Inedit! Ordinea de succesiune la şefia Casei Regale a României este, momentan, exclusiv feminină. De ce lipsesc Radu şi Nicolae de pe listă?
După moartea Regelui Mihai şi odată cu venirea fiicei sale celei mari la şefia Casei Regale, ordinea succesorală s-a schimbat. Iată de ce.
În urmă cu câţiva ani, mai înainte de trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regelui Mihai I, familia regală se mândrea că are un moştenitor masculin, chiar dacă perechea Margareta şi Radu nu aveau copii. Era vorba despre nepotul preferat al suveranului, Nicholas Medforth-Mills, care tocmai venise în România din Marea Britanie, unde trăise cu părinţii săi, Principesa Elena şi profesorul doctor Robin Medforth-Mills (decedat în 2 februarie 2002).
Născut şi crescut în străinătate, el şi-a românizat numele, devenind Nicolae. Românii avuseseră ocazia să-l mai vadă pe Nicolae, când a vizitat România în 1992, cu ocazia primei vizite a bunicului său după începutul exilului din 1948.
În 2007, Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune la tronul României conform ultimului Statut regal.
La împlinirea vârstei de 25 de ani (1 aprilie 2010), Nicolae a primit titlul de Principe al României, cu rangul şi apelativul de Alteţă Regală. Adus în România de Principesa Margareta, care l-a susţinut financiar şi în timpul studiilor din Marea Britanie, a învăţat limba română şi a participat la activităţi publice ale familiei sale şi a fost implicat în acţiuni caritabile.
Cu ocazia împlinirii vârstei de 30 de ani, pe 1 aprilie 2015, principesa Margareta a oferit un dineu în onoarea sa şi toată lumea l-a considerat succesorul oficial, după Margareta.
Din păcate, după numai 4 luni, în urma unor greşeli care nu au fost făcute publice, dar probabil luând în calcul şi scandalul legat de paternitatea recunoscută târziu a primei sale fiice, Iris Anna, din legătura neoficializată cu Nicoleta Cârjan, i-au fost retrase titlul şi calificativul şi a fost exclus din linia de succesiune la tronul României, totul fiind stipulat într-un controversat document semnat la 1 august 2015 şi intrat în vigoare imediat.
Decesul Regelui şi apoi şi al Reginei, apoi numirea Margaretei în fruntea Casei Regale cu titlul de Majestate şi refuzul acesteia de a-l reintegra pe Nicolae în Casa Regală au făcut ca ordinea de succesiune la tron şi la Şefia Casei Regale a României să se schimbe. Acum, mama lui Nicolae, Principesa Elena, este enumerată a treia ca importanţă, după Majestatea Sa Margareta şi după Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu, şi cea care va primi ştafeta Şefiei Casei Regale române.
Totodată, chiar dacă se menţionează că "soţii şi copiii Alteţelor Lor Regale Principesele nu deţin titluri regale", următoarea pe listă este fiica Elenei, Elisabeta Karina de Roumanie, sora mai mică a lui Nicolae. Din aceleaşi considerente, Principele Radu nu este inclus, iar Nicolae nu apare întrucât şi-a pierdut acest drept.
Iată cum arată Ordinea de succesiune la Şefia Casei Regale a României, momentan exclusiv feminină:
1. ASR Principesa Elena a României 2. Elisabeta Karina de Roumanie 3. ASR Principesa Sofia a României 4. Elisabeta Maria Biarneix (fiica Principesei Sofia) 5. ASR Principesa Maria a României.
Casa Regală menţionează că modificări ale Liniei de Succesiune se pot aduce doar prin decizia Şefului Casei Regale a României.
FOTO: Daniel Angelescu/Casa Regală