Familia Regală este dezbinată şi la cinci ani de la moartea Regelui Mihai I

6 decembrie, 2022

Urmaşii fostului suveran i-au făcut separat slujbe de pomenire, Majestatea Sa Margareta la Bucureşti, iar fostul Principe Nicolae la München.

Familia Regala dezbinata la 5 ani de la moartea Regelui Mihai jpg

În 2017, în ajun de Sfântul Nicolae, Majestatea Sa Regele Mihai I se stingea din viaţă la 96 de ani, în locuinţa sa din Aubonne, Elveţia. Până la final, la căpătâiul său a vegheat Principesa Maria, cea mai mică dintre cele cinci fiice ale sale.

Din păcate, de moartea Regelui se leagă şi un scandal nedorit, în care a fost implicat nepotul acestuia, Nicolae, deposedat de titluri şi de beneficii în august 2015. Majestatea Sa Margareta i-a interzis atunci lui Nicolae să-şi vadă bunicul pe patul de moarte, amplificând zvonurile cum că în spatele excluderii lui Nicolae au stat interese testamentare. Şi asta pentru că cei mai mulţi îl vedeau pe nepot ducând mai departe renumele Casei Regale române, el fiind, la un moment dat, al treilea în ordinea succesiunii la tronul României (după mătuşa sa, Margareta, şi mama sa, Principesa Elena).

Ce-i drept, anunţul din august 2015 a surprins pe toată lumea, dat fiind ca Nicolae era singurul nepot de sex masculin, iar Regele Mihai îl prezentase românilor în 1992, când avea doar 7 ani, ca pe moştenitorul său. Excluderea lui Nicolae din Linia de Succesiune şi retragerea titlului de "Principe al României" a fost şi ultima mare decizie luată de Regele Mihai în cadrul organizării Casei Regale. Dar să nu uităm că Nicolae a trecut şi printr-un scandal de paternitate, nedorind s-o recunoască imediat pe fetiţa născută în urma relaţiei cu o fostă colaboratoare a sa, Nicoleta Cîrjan. Ulterior, micuţa Iris Anna a fost recunoscută legal, chiar dacă nu este inclusă în Familia Regală, însă "remedierea" nu i-a servit lui Nicolae al României la remedierea relaţiei sale cu mătuşa sa, Custodele Coroanei, şi cu cu soţul acesteia, Prinţul Consort Radu.

Iar acest lucru se vede şi în evenimentele ce au urmat, nunta de la Sinaia cu Alina-Maria Binder şi botezurile celor doi copii ai lor, Maria Alexandra şi Mihai, de la care mebrii Familiei Regale au lipsit.

Anul acesta, pe 5 decembrie, Majestatea Sa Margareta, împreună cu Prinţul Consort Radu şi cu două dintre surorile ei, Principesa Sofia şi Principesa Maria, au organizat o slujbă de pomenire a Majestăţii Sale la Catedrala Patriarhală.

Alina Maria si Nicolae ai Romaniei, la slujba de comemorare a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, la Manastirea Curtea de Arges 2022 (1)   pagina oficiala jpg

În paralel, Nicolae al României şi soţia sa, Alina-Marie de Roumanie, au participat la un parastas la biserica St. Elisabeth din München, oraş în care au ajuns cu ocazia unei vizite private. De notat că cei doi s-au căsătorit civil în secret la finalul lui 2017, tocmai pentru ca Nicolae s-o poată prezenta oficial bunicului său, după ce s-a stabilit că la funeraliile Regelui poate participa "doar familia".

FOTO: Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale 



Recente pe Ok! Magazine

Familia regală norvegiană, martie 2024, Instagram PNG
Kate Middelton William și Michael Middleton la nuntă GettyImages 113265077 jpg
Isla Savannah Phillips nuntă Meghan Harry 2018 GettyImages 1051955606 jpg
Regina Mary a Danemarcei  cu soțul ei GettyImages jpg
Principele Nicolae al Romaniei repatriat   Casa Majestatii Sale jpg
Prințul Harry  foto   Gettyimages jpg
Letizia, Felipe, Leonor și Sofia foto profimedia 0815164168 jpg
Regina Camilla foto GettyImages jpg
Regina Camilla, Joia Mare, Profimedia (2) jpg
Regele Charles, mesaj de Paște, Profimedia jpg
Charles și William, Getty (2) jpg
Meghan Markle și Prințul Harry 1 jpg
Hugh Grosvenor si Printul William   Getty Images jpg
Meghan Markle  foto   GettyImages, Instagram jpg
Prințul Harry, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
Kate Middleton vaccin colaj jpg
Regele Felipe, Regina Letizia și Leonor, de Ziua Spaniei foto GettyImages 1731552999 jpg
Regina Camilla foto Getty Images (2) jpg