VIDEO Fastuoasa încoronare a regilor României, Ferdinand și Maria, din 1922

26 aprilie, 2023

În preajma mult așteptatei încoronări a Regelui Charles al III-lea din Marea Britanie, să ne amintim și de regii noștri, care au pus umărul la făurirea României moderne.

Încoronare Regele Ferdinand și Regina Maria

Încoronarea din 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria a desăvârşit, într-un mod festiv, făurirea României Mari. A fost și ziua în care întreaga lume și-a întors privirea, admirativ, spre România.

Ceremonia fastuoasă de încoronare a fost organizată la Alba Iulia, la vremea aceea un mic oraș de provincie care nu avea drumurile pietruite și nu mai mult de 10.000 de locuitori. Pregătirea încoronării a început cu câţiva ani înainte și a fost lăsată în grija a două comisii de organizare, din care au făcut parte și Constantin Coandă, George Enescu și Anghel Saligny.

Catedrala ortodoxă din Alba Iulia a fost construită special pentru momentul încoronării din 1922, în doar 10 luni. Iar cele două coroane ale monarhilor au fost realizate din materiale simbolice. De pildă, coroana lui Ferdinand era aceeași cu care a fost încoronat și Regele Carol I, în anul 1881, și era făurită din oţelul provenit dintr-un tun turcesc, capturat în timpul Războiului de Independenţă. Cât privește coroana Reginei Maria, aceasta a fost comandată special la o casă de bijuterii celebră din Pari, folosind aproape două kilograme de aur donate de un localnic din Munţii Apuseni. Pentru ceremonia de încoronare au fost comandate şi două mantii: cea a regelui a fost făcută în străinătate, iar cea a reginei în ţară.

Încoronarea propriu-zisă a avut loc în fața catedralei, sub un baldachin. Regele a primit coroana de la preşedintele Senatului şi şi-a aşezat-o singur pe cap. Apoi Ferdinand a așezat coroana pe capul Reginei Maria, a ridicat-o de jos şi a sărutat-o pe frunte. Totul s-a încheiat cu un dineu, organizat cu ajutorul faimoasei Case Capșa din București și cu o impresionantă paradă militară.

La ceremonie au participat și capete încoronate din Europa, printre care viitorul Rege George al VI-lea al Marii Britanii (tatăl Regine Elisabeta a II-a) și familiile regale din Grecia şi Iugoslavia de la acea vreme. Cele mai importante agenţii de presă internaţionale şi-au trimis la Alba Iulia reporteri pentru a relata despre fastuosul eveniment, la care au participat aproximativ 80.000 de oameni.

Serbările s-au întins pe parcursul a trei zile, iar cele mai importante momente s-au desfăşurat la Alba Iulia -ceremonia în sine de încoronare, în Catedrala Reîntregirii Neamului - şi, a doua zi, la Bucureşti, prin întoarcerea suveranilor în capitală, cu o paradă pe sub Arcul de Triumf, în uralele unui popor entuziast.

Ospăț regal

Regele Ferdinand şi Regina Maria au oferit la Alba Iulia un dineu regal, care a fost servit invitaţilor în Sala Unirii din Cetate. Aproximativ 400 de persoane au participat la masă, meniul fiind unul festiv. Masa a început cu delicatese, caviar şi „oeufs brouillés forestiere“, adică ouă fierte „a la forestiere“, asezonate cu ciuperci de pădure sotate în unt, şuncă tăiată fin şi pătrunjel. A continuat cu „esturgeon du Danube a la parissiene“, adică morun din Dunăre gătit în stil franţuzesc, file de vită în stil Dauphine şi sos remoulade. Au urmat un aspic de foie gras (celebrul preparat de lux, din ficat de raţă) decorat „en belle-vue“ şi o salată de sezon.

De un mic festin au avut parte și oamenii simpli, veniţi din toate provinciile româneşti, care au fost poftiţi la o masă populară, cu friptură la proţap, pentru care au fost pregătite peste 30.000 de porţii de mâncare.

FOTO: Casa RegalăRecente pe Ok! Magazine

Regina Maria recolorizare cu AI   Florin Rostariu jpg
Regina Maria a Romaniei, Profimedia (1) jpg
Printesa Rajwa si Printul Hussein al Iordaniei inainte de a deveni parinti   Casa Regala hasemita 2 jpg
Regele Felipe, Letizia, Leonor și Sofia profimedia 0890280483 jpg
Kate Middleton  GettyImages jpg
Kate și William i au avut ca oaspeți în 2019 pe Regele Felipe și Regina Letizia, Foto Getty Images (4) jpg
Alina Maria și Nicolae al României alaturi de cei doi copii foto Facebook jpg
Kate Middleton și Regina Camilla foto GettyImages 1400594602 jpg
Kate, William, George, Charlotte și Louis GettyImages 1243027787 jpg
Charlotte și Kate, Profimedia (1) jpg
Charles și Camilla la deschiderea de stat a Parlamentului, 17 iulie 2024, GettyImages (1) jpg
Felipe Juan Froilán FOTO Profimedia jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg
Familia Regala din Bhutan in desertul din Mongolia   Casa Regala jpg
Meghan Markle, Regele Charles și Prințul William  foto   Profimedia jpg
Pippa Middleton la Wimbledon profimedia 0889645741 jpg
Regele Charles si Regina Camilla in Guernsey   Casa Regala (1) jpg
Kate Middleton, Prințul William  foto   GettyImages jpg