Duelul frumoaselor regine ale Iordaniei. Noor şi Rania şi bătălia lor pentru a-şi urca fiii pe tronul haşemit

6 aprilie, 2021
2 gettyimages 736531 jpg jpeg

Drama regală din Iordania este departe de a ajunge la un sfârşit. 

Totul a început după ce fostul prinţ moştenitor al Iordaniei, Hamzah bin Hussein, în vârstă de 41 de ani, fratele de tată al actualului rege Abdullah al II-lea, a fost plasat în arest la domiciliu. Potrivit presei internaţionale, prinţul ar fi fost implicat într-un complot pentru detronarea fratelui său regele. Într-un mesaj video pe care avocatul său l-a transmis BBC, Hamzah neagă aceste acuzaţii, dar îi critică vehement pe liderii acestei ţări, una pe care o descrie ca fiind cuprinsă de frică, căci oricine critică guvernul riscă să fie arestat de poliţia secretă.

Cumnatul Reginei Rania completează că el şi familia sa au fost plasaţi în arest la domiciliu în Palatul al-Salaam, din apropierea capitalei Amman, şi că i-a fost tăiat orice mijloc de comunicaţie. Prinţul arestat este primul născut al defunctului Rege Hussein al Iordaniei şi al soţiei sale preferate, Regina Noor, o americancă pe numele ei adevărat Elizabeth Halaby, supranumită Grace Kelly a Orientului, a patra nevastă a suveranului.

6 regina noor a iordaniei 3 jpg jpeg
stanga
dreapta
1 profimedia 0603309904 jpg jpeg
6 regina noor a iordaniei 3 jpg jpeg
2 gettyimages 736531 jpg jpeg

Actualul Rege Abdullah al II-lea, de 59 de ani, este căsătorit cu superba Rania, una dintre cele mai şic figuri regale din lume, şi au împreună patru copii. Cel mai mare dintre aceştia, Prinţul Hussein, în vârstă de 26 de ani, a fost numit în anul 2009 prinţ moştenitor al regatului haşemit, titlu deţinut până atunci de unchiul său actualmente arestat la domiciliu, Prinţul Hamzah.

Încă de când fostul Rege Hussein al Iordaniei a decedat, în anul 1999, experţii regali au prevestit un război pentru influenţă între cele două femei puternice de la palat: văduva regelui, Regina Noor, şi soţia moştenitorului acestuia, noua Regină Rania. Chiar dacă Hussein l-a proclamat ca succesor al său pe fiul lui cel mare, Abdullah, provenit dintr-un mariaj anterior celui cu Regina Noor, acesta şi-a exprimat dorinţa ca prinţ moştenitor să fie fiul său preferat, Prinţul Hamzah bin Hussein, a cărui mamă este fosta Regină Noor. 

Foto: Rania şi Noor, foto stânga şi dreapta, alături de Prinţul Hamzah, soţia acestuia şi Regele Abdullah. 

1 profimedia 0603309904 jpg jpeg

Cu toate acestea, în 2004, Abdullah al II-lea a schimbat această directivă şi l-a proclamat pe fiul său cel mare prinţ moştenitor, mulţi considerând că această decizia a fost influenţată de mult iubita sa soţie, Rania. O lovitură grea pentru Noor, acum în vârstă de 69 de ani şi care s-a retras în America natală.

Cu toate acestea, mulţi susţin că fosta regină n-a renunţat la ambiţiile sale şi că de acolo, din America, a orchestrat această presupusă tentativă de lovitură de stat a fiului său, Prinţul Hamzah. Chiar dacă fosta regină Noor n-a avut niciodată nimic tendenţios de spus la adresa actualei regine Rania, în vârstă de 50 de ani, tensiunea dintre acestea este binecunoscută la curtea regală şi are ca sursă lupta amândurora pentru a-şi urca fiii pe tronul Iordaniei. 

Foto: profimedia, getty imagesRecente pe Ok! Magazine

Letizia Teatro Real jpg
diana profimedia 0646169092 jpg
Meghan Markle la Invictus (3) jpg
Mircea Grigore Carol Lambrino fiul lui Carol al II lea si al Ioanei Zizi Lambrino (3) jpg
charles21 jpg
Leti (7) jpg
Prinţesa moştenitoare Victoria a Suediei Lisbon (3) jpg
printul charles jpg
andrew4 jpg
Principele Nicolae și Alina 23 jpg
regina profimedia 0703482714 jpg
Regina Elisabeta jubileu jpg
beatrice profimedia 0700806593 jpg
Prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei şi prinţesa Mary OK Mag jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag jpg
Printul Paul nu a fost recunoscut niciodata de Regele Mihai jpg
Prințesa Beatrice de York și soțul Edoardo Mapelli Mozzi jpg
Kate Ziua Armatei (2) jpg