Au uitat de el? De ce Prințul Edward nu e încă Duce de Edinburgh, aşa cum i s-a promis?

3 februarie, 2023

În timp ce mai toţi cei din Familia Regală britanică au avut parte de o "avansare în rang", după moartea Reginei Elisabeta a II-a şi a Prinţului Philip, fratele mai mic al Regelui Charles al III-lea încă așteaptă să moștenească ducatul de la tatăl său. Iar răbdarea lui este pusă la grea încercare... 

Printul Edward profimedia 0722891474 jpg

Ca un făcut, mereu cineva este "în aşteptare" la curtea britanică. Acum, după moartea Prinţului Philip, soţul Reginei Elisabeta a II-a, a rămas "vacant" titlul şi domenul acestuia. Deci cine va fi următorul Duce de Edinburgh?

Titlul i-ar fi fost promis Prințului Edward, fiul cel mic dintre cei patru copii ai regretatei Regine Elisabeta a II-a, în momentul căsătoriei acestuia cu Sophie Rhys-Jones, în urmă cu aproape 25 de ani. Dar de la moartea prințului Philip, în aprilie 2021, nu s-a mai întâmplat nimic la Buckingham. Astfel că acum nu ştiu când sau dacă va fi respectată această promisiune.

În toamna anului trecut, când a trecut la cele veşnice şi Regina, s-a auzit că noul rege Charles ar lua în considerare păstrarea acestui ducat regal pentru nepoata sa, prințesa Charlotte. Pentru Edward și Sophie, deţinători ai titlului de Conte și Contesă de Wessex din 1999, aceasta este aproape o palmă peste față. Cuplul nu a dat greș cu nimic în acest sfârșit de domnie zbuciumat, între o pandemie mondială, afacerea Epstein și Megxit. Iar Prințesa Charlotte este candidata evidentă pentru un alt titlu: cel de Prințesă Regală, deținut în prezent de mătușa ei, Prințesa Anne.

2 printul edward jpg jpeg

Atunci de ce această ezitare? Potrivit experților, oferirea Ducatului de Edinburgh fiului său cel mic ar însemna că Regele Charles al III-lea ar trebui să facă un compromis în planul lui de-a reduce din rolurile monarhice. Titlul fiind transmisibil după moartea lui Edward, fiul său, James, ar fi devenit noul Duce de Edinburgh, iar apoi fiul acestuia din urmă, dacă ar fi avut un descendent de sex masculin. Astfel, ducatul va ieși din sfera regală timp de mulți ani, potențial ad vitam æternam, la fel ca cele de Kent și Gloucester. Asta dacă nu cumva Coroana nu găsește un compromis: să-i acorde Ducatul de Edinburgh prințului Edward "pe viață". Acest lucru îl va împiedica să o transmită mai departe şi va reveni Familiei Regale la moartea prințului.

O soluție elegantă care pare să placă chiar și opiniei publice. Recent, "Daily Express" a lansat chiar un sondaj pe site-ul său pe această temă: "Credeți că Prințul Edward ar trebui să primească titlul de Duce de Edinburgh?" 93% dintre cititori au răspuns afirmativ. Dacă Regele Charles al III-lea ar ţine cont de această opinie publică, ar trebui, totuși, să găsească momentul potrivit pentru a-i oferi fratelui său mai mic  titlul mult dorit.  Iar Încoronarea sa ar putea fi momentul ideal. Asta doar dacă nu vrea să aştepte până în 2024, când Prinţul Edward va împlini 60 de ani.

FOTO: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Camilla William si Kate GettyImages 1241283589 jpg
Meghan Markle, Getty (5) jpg
Isla Elizabeth Phillips, Profimedia (4) jpg
Regele Charles, Lady Di, Camilla  foto   GettyImages jpg
Printul Francois, mezinul Marelui Duce Guillame de Luxemburg si al lui Stephanie de Luxemburg (1)   pagina oficiala jpg
Regina Maxima   profimedia 0766182987 jpg
Regele Charles   profimedia 0749026857 jpg
Charlotte Casiraghi profimedia 0765270880 jpg
Kate Middleton ii fura stilul lui Meghan Markle jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Regina Camilla în Germania (8) jpg
Camilla foto getty jpg
Sussex, Harry și Meghan (1) jpg
Sofia și Carl PNG
Kate Middleton Prințul William  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry și Meghan Markle la Gala Ripple of Hope, 2022, Getty (5) jpg
Letizia profimedia 0765503415 jpg
FotoJetRegiiUK jpg