Îngrijorare majoră pentru Charles, chiar înainte de marea zi a încoronării

3 mai, 2023

Noul rege al Marii Britanii suferă o lovitură de imagine cu câteva zile înainte de a urca de facto pe tron.

regele charles (1) jpg

Ca și mama sa în 1953, anul urcării ei pe tron, Charles al III-lea se confruntă cu o situație de criză în Regat, care-i provoacă o îngrijorare majoră.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, noul suveran al Marii Britanii are o sarcină dificilă în a-și unifica regatul, deoarece opiniile britanicilor despre monarhie sunt puternic divizate în funcție de generație și de identitatea națională. Compania de sondaje Savanta a intervievat peste 2.000 de adulți britanici și a descoperit că vârsta are o influență majoră asupra faptului că o persoană susține sau nu monarhia în ansamblu sau chiar anumiți membri ai Familiei Regale.

Practic, indicele de popularitate a monarhiei este în scădere printre tineri, o generație care nu înțelege de ce ar trebui să susțină prin taxele impuse o familie care doar se plimbă de colo, colo și trăiește în lux, în timp ce mulți dintre tineri își găsesc cu greu o slujbă, își cumpără și mai greu o casă și decid să întemeieze o familie tot mai târziu în viață.

Sondajul realizat în exclusivitate pentru ITV News a arătat că monarhia este susținută de doar 39% din grupul de vârstă 18-34 de ani, sprijinul crescând odată cu vârsta. În plus, sprijinul pentru monarhie variază foarte mult în Marea Britanie, doar 37% în Scoția și 56% în Țara Galilor susținând instituția.

Susținere și contestare

Practic, cei de 65 de ani și mai în vârstă de atât, care au crescut cu Regina Elisabeta a II-a, au încă opinii admirative la adresa Familiei Regale (70%). Cei cu vârste cuprinse între 35-64 de ani, care au crescut în timpul tinereții turbulente a Regelui Charles, îi dau un vot favorabil noului monarh (53%), însă au și mai multe să-i reproșeze, inclusiv relația cu amanta, devenită, după 30 de ani, Regină peste Marea Britanie. Iar cei de 18-34 de ani, care sunt mai apropiați ca vârstă de Prințul William și care i-au cunoscut pe Charles al III-lea și Elisabeta a II-a doar ca membri mai în vârstă ai Familiei Regale, au o viziune foarte pragmatică și contestatară.

Potrivit sondajului ITV News, deși Regina Elisabeta a II-a a fost privită în general ca o figură unificatoare pe întreg teritoriul Regatului Unit, Charles al III-lea nu este la fel de apreciat în tot regatul său. De pildă, întrebați dacă Carol al III-lea ar fi un rege bun sau rău, 52% dintre englezii au considerat că ar fi excelent, în timp ce 39% dintre scoțienii din Scoția au considerat că ar fi rău. Mai mult, aproximativ jumătate dintre cei chestionați din toate grupele de vârstă nu cred că Charles al III-lea îi înțelege pe "oamenii ca mine" și doar aproximativ o treime dintre cei chestionați cred că este în conectat la viața reală.

Cu toate acestea, cei chestionați îl apreciază pe Charles al III-lea mai mult decât pe Camilla. Căci, deși imaginea ei publică s-a îmbunătățit față de anii 1980 și 1990, doar o minoritate consideră că ea ar fi o regină bună, mai ales de către cei tineri, precum și de cei din Irlanda de Nord și Scoția. În viziunea acestora, Prințul William ar fi un rege mai bun și mai reprezentativ pentru țară.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Meghan Markle  GettyImages jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul William în vizită la o fermă urbană, GettyImages (4) jpg
Majestatea Sa Margareta la Turnu Severin FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (1) jpeg
FotoJet Meghan și gemul jpg
Kate și Carole Middleton  jpg
FotoJet Maxima jpg
Prințesa Charlotte și Prințul Louis profimedia 0867105943 jpg
Printul Christian al Danemarcei la majorat   Casa Regala daneza (4) jpg
Charlene și Albert de Monaco împreună cu copiii în Germania, la Hamburg, Foto GettyImages (9) jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Meghan Markle Regele Charles jpg
Prințul William Foto Getty images jpg
Kate Middleton în alb, Profimedia jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu în vizită la comunitățile dunărene   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (5) jpeg
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
Printesa Beatrice   GettyImages 1251110853 jpg