Cum a încălcat regina Elisabeta protocolul regal după moartea Dianei. Şi aşa a rămas de atunci

2 septembrie, 2021
1 diana4 jpg jpeg

Vestea morţii prinţesei Diana în urmă cu 24 de ani a fost un şoc mondial, întrucât prinţesa Inimilor reuşise într-un timp scurt ceva ce mulţi regali nu reuşiseră în ani buni: să cucerească oamenii.

Cu candoare şi naturaleţe, oriunde mergea, Lady Di cucerea. Prezenţa sa angelică era întotdeauna apreciată şi ovaţionată, spre surprinderea prinţului Charles, atunci când ea îi era soţie. Fiindcă el arareori a avut astfel de reprezentări de afecţiune din partea oamenilor.

Moartea sa implacabilă a amuţit atât Regatul Marii Britanii, cât şi întreg mapamondul. Iar regina Elisabeta nu ar fi fost iertată de oamenii săi dacă nu ar fi dovedit compasiune la vremea respectivă, aşa cum toţi britanicii aveau nevoie.

stanga
dreapta
2 palatul buckingham jpg jpeg
3 palatul buckingham1 jpg jpeg
1 diana4 jpg jpeg
4 di si charles jpg jpeg
5 elisabeta jpg jpeg
6 elisabeta1 jpg jpeg
1 elisabeta2 jpg jpeg
8 diana jpg jpeg
9 diana1 jpg jpeg
10 diana2 jpg jpeg
11 diana3 jpg jpeg

La data acelui fatidic 30 august 1997, când prinţesa Diana şi-a pierdut viaţa în cumplitul accident de la Paris, fiii Dianei, William şi Harry şi toată suita regală, inclusiv regina Marii Britanii se aflau la Balmoral, în vacanţa de vară, ca în fiecare an. Protocoalele de atunci stabiliseră ca familia regală să o jelească pe fosta soţie a lui Charles acolo, în intimitate.

Dar mulţimea fierbea. Nemulţumirile creşteau exponenţial, de la oră la alta, întrucât britanicii nu înţelegeau un lucru: pe atunci, era regulă, un standard regal. Dacă suverana nu a acasă la Palatul Buckingham, steagul Marii Britanii nu este arborat. Când a murit Diana, desigur că nu era steagul la Palat, căci regina se afla la Balmoral.

Oamenii însă au fost extrem de supăraţi din această cauză şi îşi doreau drapelul la palat, în acele zile cumplite, de doliu. Ei considerau acest lucru ca un gest de minim respect pentru teribila întâmplare, mai ales că era un eveniment fără precedent.

Pe fondul tensiunilor care se acumulau de la oră la alta, regina a stabilit ruperea protocolului, lucru pe care nu îl făcea des.

2 palatul buckingham jpg jpeg

În ziua înmormântării Dianei, a fost de acord ca steagul Marii Britanii să fie arborat până la jumătate la Palatul Buckingham. De atunci, steagul nu mai coboară atunci când suverana e plecată, însă este înlocuit de drapelul regal atunci când este prezentă la palat.

Foto: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Letizia Teatro Real jpg
diana profimedia 0646169092 jpg
Meghan Markle la Invictus (3) jpg
Mircea Grigore Carol Lambrino fiul lui Carol al II lea si al Ioanei Zizi Lambrino (3) jpg
charles21 jpg
Leti (7) jpg
Prinţesa moştenitoare Victoria a Suediei Lisbon (3) jpg
printul charles jpg
andrew4 jpg
Principele Nicolae și Alina 23 jpg
regina profimedia 0703482714 jpg
Regina Elisabeta jubileu jpg
beatrice profimedia 0700806593 jpg
Prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei şi prinţesa Mary OK Mag jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag jpg
Printul Paul nu a fost recunoscut niciodata de Regele Mihai jpg
Prințesa Beatrice de York și soțul Edoardo Mapelli Mozzi jpg
Kate Ziua Armatei (2) jpg