VIDEO Fastuoasa încoronare a regilor României, Ferdinand și Maria, din 1922

26 aprilie, 2023

În preajma mult așteptatei încoronări a Regelui Charles al III-lea din Marea Britanie, să ne amintim și de regii noștri, care au pus umărul la făurirea României moderne.

Încoronare Regele Ferdinand și Regina Maria

Încoronarea din 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria a desăvârşit, într-un mod festiv, făurirea României Mari. A fost și ziua în care întreaga lume și-a întors privirea, admirativ, spre România.

Ceremonia fastuoasă de încoronare a fost organizată la Alba Iulia, la vremea aceea un mic oraș de provincie care nu avea drumurile pietruite și nu mai mult de 10.000 de locuitori. Pregătirea încoronării a început cu câţiva ani înainte și a fost lăsată în grija a două comisii de organizare, din care au făcut parte și Constantin Coandă, George Enescu și Anghel Saligny.

Catedrala ortodoxă din Alba Iulia a fost construită special pentru momentul încoronării din 1922, în doar 10 luni. Iar cele două coroane ale monarhilor au fost realizate din materiale simbolice. De pildă, coroana lui Ferdinand era aceeași cu care a fost încoronat și Regele Carol I, în anul 1881, și era făurită din oţelul provenit dintr-un tun turcesc, capturat în timpul Războiului de Independenţă. Cât privește coroana Reginei Maria, aceasta a fost comandată special la o casă de bijuterii celebră din Pari, folosind aproape două kilograme de aur donate de un localnic din Munţii Apuseni. Pentru ceremonia de încoronare au fost comandate şi două mantii: cea a regelui a fost făcută în străinătate, iar cea a reginei în ţară.

Încoronarea propriu-zisă a avut loc în fața catedralei, sub un baldachin. Regele a primit coroana de la preşedintele Senatului şi şi-a aşezat-o singur pe cap. Apoi Ferdinand a așezat coroana pe capul Reginei Maria, a ridicat-o de jos şi a sărutat-o pe frunte. Totul s-a încheiat cu un dineu, organizat cu ajutorul faimoasei Case Capșa din București și cu o impresionantă paradă militară.

La ceremonie au participat și capete încoronate din Europa, printre care viitorul Rege George al VI-lea al Marii Britanii (tatăl Regine Elisabeta a II-a) și familiile regale din Grecia şi Iugoslavia de la acea vreme. Cele mai importante agenţii de presă internaţionale şi-au trimis la Alba Iulia reporteri pentru a relata despre fastuosul eveniment, la care au participat aproximativ 80.000 de oameni.

Serbările s-au întins pe parcursul a trei zile, iar cele mai importante momente s-au desfăşurat la Alba Iulia -ceremonia în sine de încoronare, în Catedrala Reîntregirii Neamului - şi, a doua zi, la Bucureşti, prin întoarcerea suveranilor în capitală, cu o paradă pe sub Arcul de Triumf, în uralele unui popor entuziast.

Ospăț regal

Regele Ferdinand şi Regina Maria au oferit la Alba Iulia un dineu regal, care a fost servit invitaţilor în Sala Unirii din Cetate. Aproximativ 400 de persoane au participat la masă, meniul fiind unul festiv. Masa a început cu delicatese, caviar şi „oeufs brouillés forestiere“, adică ouă fierte „a la forestiere“, asezonate cu ciuperci de pădure sotate în unt, şuncă tăiată fin şi pătrunjel. A continuat cu „esturgeon du Danube a la parissiene“, adică morun din Dunăre gătit în stil franţuzesc, file de vită în stil Dauphine şi sos remoulade. Au urmat un aspic de foie gras (celebrul preparat de lux, din ficat de raţă) decorat „en belle-vue“ şi o salată de sezon.

De un mic festin au avut parte și oamenii simpli, veniţi din toate provinciile româneşti, care au fost poftiţi la o masă populară, cu friptură la proţap, pentru care au fost pregătite peste 30.000 de porţii de mâncare.

FOTO: Casa Regală



Recente pe Ok! Magazine

Regele Frederik și Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (9) jpg
Kate Middleton și sora ei, Pippa Middleton  foto   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta de Florii 2024   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul William la meci, Profimedia jpg
king charles jpeg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Prințesa Rajwa a Iordaniei Foto Profimedia jpg
Principele Nicolae jpg
Prințesa Charlotte a împlinit 9 ani foto Instagram
 Prinţesa Catharina-Amalia a Ţărilor de Jos (© RVD - Gemmy Woud-Binnendijk / Royal House of the Netherlands)
Prințesa Estelle și Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0869167968 jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Regina Anne Marie și Regina Margrethe a II a alături de Printesa Benedikte a Danemarcei la 80 de ani   Casa Regală daneză (2) jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Ducesa Sophie de Edinburgh, Profimedia (3) jpg
Kate și Beatrice, Profimedia (2) jpg
Prințul Frederik și Prințesa Mary, Foto Profimedia jpg