Charles e primul rege după 70 de ani. Care au fost reginele încoronate ale Angliei?

5 mai, 2023

După șapte decenii elisabetane, tronul Marii Britanii va fi ocupat de un bărbat. Ce femei au ajuns, în istorie, să conducă țara?

Regina Elisabeta încoronare profimedia 0118952118 jpg

Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, Marea Britanie va vedea încoronat un rege. După aproape trei sferturi de secol de domnie feminină, există o întreagă generație care, pe bună dreptate, nu știe nimic despre dezbaterea privind validitatea domniei feminine. Și totuși, în urmă cu șapte decenii, în timp ce era încoronat probabil cel mai important monarh din istoria Marii Britanii, discuțiile continuau despre dacă este corect să încoronezi o regină. Aceste dispute nu erau nimic nou. Însăși noțiunea de monarh feminin a ținut moștenitorii legitimi departe de tron timp de secole. În această săptămână de istorie, când Charles al III-lea se pregătește de încoronare, analizăm ce femei au fost încoronate reginele Angliei.

Regina Mary

Maria (Mary I) a devenit prima femeie încoronată regină regentă a Angliei la 1 octombrie 1553. Ceremonia, desfășurată la Westminster Abbey, a fost revoluționară din mai multe puncte de vedere. Regina Maria a fost o catolică convinsă și a trebuit să lupte pentru a ajunge la putere, iar acest lucru a avut un impact asupra ceremoniei de încoronare. Ea a refuzat să fie unsă cu uleiurile folosite pentru fratele ei protestant, Eduard al VI-lea, deoarece acestea fuseseră consacrate de clerici, pe care ea îi considera eretici. În schimb, pentru încoronare a fost trimis ulei din Flandra.

De asemenea, Maria s-a intersectat cu Thomas Cranmer, Arhiepiscopul de Canterbury, care o susținuse pe rivala ei protestantă pentru tron, Lady Jane Grey. În consecință, arhiepiscopul Cranmer se afla în Turnul Londrei în ziua încoronării, iar ceremonia a fost ținută în schimb de aliatul Mariei, Stephen Gardiner, arhiepiscop de Winchester.

Regina Elisabeta

regina Elisabeta, Elizabeth I   profimedia 0510211560 jpg

Elisabeta I a fost încoronată la 15 ianuarie 1559, într-o ceremonie care a dat o indicație clară asupra modului în care se va desfășura domnia sa. Noua regină era protestantă și deja lăsase să se înțeleagă că intenționa să elimine multe dintre schimbările aduse de sora ei vitregă catolică, Regina Maria. Încoronarea ei a fost un punct de plecare - deși ceremonia s-a desfășurat în limba latină, unele părți au fost citite și în limba engleză, iar noile modalități au luat locul celor vechi.

Elisabeta, ca și Maria, nu a avut un Arhiepiscop de Canterbury care să o încoroneze - ultimul titular murise și nu fusese încă înlocuit. Așa că episcopul de Carlisle, Owen Oglethorpe, a condus ceremonia. Fiind catolic, acesta a înălțat paravanul în timpul slujbei de încoronare - regina s-a retras și s-a întors după ce această parte a slujbei s-a încheiat pentru a ieși din abație și a saluta mulțimile uriașe care veniseră să o vadă.

Regina Maria a II-a

Mary a II-a a fost încoronată alături de soțul ei, și suveran comun, William al III-lea, la 11 aprilie 1689, în cadrul unei ceremonii care s-a dovedit a fi problematică din mai multe puncte de vedere. Cei doi ajunseseră la putere în anul precedent, prin înlăturarea tatălui Mariei, Iacob al II-lea, dar Arhiepiscopul de Canterbury, William Sancroft, nu a fost încântat de noua domnie și a refuzat să-i încoroneze. În schimb, episcopul Londrei, Henry Compton, a supravegheat ceremonia.

Regina Maria a II-a a sfârșit prin a sta pe un alt scaun, deoarece Scaunul Încoronării, folosit în mod tradițional de monarh, i-a fost dat soțului ei. Iar noua regină nu s-a bucurat de eveniment, descriind ziua ca fiind ''numai deșertăciune''. O lună mai târziu, ea și William au depus un jurământ de încoronare mai simplu, la Londra, pentru a marca confirmarea lor ca rege și regină a Scoției.

Regina Ana

Regina Ana, Anne Boleyn   profimedia 0278327230 jpg

Anne Boleyn era sora mai mică, uneori trecută cu vederea, a Reginei Maria a II-a, dar când a devenit suverană, la moartea lui William al III-lea în 1702, s-a dovedit a fi un personaj mai isteț și mai dur decât o credea oricine. Una dintre primele ei lovituri de maestru a fost să planifice încoronarea pentru Ziua Sfântului Gheorghe. Cu toate acestea, când a sosit data de 23 aprilie, ea nu era în cea mai bună stare de sănătate. Anne a avut un atac de gută și a trebuit să fie purtată până la ușa Westminster Abbey într-un scaun cu șezut cu spătar deschis care permitea rochiilor ei lungi să curgă în spatele ei.

Regina Ana a devenit prima femeie regentă care a fost încoronată de un arhiepiscop de Canterbury. Thomas Tenison a condus slujba folosind o coroană special confecționată. Ana a părăsit abația pe jos, fiind primită cu entuziasm de mulțime, fiind un monarh popular încă de la începutul domniei sale.

Regina Victoria

Regina Victoria   profimedia 0214206946 jpg

Victoria a lăsat în jurnalele sale o relatare destul de amplă a propriei încoronări. Ea a descris punerea coroanei pe capul ei ca fiind "cel mai frumos și impresionant moment", chiar dacă a recunoscut că în ziua precedentă fusese "foarte agitată" în legătură cu perspectiva ceremoniei.

Regina Victoria a fost încoronată de William Howley, arhiepiscopul de Canterbury, care prezidase încoronarea Regelui William al IV-lea cu șapte ani mai devreme. La ieșirea de la ceremonie, ea purta noua Coroană Imperială de Stat, care fusese confecționată pentru ea. Mulțimi uriașe s-au aliniat pe străzi - sute de mii de oameni se îndreptau spre Londra pentru acest eveniment - și au fost răsplătite cu o privire asupra reginei proaspăt încoronate, a cărei procesiune de încoronare a fost cea mai lungă din ultimele secole.

Regina Elisabeta a II-a

2 regina elisabeta incoronare 3 jpg jpeg

Cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii a fost încoronat la 2 iunie 1953. Elisabeta a II-a a călătorit spre încoronare în trăsura de stat aurită, printre mulțimile uriașe care au stat în picioare în frig și ploaie pentru a o aclama în această zi specială.

Încoronarea a fost văzută ca un moment de speranță pentru o națiune care încă își revenea după cel de-al Doilea Război Mondial. Petrecerile de stradă au continuat, chiar dacă raționalizarea unor alimente era încă în vigoare. În centrul festivităților se afla un monarh nou, tânăr, pentru o nouă eră. Dar chiar și această a doua Elisabeta s-a lovit de întrebarea generică dacă o femeie e potrivită pentru acest rol. 

Domnia sa s-a dovedit a fi cea mai grandioasă dintre toate. Timp de șapte decenii, Majestatea Sa Defunctă a fost un exemplu impunător de regină și șef de stat, respectată în întreaga lume și un model pentru un monarh modern.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Prințul William la slujba Commonwealth pe 11 martie 2024, la Londra, Getty Images (2) jpg
FotoJet Meg jpg
Prințesa moștenitoare Mette Marit a Norvegiei la Premiile de cercetare medicală, Profimedia (4) jpg
Printesa Eleonore a Belgiei la 16 ani   FOTO Casa Regală (2) jpg
Regina Mary și Regele Frederik foto Daily Mail png
Juan Carlos a abdicat (foto: reuters) jpeg
Kate Middleton și Louis, Getty jpg
Bradfield, Berkshire, Casa in care a copilarit Kate Middleton   Profimedia, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Cina la care au participat Prințul Harry și Meghan Markle Foto Instagram (2) jpg
Kate, William, Charles și Camilla la recepția diplomatică, Profimedia jpg
Regina Margrethe a II a la Chateau de Cayx 5   Casa Regala jpg
Prințul Edward, Duce de Edinburgh, GettyImages (4) jpg
Nicolae al României și familia (1) jpg
charlene monaco beatrice borromeo profimedia 0864842794 jpg
Regina Letizia a Spaniei alături de Regina Rania a Iordaniei, Profimedia (6) jpg
Carole Michael Pippa James Middleton GettyImages 1144555676 jpg
Charles Spencer   captura de ecran png