cu alegerea romantică a lui Harry, şi anume Meghan Markle. “Aşteaptă s-o cunoşti mai bine pe fata asta!”: este celebrul sfat adresat de Will lui Harry, unul care a început să sape prăpastia dintre cei doi fraţi. Cea care a împlinit 40 de ani pe 4 august este, astăzi, nu doar soţia lui Harry, ci şi universul vieţii sale echilibrate, departe de palat, cu atât mai mult cu cât prinţul a mărturisit că este încă bântuit de trauma pierderii mamei sale.

Asta după ce, timp de un deceniu, mezinul Prinţului Charles a refuzat să accepte că mama lui nu mai este. „Mama mea a fost urmărită până la moarte pentru că avea o relaţie cu cineva care nu era alb şi uite ce s-a întâmplat. Istoria care se repetă. Nu se vor opri până nu moare cineva”, a spus prinţul în seria documentară despre sănătatea mintală „The Me You Can’t See”, difuzată pe Apple TV. „Nu pot să accept posibilitatea de a pierde o altă femeie din viaţa mea”, a adăugat el, referindu-se la Meghan. Prinţesa Diana a murit în anul 1997, la vârsta de 36 de ani, într-un accident la Paris, după ce maşina în care călătorea cu iubitul ei de origine egipteană, Dodi Fayed, s-a lovit de stâlpul unui tunel, în timp ce era urmărită de paparazzi. Harry avea doar 12 ani pe-atunci, iar William, 15. Harry recunoaşte astăzi că a încercat să îşi îngroape sentimentele cu ajutorul băuturii, suferind atacuri de panică şi anxietate la 20 de ani, şi că încă se sperie când vede camerele fotografilor. „Eram atât de furios din cauza a ceea ce i s-a întâmplat (Dianei) şi a faptului că nu există deloc dreptate. Aceiaşi oameni care au urmărit-o prin acel tunel au fotografiat-o murind pe bancheta din spate a maşinii respective”, a spus el. Chiar şi acum, la 36 de ani, întoarcerea la Londra îl face pe Harry să se simtă tensionat şi urmărit.

Nu putem să nu observăm că Harry îl scoate, frecvent, din discuţie pe fratele lui mai mare când vine vorba despre trauma morţii mamei lor. E ca şi cum William n-ar fi împărţit cu el aceeaşi pierdere. Până la urmă, şi Ducele de Cambridge era tot un adolescent vulnerabil atunci când a rămas fără mamă. Mai mult, cei care i-au cunoscut spuneau că Prinţul William obişnuia să fie foarte protector cu mama lui, în ciuda vârstei sale fragede. Asta în condiţiile în care o Diana extrem de emoţională obişnuia să plângă pe umerii băieţilor ei, în perioada în care căsătoria ei cu Prinţul Charles începuse să se prăbuşească. Când îşi auzea mama plângând în baie, lucru care se întâmpla frecvent, William încerca să ajute cum putea, împingându-i şerveţele de hârtie pe sub uşă. „Va fi în regulă mămico, va fi în regulă, voi avea grijă de tine”, obişnuia să-i spună, atunci, William. Fostul corespondent regal al BBC, Jennie Bond, susţine că acea perioadă l-a afectat foarte mult pe tânărul prinţ: „Nu a fost corect pentru William.Trebuia să-şi susţină mama când, de fapt, ea ar fi trebuit să-l îngrijească - el era doar un băieţel”. O altă lovitură pentru fiul ei a fost s-o vadă pe mama lui cum dă din casă în celebrul interviu acordat în 1995 jurnalistului Martin Bashir, acolo unde Diana a recunoscut că „suntem trei în această căsătorie”, făcând aluzie la relaţia continuă a lui Charles cu Camilla Parker Bowles.

William a fost devastat de faptul că mama lui a vorbit atât de deschis despre viaţa ei privată – lucru despre care a învăţat de la bunica lui, regina, că nu se face - şi a refuzat să vorbească cu ea pentru o bună perioadă de timp, după aceea. Chiar dacă unii susţin că Diana şi-a folosit copiii în divorţul mult mediatizat de Charles, William nu a vorbit niciodată despre aceste momente grele. Mulţi rămân, însă, cu imaginea întâiului născut al lui Charles şi-al Dianei, care i-ar fi mărturisit celei din urmă că vrea să se facă poliţist, când va fi mare, ca să aibă grijă de ea. Sau cu cea a unei prinţese care obişnuia să se bazeze pe fiul ei cel mare pentru confort şi sfaturi.

Cu toate acestea, cel care îl aducea pe Will cu picioarele pe pământ era chiar fratele lui mai mic, Harry: „Nu poţi să fii poliţist, tu trebuie să fii rege!”. E adevărat, William trebuie să fie rege şi va fi, într-o zi. Dar Harry trebuia să fie confidentul lui de încredere şi nu mai este.

Foto: Profimedia, Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

Principele Nicolae și Alina 23 jpg
regina profimedia 0703482714 jpg
Regina Elisabeta jubileu jpg
beatrice profimedia 0700806593 jpg
Prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei şi prinţesa Mary OK Mag jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag jpg
Printul Paul nu a fost recunoscut niciodata de Regele Mihai jpg
Prințesa Beatrice de York și soțul Edoardo Mapelli Mozzi jpg
Kate Ziua Armatei (2) jpg
FotoJet (28) jpg
Prințesa Diana cu Harry și Will (4) jpg
letizia leonor profimedia 0702872001 jpg
Alina Maria si Nicolae al Romaniei in costum popular romanesc de Sanziene (5) jpg
Prințul William și Prințul George jpg
kate middleton profimedia 0702224337 jpg
vacanta regala jpg
Ducii de Cambridge (4) jpg
monaco oslo1 jpg