Majestatea Sa Margareta a fost primită la Alba Iulia ca o regină

17 octombrie, 2022

La o sută de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand, Familia Regală a pornit într-o nouă călătorie cu Trenul Regal spre Alba Iulia.

Centenarul Incoronarii Reginei Maria si a Regelui Ferdinand la Alba Iulia   Casa Regala, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia (35) jpg

Anul acesta, pe 15 octombrie, Casa Regală română a sărbătorit un secol de la Încoronarea Suveranilor României Mari. În 1922, Regele Ferdinand și Regina Maria au fost unşi la Alba Iulia, orașul-simbol al Unirii românilor. Momentul istoric a fost pregătit cu minuțiozitate, de la construirea unei catedrale ortodoxe noi, în mai puțin de un an, care a primit numele de ”Catedrala Reîntregirii”, până la fastul sărbătorii care era menit să poarte în lume răsunetul numelui României Mari.

Pentru o frumoasă reamintire a acestui moment istoric, Majestatea Sa Margareta, împreună cu Principele Consort Radu şi cu sora sa mai mică, Principesa Sofia, au mers cu Trenul Regal de la Bucureşti la Alba Iulia, unde, timp de patru zile, a avut loc Centenarul Încoronării, cu evenimente care au evocat actul istoric prin care România Mare și-a afirmat suveranitatea.

La sosirea Trenului Regal în gara din Alba Iulia, autorităţile locale au organizat o ceremonie militară cu mare pompă, fiind intonate Imnul Național și Imnul Regal, întocmai ca pe vremea când România avea statut de monarhie. Pe sunetele Marșului Carol I și ale marșului Luarea Plevnei, Familia Regală a fost întâmpinată cu pâine și sare. Familia Regală a fost aşteptată apoi pe platforma din fața Catedralei Încoronării, unde ofițerii reprezentând Garnizoana Alba Iulia i-au dat onorul Custodelui Coroanei. A urmat momentul dezvelirii unei inscripții comemorative din marmură şi un mic ceremonial religios.

Programul a continuat cu o paradă militară pe Pietonala Mihai Viteazul, unde Custodele Coroanei, Principele Radu și Principesa Sofia au asistat la defilarea militarilor purtând uniformele și însemnele Armatei Regale Române din anii 1920, a Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul și a elevilor-militari din Alba-Iulia. Interesant este că, printre cei veniţi să asiste la paradă, s-au aflat şi câţiva susţinători ai Familei Regale, care au notat pe un banner "Ţara are Regină".

Apoi, la Sala Unirii, a avut loc prezentarea volumelor regale "Încoronarea de la Alba Iulia" și "Regele Ferdinand și Regina Maria", după care, în Piața Cetății, a fost dezvelită statuia de marmură a Reginei Maria.

Seara, Principesa Sofia și Andrew Popper, președintele Consiliului Regal, au participat la concertul Cameratei Regale şi la spectacolul cu opereta Crai Nou de Ciprian Porumbescu.

Evenimentele au avut loc la două zile după întâlnirea de la Cluj cu Prinţul Edward, fratele mai mic al Regelui Charles al III-lea, şi cu Principele Guillaume de Luxembourg, sosiţi la Universitatea Babeș-Bolyai la înmânare a premiilor Gold în cadrul Duke of Edinburgh’s International Awards.

FOTO: Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale  Recente pe Ok! Magazine

regina - charles - camilla
meghan versus kate jpg
kate
Prințul Harry și Meghan Markle la Gala Ripple of Hope, 2022, Getty (1) jpg
Prințul William și Prințesa Kate Middleton (5) jpg
Familia Regala dezbinata la 5 ani de la moartea Regelui Mihai jpg
Contesa de Wessex, Getty (1) jpg
harry si meghan
Lady  Susan Hussey   profimedia 0742168522 jpg
Printesa mostenitoare Catarina Amalia a Olandei   RVD Koninklijk Huis si Regele Willem Alexander (2) jpg
harry si meghan profimedia 0742538807 jpg
Prințul Harry și Meghan Markle, Profimedia (1) jpg
harry  meghan
kate si william
Meghan Markle, Prințul Harry 4  sursa   Profimedia jpg
familia regala  din Monaco
Prințesa de Wales 1  foto   GettyImages jpg
kate si william