În vârstă de 82 de ani, Margrethe a II-a a Danemarcei rămâne singura regină din lume!

13 septembrie, 2022

În weekendul în care Marea Britanie era în șoc după pierderea propriei suverane, regalitățile din nordul Europei au celebrat 50 de ani de domnie ai suveranei daneze.

6 regina margrethe a danemarcei coronavirus 1 jpg jpeg

La finalul săptămânii trecute, marcat de trecerea în neființă a mult iubitei Regine Elisabeta a II-a, chiar în anul Jubileului de Platină, danezii au luat parte la festivităţile dedicate Jubileului de Aur al Reginei Margrethe a II-a, cea care rămâne singura regină în viață și în exercițiu din lume.

În contextul doliului din Familia Regală britanică, Casa Regală daneză a decis, din respect, să reducă amploarea evenimentului.

Urcată pe tron în ianuarie 1972, după moartea tatălui ei Frederik al IX-lea, Margrethe a II-a a devenit prima femeie din Suedia care a preluat rolul suveranului domnitor. Regina a marcat iniţial aniversarea celor 50 de ani de domnie în luna ianuarie a acestui an, însă festivităţile au fost amânate din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

„Aşteptam cu nerăbdare să o sărbătorim. Jubileul a fost în ianuarie, însă din cauza COVID-19 am fost nevoiţi să îl amânăm până astăzi”, a declarat un simpatizant al reginei din Copenhaga. Cu toate acestea, Margrethe a II-a a redus festivităţile, după moartea verişoarei sale primare, Elisabeta a II-a, anulându-şi apariţia la balconul Palatului Amalienborg şi drumul cu trăsura prin Copenhaga. Totuși, o reprezentaţie de gală programată sâmbătă seară la Teatrul Regal, o slujbă la Catedrala din Copenhaga duminică dimineaţă şi o serată de gală la Castelul Christiansborg duminică seară au fost însă menţinute, dar într-un "format adaptat".

Margrethe a II-a este cunoscută pentru implicarea ei în scena culturală a țării, ilustrând o ediție daneză a „Stăpânului Inelelor”. De asemenea, este pictor și designer de costume, lucrând cu Baletul Regal Danez și Teatrul Regal Danez.

În urma pierderii tragice suferite de Marea Britanie, Margrethe a II-a rămâne singura regină încă în funcţie din Europa, fiind şi monarhul în viață cu cea mai lungă domnie, în prezent. Ea este urmată doar de vărul său primar, Carl XVI Gustaf al Suediei, care se află pe tronul ţării sale de 48 de ani. 

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Meghan Markle Regele Charles jpg
Prințul William Foto Getty images jpg
Kate Middleton în alb, Profimedia jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu în vizită la comunitățile dunărene   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (5) jpeg
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
Printesa Beatrice   GettyImages 1251110853 jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Samuel Chatto, nepotul Prințesei Margret, s a apucat de olărit   Instagram 7 (4) jpg
Regina Letizia Regele Felipe profimedia 0867585293 jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (1) jpg
Prințul Christian al Danemarcei Foto Instagram Casa Regală Daneză (2) jpg
Prințul Nikolaos al Greciei și Prințesa Tatiana Foto GettyImages (5) jpg
Kate Middleton, Prințesa Charlotte  foto   Getty jpg
Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0867505361 jpg
Kate Middleton și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
Regele Juan Carlos la regata   profimedia 0857530431 jpg
FotoJet Harry și Louis jpg