Cine este Bruce Oldfield, designerul din spatele rochiei de la încoronare a Camillei?

1 martie, 2023

Presa britanică a dezvăluit numele celui care va realiza rochia pe care viitoarea regină o va purta pe 6 mai, la încoronarea sa și a lui Charles al III-lea.

Bruce Oldfield, designerul rochiei de la incoronarea Camillei   GettyImages 874630036 jpg

Prieten al Prințesei Diana și apropiat al actualului monarh de mai bine de un deceniu, Bruce Oldfield este un apropiat al Camillei.

"I-am dat Dianei farmec, iar Camilei încredere", declara destul de îndrăzneț și pompos designerul Bruce Oldfield pentru "Daily Mail" în 2014. Deși se poate mândri cu astfel de realizări, designerul este pe cale să se lanseze în cea mai mare provocare a carierei sale. Vineri, presa britanică a dezvăluit numele designerului care va avea marea onoare de a-i crea Camillei rochia de încoronare, ce va avea loc la 6 mai 2023. Deloc surprinzător, Camilla și-a pus toată încrederea în abilitățile lui Bruce Oldfield, cu care are o relație de prietenie de un deceniu.

Potrivit cotidianului "The Sun", aceasta a fost o alegere evidentă pentru viitoarea regină, de vreme ce, în ultimii ani, soția lui Charles al III-lea a apărut de numeroase ori în creațiile lui Oldfield.

Cine este Bruce Oldfield?

Specialist în ținute formale, designerul londonez este obișnuit să lucreze cu Familia Regală britanică. În anii '80 și '90, el o avea drept clientă pe Prințesa Diana, pentru care a creat sute de rochii pentru ieșirile oficiale ale acesteia. În 2016, o expoziție la Palatul Kensington a fost chiar dedicată rochiilor Oldfield ale fostei Prințese de Wales.

Fie că a îmbrăcat-o pe Diana, pe Camilla, pe Barbara Streisand sau chiar pe Catherine Zeta-Jones, Bruce Oldfield și-a clădit o carieră extraordinară, chiar dacă nimic nu l-a predestinat pentru aceasta.

Copil nelegitim al unui boxer jamaican și al unei mame fragile din punct de vedere mental în Londra anilor 1950, Bruce a fost abandonat la naștere. După ce mama sa a fost internată într-un spital de psihiatrie, el a fost plasat în cămine pentru băieți la Institutul Barnardo. Mutat din familie în familie, Bruce și-a găsit o oarecare stabilitate la Violet Masters, o croitoreasă din Durham, în nord-estul Angliei.

În casa ei modestă, în care i s-au alăturat alți trei copii, Violet nu doar că l-a iubit ca pe un fiu, dar i-a transmis și pasiunea ei pentru cusut, el învățând secretele meseriei.

Câțiva ani mai târziu, când și-a încheiat studiile la renumita școală de modă Central Saint Martins, tânărul Bruce Oldfield și-a văzut întreaga colecție de absolvire cumpărată de actrița și fashion icon-ul Bianca Jagger. Din acel moment, el a devenit unul dintre cei mai căutați designeri ai generației sale. Cinci ani mai târziu, după o perioadă petrecută în New York-ul zbuciumat al anilor '70, unde s-a împrietenit cu actrița Charlotte Rampling și cu modelele Marie Helvin și Jerry Hall, britanicul și-a făcut prima apariție în paginile revistei Vogue și și-a lansat linia de prêt-à-porter, el excelând și în haute couture.

Prieten cu Prințesa Diana

În 1978, Oldfield și-a pus amprenta pe rochii de seară sofisticate, mulate pe corp, ceea ce i-a atras atenția Dianei. În 1980, Prințesa de Wales i-a cerut să-i creeze o rochie pentru ceremonia tradițională de aprindere a luminilor de Crăciun organizată de Regina Elisabeta pe Oxford Street din Londra. 

De atunci, timp de un deceniu, designerul a semnat nenumărate ținute pentru Prințesa de Wales. Dar cea care iese în evidență este rochia pe care a purtat-o la premiera filmului James Bond "Dangerously Yours", în 1985. Croită dintr-un lamé argintiu, cu decolteul adânc și spatele gol, această rochie atestă statutul Dianei ca simbol al modei și îl consacră pe Bruce Odlfield ca designer britanic de frunte pe scena internațională a modei.

În 1990, a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic pentru munca sa. În 1993, ca o recunoaștere supremă, a creat rochia de mireasă pentru Rania, actuala regină a Iordaniei.

Camilla, noua clientă a lui Bruce Oldfield

După moartea tragică a Dianei în 1997, Bruce Oldfield a trecut printr-o perioadă de relativă obscuritate. A profitat de această ocazie pentru a-și scrie autobiografia, Rootless, în 2004. La începutul anilor 2010, creațiile sale au fost din nou aclamate de către Curte.

În 2013, Camilla, pe atunci Ducesă de Cornwall, a purtat o rochie turcoaz cu dantelă semnată de Oldfield atunci când a vizitat Sri Lanka. Apoi, din nou în 2015, la deschiderea oficială a Parlamentului, ea s-a făcut remarcată într-o rochie din satin alb. Pentru cursele Royal Ascot din 2021 și 2022, soția lui Charles a ales, de asemenea, piese Oldfield.

Chiar și pentru primul ei dineu de stat în calitate de suverană, cu ocazia vizitei în Marea Britanie a președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, în noiembrie 2022, Camilla a purtat o rochie Oldfield albastră, pe care a accesorizat-o cu un set de bijuterii cu safire al regretatei Regine Elisabeta a II-a.



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton Printul William Foto Profimedia jpg
Printul Harry si Charles jpeg
FotoJet Harry și dublura de la Met Gala jpg
Prințul Albert și Prințesa Caroline foto Facebook jpg
Marele Duce Henri, Marea Ducesa Maria Teresa, Marele Duce Guillaume, Marea Ducesa Stephanie, Printul Charles si Printul Francois   FOTO Kary Barthelmey, Maison du Grand Duc (1) jpg
Kate Middleton și Prințul William la Ziua Commonwealth (2) jpg
Regele Charles si Zara Tindall la Royal Windsor Horse Show   profimedia 0870758489 jpg
Regina Mary Regele Frederik și Regii Suediei profimedia 0870697321 jpg
Prințul Harry cu Regele Charles și Prințul Archie  foto   GettyImages jpg
Regina Letizia a Spaniei Foto Prodimedia (1) jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (2) jpg
Nicolae si Alina ai Romaniei de Paște2 jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Kate Middleton Prințul William Foto Profimedia jpg
Sir Christopher Ghika si regina Elisabeta a II a   GettyImages 1324680595 jpg
Regele Frederik și Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (9) jpg
Kate Middleton și sora ei, Pippa Middleton  foto   Profimedia jpg