Cum a ajuns o italianc─â Regina Belgiei ┼či rivala de alt─âdat─â a lui Grace Kelly?

31 martie, 2022
1 gettyimages 148143880 jpg jpeg

├Än anii ÔÇś60, al─âturi de Prin┼úesa Grace de Monaco, o alt─â frumuse┼úe capta aten┼úia publicului. Mai pu┼úin cunoscut─â dec├ót fosta div─â american─â, aceast─â regin─â uitat─â a fost una dintre cele mai atr─âg─âtoare figuri regale ale secolului trecut.

Ea este Paola, mai ├«nt├ói Prin┼úes─â de Li├Ęge, apoi regin─â a belgienilor timp de 20 de ani, p├ón─â ├«n 2013, c├ónd so┼úul ei, Regele Albert al II-lea al Belgiei, i-a cedat tronul fiului s─âu cel mare, actualul Rege Filip. Italianc─â de origine, n─âscut─â Donna Paola Ruffo de Calabria, aceasta a fost considerat─â, ├«n tinere┼úe, ca fiind una dintre cele mai frumoase femei din Europa. Frumuse┼úea ┼či stilul acestei regine acum ├«n v├órst─â de 84 de ani au fost comparate cu ale legendarei Grace Kelly, iar de-a lungul anilor ÔÇś60 ┼či ÔÇś70, Paola era una dintre ┼úintele preferate ale fotografilor.

Donna Paola Ruffo de Calabria s-a n─âscut pe 11 septembrie 1937, ├«n localitatea Forte dei Marmi din regiunea Toscana. Tat─âl ei a fost Prin┼úul Ruffo de Calabria, al ┼časelea Duce de Guardia Lombarda, iar mama ei a fost Luisa Gazelli dei Conti di Rossana e di Sebastiano, care pretindea c─â este o urma┼č─â a Marchizului de Lafayette, celebrul erou al Revolu┼úiei Americane. ├Än anul 1958, pe c├ónd avea doar 21 de ani, Paola l-a cunoscut pe cel care avea s─â-i devin─â so┼ú, Prin┼úul Albert al Belgiei, la ├«ncoronarea Papei Ioan al XXIII-lea de la Vatican.

stanga
dreapta
3 gettyimages 148116203 jpg jpeg
5 gettyimages 542273138 jpg jpeg
7 regina paola 1 jpg jpeg
2 gettyimages 2035044 jpg jpeg
6 profimedia 0643378852 jpg jpeg
1 gettyimages 148143880 jpg jpeg

Tinerii s-au v─âzut, mai exact, la o recep┼úie care a avut loc la ambasada Belgiei de la Roma, ocazie cu care Albert s-a ├«ndr─âgostit pe loc de frumoasa italianc─â. Un an mai t├órziu, prin┼úul belgian ├«i cerea deja m├óna, iar fastuoasa nunt─â regal─â a avut loc la Catedrala Sf├óntul Mihail ┼či Sf├ónta Gudula din Bruxelles. Gra┼úie bl├ónde┼úii ┼či z├ómbetului ei plin de c─âldur─â, Paola a fost ├«ndr─âgit─â pe loc de belgieni, care au supranumit-o ÔÇťPrin┼úesa Raz─â de SoareÔÇŁ. C─âsnicia Paolei cu Albert a fost, la ├«nceput, una fericit─â, tinerii fiind binecuv├ónta┼úi imediat cu trei copii: Prin┼úul Filip, n─âscut ├«n 1960, urmat de Prin┼úesa Astrid, ├«n 1962, ┼či de Prin┼úul Laurent, la doar un an dup─â.

Cur├ónd dup─â aceste evenimente fericite au urmat ┼či problemele. Paolei a ├«nceput s─â i se fac─â dor de Italia natal─â, a devenit din ce ├«n ce mai melancolic─â ┼či i-a fost greu s─â se adapteze la noua ei via┼ú─â de prin┼úes─â adulat─â de public ┼či urm─ârit─â de paparazzi. Absen┼úa frecvent─â a so┼úului ei din cauza responsabilit─â┼úilor regale ┼či a obsesiei lui pentru motociclete n-a ajutat nici ea. P├ón─â la sf├ór┼čitul anilor ÔÇś60, c─âsnicia lor era deja pe butuci. Cei doi so┼úi au devenit distan┼úi, ba chiar au fost implica┼úi am├óndoi ├«n rela┼úii extraconjugale.

Una dintre aceste aventuri ale Regelui Albert a dus la na┼čterea unui copil din flori, Prin┼úesa Delphine a Belgiei, o fiic─â pe care suveranul belgian avea s-o recunoasc─â for┼úat de-abia ├«n anul 2020. Se pare c─â mama lui Delphine, Baroneasa belgian─â Sybille de Selys Longchamps, a avut o rela┼úie romantic─â cu Albert timp de 15 ani, ├«n timp ce aceasta era ├«nsurat cu Paola ┼či ├«nainte s─â fie ├«ncoronat rege. ├Än acea perioad─â tulbure se punea chiar problema unui divor┼ú, cuplul regal ajung├ónd s─â locuiasc─â separat. Lucrurile s-au aranjat, p├ón─â la urm─â, ┼či undeva ├«n perioada anilor ÔÇś80, Albert ┼či Paola s-au ├«mp─âcat, for┼úa┼úi de pericolul pierderii titlurilor ┼či privilegiilor.

La apusul vie┼úii lor, fosta Regin─â Paola ┼či fostul Rege Albert, acum ├«n v├órst─â de 87 de ani, tr─âiesc ├«ntr-o mai mare armonie dec├ót ├«n anii tinere┼úii, bucur├óndu-se de nepo┼úii lor regali ┼či uit├ónd de momentele de cump─ân─â din mariajul lor. ÔÇťAm avut problemele noastre, dar acum putem spune am├óndoi c-am fost destina┼úi unul altuia. Suntem ferici┼úiÔÇŁ, a bagatelizat o Paola ajuns─â la anii senioratului aventurile de ambele p─âr┼úi din tinere┼úe.

Pe 31 iulie 1993, c├ónd fratele lui mai mare, Regele Baudouin, a murit f─âr─â urma┼či, Albert a urcat pe tron, iar Paola a devenit regina belgienilor. ┼×i a r─âmas regina inimilor acestora p├ón─â azi, o italianc─â glamouroas─â care le-a t─âiat r─âsuflarea ├«nc─â din ziua ├«n care a p─â┼čit pe p─âm├ónt belgian.

Foto: Getty Images, Profimedia