Cum a ajuns o italiancă Regina Belgiei şi rivala de altădată a lui Grace Kelly?

31 martie, 2022
1 gettyimages 148143880 jpg jpeg

În anii ‘60, alături de Prinţesa Grace de Monaco, o altă frumuseţe capta atenţia publicului. Mai puţin cunoscută decât fosta divă americană, această regină uitată a fost una dintre cele mai atrăgătoare figuri regale ale secolului trecut.

Ea este Paola, mai întâi Prinţesă de Liège, apoi regină a belgienilor timp de 20 de ani, până în 2013, când soţul ei, Regele Albert al II-lea al Belgiei, i-a cedat tronul fiului său cel mare, actualul Rege Filip. Italiancă de origine, născută Donna Paola Ruffo de Calabria, aceasta a fost considerată, în tinereţe, ca fiind una dintre cele mai frumoase femei din Europa. Frumuseţea şi stilul acestei regine acum în vârstă de 84 de ani au fost comparate cu ale legendarei Grace Kelly, iar de-a lungul anilor ‘60 şi ‘70, Paola era una dintre ţintele preferate ale fotografilor.

Donna Paola Ruffo de Calabria s-a născut pe 11 septembrie 1937, în localitatea Forte dei Marmi din regiunea Toscana. Tatăl ei a fost Prinţul Ruffo de Calabria, al şaselea Duce de Guardia Lombarda, iar mama ei a fost Luisa Gazelli dei Conti di Rossana e di Sebastiano, care pretindea că este o urmaşă a Marchizului de Lafayette, celebrul erou al Revoluţiei Americane. În anul 1958, pe când avea doar 21 de ani, Paola l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soţ, Prinţul Albert al Belgiei, la încoronarea Papei Ioan al XXIII-lea de la Vatican.

Tinerii s-au văzut, mai exact, la o recepţie care a avut loc la ambasada Belgiei de la Roma, ocazie cu care Albert s-a îndrăgostit pe loc de frumoasa italiancă. Un an mai târziu, prinţul belgian îi cerea deja mâna, iar fastuoasa nuntă regală a avut loc la Catedrala Sfântul Mihail şi Sfânta Gudula din Bruxelles. Graţie blândeţii şi zâmbetului ei plin de căldură, Paola a fost îndrăgită pe loc de belgieni, care au supranumit-o “Prinţesa Rază de Soare”. Căsnicia Paolei cu Albert a fost, la început, una fericită, tinerii fiind binecuvântaţi imediat cu trei copii: Prinţul Filip, născut în 1960, urmat de Prinţesa Astrid, în 1962, şi de Prinţul Laurent, la doar un an după.

Curând după aceste evenimente fericite au urmat şi problemele. Paolei a început să i se facă dor de Italia natală, a devenit din ce în ce mai melancolică şi i-a fost greu să se adapteze la noua ei viaţă de prinţesă adulată de public şi urmărită de paparazzi. Absenţa frecventă a soţului ei din cauza responsabilităţilor regale şi a obsesiei lui pentru motociclete n-a ajutat nici ea. Până la sfârşitul anilor ‘60, căsnicia lor era deja pe butuci. Cei doi soţi au devenit distanţi, ba chiar au fost implicaţi amândoi în relaţii extraconjugale.

Una dintre aceste aventuri ale Regelui Albert a dus la naşterea unui copil din flori, Prinţesa Delphine a Belgiei, o fiică pe care suveranul belgian avea s-o recunoască forţat de-abia în anul 2020. Se pare că mama lui Delphine, Baroneasa belgiană Sybille de Selys Longchamps, a avut o relaţie romantică cu Albert timp de 15 ani, în timp ce aceasta era însurat cu Paola şi înainte să fie încoronat rege. În acea perioadă tulbure se punea chiar problema unui divorţ, cuplul regal ajungând să locuiască separat. Lucrurile s-au aranjat, până la urmă, şi undeva în perioada anilor ‘80, Albert şi Paola s-au împăcat, forţaţi de pericolul pierderii titlurilor şi privilegiilor.

La apusul vieţii lor, fosta Regină Paola şi fostul Rege Albert, acum în vârstă de 87 de ani, trăiesc într-o mai mare armonie decât în anii tinereţii, bucurându-se de nepoţii lor regali şi uitând de momentele de cumpănă din mariajul lor. “Am avut problemele noastre, dar acum putem spune amândoi c-am fost destinaţi unul altuia. Suntem fericiţi”, a bagatelizat o Paola ajunsă la anii senioratului aventurile de ambele părţi din tinereţe.

Pe 31 iulie 1993, când fratele lui mai mare, Regele Baudouin, a murit fără urmaşi, Albert a urcat pe tron, iar Paola a devenit regina belgienilor. Şi a rămas regina inimilor acestora până azi, o italiancă glamouroasă care le-a tăiat răsuflarea încă din ziua în care a păşit pe pământ belgian.

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Meghan Markle  GettyImages jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul William în vizită la o fermă urbană, GettyImages (4) jpg
Majestatea Sa Margareta la Turnu Severin FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (1) jpeg
FotoJet Meghan și gemul jpg
Kate și Carole Middleton  jpg
FotoJet Maxima jpg
Prințesa Charlotte și Prințul Louis profimedia 0867105943 jpg
Printul Christian al Danemarcei la majorat   Casa Regala daneza (4) jpg
Charlene și Albert de Monaco împreună cu copiii în Germania, la Hamburg, Foto GettyImages (9) jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Meghan Markle Regele Charles jpg
Prințul William Foto Getty images jpg
Kate Middleton în alb, Profimedia jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu în vizită la comunitățile dunărene   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (5) jpeg
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
Printesa Beatrice   GettyImages 1251110853 jpg