În vârstă de 82 de ani, Margrethe a II-a a Danemarcei rămâne singura regină din lume!

13 septembrie, 2022

În weekendul în care Marea Britanie era în șoc după pierderea propriei suverane, regalitățile din nordul Europei au celebrat 50 de ani de domnie ai suveranei daneze.

6 regina margrethe a danemarcei coronavirus 1 jpg jpeg

La finalul săptămânii trecute, marcat de trecerea în neființă a mult iubitei Regine Elisabeta a II-a, chiar în anul Jubileului de Platină, danezii au luat parte la festivităţile dedicate Jubileului de Aur al Reginei Margrethe a II-a, cea care rămâne singura regină în viață și în exercițiu din lume.

În contextul doliului din Familia Regală britanică, Casa Regală daneză a decis, din respect, să reducă amploarea evenimentului.

Urcată pe tron în ianuarie 1972, după moartea tatălui ei Frederik al IX-lea, Margrethe a II-a a devenit prima femeie din Suedia care a preluat rolul suveranului domnitor. Regina a marcat iniţial aniversarea celor 50 de ani de domnie în luna ianuarie a acestui an, însă festivităţile au fost amânate din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

„Aşteptam cu nerăbdare să o sărbătorim. Jubileul a fost în ianuarie, însă din cauza COVID-19 am fost nevoiţi să îl amânăm până astăzi”, a declarat un simpatizant al reginei din Copenhaga. Cu toate acestea, Margrethe a II-a a redus festivităţile, după moartea verişoarei sale primare, Elisabeta a II-a, anulându-şi apariţia la balconul Palatului Amalienborg şi drumul cu trăsura prin Copenhaga. Totuși, o reprezentaţie de gală programată sâmbătă seară la Teatrul Regal, o slujbă la Catedrala din Copenhaga duminică dimineaţă şi o serată de gală la Castelul Christiansborg duminică seară au fost însă menţinute, dar într-un "format adaptat".

Margrethe a II-a este cunoscută pentru implicarea ei în scena culturală a țării, ilustrând o ediție daneză a „Stăpânului Inelelor”. De asemenea, este pictor și designer de costume, lucrând cu Baletul Regal Danez și Teatrul Regal Danez.

În urma pierderii tragice suferite de Marea Britanie, Margrethe a II-a rămâne singura regină încă în funcţie din Europa, fiind şi monarhul în viață cu cea mai lungă domnie, în prezent. Ea este urmată doar de vărul său primar, Carl XVI Gustaf al Suediei, care se află pe tronul ţării sale de 48 de ani. 

FOTO: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

charles profimedia jpg
Mike și Zara Tindall, Profimedia (2) jpg
meghan2 profimedia jpg
Ducii de Cambridge și copiii (4) jpg
camilla 5 profimedia jpg
regina tanara profimedia jpg
Letizia a Spaniei în vizită la Albacete, Profimedia (15) jpg
Regina Margrethe a II a a Danemarcei   Keld Navntoft, Kongehuset (1) jpg
charles3profimedia jpg
Regina alb negru PNG
print harry profimedia jpg
Prințul și Prințesa de Wales, vizită Țara Galilor, Profimedia jpg
Meghan și Harry (5) jpg
george 112 profimedia jpg
harry profimedia jpg
camilla profimedia jpg
Regina Rania a Iordaniei în vizite oficiale  Profimedia (3) jpg
meghan markle8 profimedia jpg