De ce Regina Marghrethe a Danemarcei le-a retras titlurile nepoților săi?

29 septembrie, 2022

Singura regină în funcție de pe continentul european a decis ca patru dintre nepoții săi să nu mai poarte titulatura de prinț sau prințesă.

Regina Margrethe a II a a Danemarcei   Keld Navntoft, Kongehuset (1) jpg

Decizie fără precedent la curtea daneză! Regina Margrethe a II-a, rămasă unica suverană domnitoare în Europa după decesul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a luat o hotărâre cel puțin surprinzătoare, menită să modernizeze aparatul monarhic prin simplificarea preceptelor Casei Regale. Aceasta le-a retras titlurile princiare celor patru nepoți ai săi, descendenți ai Prințului Joachim, anume fiul cel mic al Reginei Margrethe a II-a, chipurile pentru a putea duce o viaţă cât mai normală. Ei nu vor fi lipsiți complet de titluri, dar nu se vor mai numi prinț ori prințesă.

„În aprilie 2008, Majestatea Sa Regina a acordat fiilor săi, soților și descendenților acestora titlurile de conte și contesă de Monpezat. În mai 2016, s-a anunțat, de asemenea, că Alteța Sa Regală Prințul Christian, singurul dintre nepoții Reginei, ar urma să primească o rentă viageră de la stat ca adult. Ca o prelungire firească a acestui lucru, Majestatea Sa a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2023, descendenții Alteței Sale Regale Prințul Joachim să poată folosi doar titlurile de conte și contesă de Monpezat, deoarece titlurile de prinț și prințesă pe care le-au deținut până acum vor fi întrerupte“, se arată în comunicatul remis de Casa Regală daneză și semnat de Regina Marghrethe a II-a. „Prin urmare, descendenții Prințului Joachim vor trebui să li se adreseze în viitor ca excelențe. Decizia reginei se înscrie în linia unor ajustări similare pe care alte case regale le-au făcut în diverse moduri în ultimii ani“, se explică în același comunicat.
„Prin decizia sa, Majestatea Sa Regina dorește să creeze cadrul pentru ca cei patru nepoți să își poată modela propria viață într-o măsură mult mai mare, fără a fi limitați de considerațiile și îndatoririle speciale, pe care le implică o afiliere oficială la Casa Regală a Danemarcei ca instituție. Toți cei patru nepoți își păstrează locul în ordinea succesiunii“, dă asigurări suverana Danemarcei.

Prinţul Joachim (53) are patru copii cu vârste cuprinse între 10 şi 23 de ani, născuţi din două căsătorii: Nikolai, Felix, Henrik şi Athena. Contesa Alexandra de Frederiksborg, mama celor doi fii mai mari ai Prinţului Joachim, şi-a exprimat deja perplexitatea şi s-a declarat "şocată" de decizia suveranei daneze: "Anunţul a venit ca un fir de păr în supă. Copiii se simt excluşi. Ei nu pot să înţeleagă de ce le-a fost luată identitatea", a spus Contesa Alexandra pentru cotidianul danez B.T.

Ceilalţi patru nepoţi ai reginei Danemarcei, descendenți ai Prinţului Moştenitor Frederik (54), îşi vor păstra titlurile, dar, la vârsta majoratului, doar cel mai mare dintre ei va primi o prerogativă în cadrul Casei Regale, conform unei decizii din 2016.

FOTO: pagina oficială/Keld Navntoft, KongehusetRecente pe Ok! Magazine

Meghan Markle și Prințul Harry, Getty (1) jpg
regina Elisabeta
camilla  charles profi81 jpg
Regele Charles și Ducii de Sussex, Profimedia (4) jpg
meghan si harry profimedia 0743266809 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Prințul Harry și Meghan Markle, Profimedia (2) jpg
diana si familia
Harry si Archie
00 jpg
charles  camilla jpg
Prințul Harry și Meghan Markle la Gala Ripple of Hope, 2022, Getty (3) jpg
Prince Heinrich XIII of Reuss, Profimedia (2) jpg
camilla
harry si meghan
Majestatea Sa Margareta in rochie cu paiete si transparente la seara Corpului Diplomatic   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (1) jpg
regina - charles - camilla
meghan versus kate jpg