Margareta a României s-a inspirat de la Regele Charles când a transformat Săvârșinul

1 mai, 2023

În ultimii ani, Custodele Coroanei a făcut unele schimbări pe domeniul regal, care să atragă și fonduri suplimentare la visteria Familiei Regale.

Charles la Highgrove, Principele Radu si Majestatea Sa Margareta la Savarsin jpg

Ca toate casele regale care vor să fie în pas cu timpurile, și Casa Regală română a înțeles că trebuie să aducă un pic de modernitate în relația cu publicul, astfel că se simt deja unele schimbări atât în comunicarea, cât și în organizarea activităților sale. 

Pe lângă prezența tot mai susținută atât la evenimentele sociale și culturale din țară, cât și la cele din străinătate și păstrarea legăturii cu celelalte familii regale europene, observăm și o implicarea mai mare a fiicelor regretatului Rege Mihai I în viața cotidiană, care apar tot mai des în zona publică, respectând totodată și evenimentele proprii Casei Regale, intrate de-o vreme într-o ciclicitate tradițională firească.

Și, dacă am aplaudat prezența tot mai vizibilă a Principesei Sofia și a Principesei Elena alături de Custodele Coroanei, remarcăm și schimbările notabile aduse de Majestatea Sa Margareta pe domeniul Săvârșin, unul dintre locurile preferate ale Regelui Mihai, devenit și refugiul Familiei Regale în timpul sărbătorilor.

Schimbări pe domeniul Săvârșin

Cum era păcat ca acest domeniu să stea închis cea mai mare parte a anului, din primăvară și până toamna târziu, fiica cea mare a fostului suveran a considerat că el ar trebui deschis publicului, pe modelul Casei Highgrove din Gloucestershire, Anglia, refugiul rural al Regelui Charles și al Reginei Camilla.

Și, de bună seamă, cei doi veri buni, Charles și Margareta, au avut unele discuții pe marginea administrării acestor domenii, știută fiind pasiunea amândurora pentru natură și produse bio. Totodată, Highgrove Gardens este o adevărată oază de verdeață, în timp ce și Parcul regal Săvârșin a fost readus la stadiul său de îngrijire de odinioară, iar de câțiva încoace este deschis tuturor celor care vor să-l viziteze.

Grădina ascunsă, Grădina Toscană, lacul și toate celelalte locuri din parc sunt pregătite de grădinarii castelului, de voluntari și de partenerii de specialitate pentru a fi vizitate.

Pe lângă îmbunătățire constante aduse parcului, cu ajutorul unor specialiști dendrologi și studenți aflați în practică, Majestatea Sa Margareta și soțul său, Principele Consort Radu, au restaurat și alte părți ale domeniului, reușind să deschidă, pe rând, Satul Regal, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, Casa Ceaiului și chiar un magazin cu suveniruri.

Five O'Clock Tea

Cea mai nouă structură restaurată este Casa Ceaiului, construită în secolul al XIX-lea, cea mai mare clădire din ansamblul numit “Satul Regal”, având 300 de metri pătrați. Lucrările de restaurare au început pe 5 iulie 2021 și s-au încheiat la 1 mai 2022, când clădirea a fost inaugurată de Majestatea Sa Custodele Coroanei și de Alteța Sa Regală Principele Radu.

Și, la fel ca spațiul oferit de Highgrove House, Casa Ceaiului de la Săvârșin a fost creată pentru a întregi ospitalitatea oferită vizitatorilor domeniului. Ei vor putea servi cafea, ceai, răcoritoare, gustări și prăjituri. Sala Ceaiului va fi, totodată, folosită drept spațiu cultural și educațional, găzduind expoziții, lecții deschise, reuniuni și evenimente publice.

Din punctul de vedere al turismului în zonă, funcționarea Casei Ceaiului este importantă. Toată lumea care trece pragul domeniului va dori să aibă o gustare, o prăjitură, o cafea sau un ceai. Mai mult decât atât, gustările oferite în ceainărie vor fi produse de laboratoare și brutării locale și toate vor respecta rețete tradiționale și vor folosi ingrediente bio.

FOTO: Casa Majestății Sale



Recente pe Ok! Magazine

Regele Frederik și Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (9) jpg
Kate Middleton și sora ei, Pippa Middleton  foto   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta de Florii 2024   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul William la meci, Profimedia jpg
king charles jpeg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Prințesa Rajwa a Iordaniei Foto Profimedia jpg
Principele Nicolae jpg
Prințesa Charlotte a împlinit 9 ani foto Instagram
 Prinţesa Catharina-Amalia a Ţărilor de Jos (© RVD - Gemmy Woud-Binnendijk / Royal House of the Netherlands)
Prințesa Estelle și Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0869167968 jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Regina Anne Marie și Regina Margrethe a II a alături de Printesa Benedikte a Danemarcei la 80 de ani   Casa Regală daneză (2) jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Ducesa Sophie de Edinburgh, Profimedia (3) jpg
Kate și Beatrice, Profimedia (2) jpg
Prințul Frederik și Prințesa Mary, Foto Profimedia jpg