Modista Reginei, care i-a creat Elisabetei peste 200 de pălării, a murit la 97 de ani

15 martie, 2023

Marie O'Regan a fost una dintre ultimele modiste ale Majestății Sale, care a lucrat cu cei mai mari designeri și a creat multe dintre accesoriile fostei suverane. 

Regina Elisabeta si modista ei de palarii, Mari O Regan jpg

Dintre numeroasele modiste ale reginei, Marie O'Regan este, fără îndoială, cea care a avut cea mai atipică carieră. Născută în 1925, Marie O'Regan și-a pierdut tatăl pe când era doar un copil. Mama ei a emigrat în Franța și s-a stabilit cu cei trei copii la Paris: două fete și un băiat. Familia a trăit foarte modest. Înzestrată pentru desen, fetița a renunțat la școala de artă din cauza lipsei banilor și s-a orientat spre meseria de modistă. După ucenicie, s-a alăturat atelierului lui Gilbert Orcel, unde și-a perfecționat abilitățile și apoi a decis să se mute în Anglia, pentru a învăța limba engleză. "Nu mi-am imaginat nicio secundă că voi rămâne și mai ales că într-o zi voi face pălării pentru Regină", a mărturisit ea în februarie 2021, în timpul unui interviu pentru "Point de Vue".

Cu toate acestea, Marie O'Regan a realizat mai mult de 200 de pălării pentru Elisabeta a II-a, în colaborare cu designerul Ian Thomas, cu care a legat o prietenie sinceră în anii 1990. Acesta din urmă i-a scris: "Apreciez și admir viziunea ta artistică incredibilă. M-ați readus la viață!"

Printre cele mai ingenioase creații ale sale se numără toca de catifea roz fuchsia cu o fundă gigantică, purtată pe 6 mai 1994, cu ocazia deschiderii tunelului de sub Canalul Mânecii. "A face o pălărie este ca și cum ai fi un sculptor", spunea Marie O'Regan. Succesul acestui model a dus la crearea unei a doua pălării "cu buline", care a fost prezentată în timpul unei vizite de stat în Ungaria în 1993.

O altă pălărie care a intrat în istorie este o pălărie roșie din țesătură turnată, cu un drapaj asemănător unui turban. Elisabeta a II-a a purtat-o pentru a-și lua rămas bun de pe Britannia la 11 decembrie 1997. "Pentru această pălărie, a trebuit să fac o formă pe care i-am arătat-o Reginei. Apoi a trebuit să alegem materialul. Dar nu am găsit nuanța potrivită, așa că am decis să o confecționăm din țesătura hainei."

Regina Elisabeta cu palarie Marie O Regan   profimedia 0720735256 jpg

A fi modista Reginei i-a oferit lui Marie O'Regan ocazia de a se apropia de suverană, mai ales în timpul probelor de la Palatul Buckingham. Un adevărat ritual în timpul căruia Regina își lasă uneori masca să cadă. "Este cea mai plăcută clientă pe care am cunoscut-o vreodată; și am văzut multe femei care veneau să comande pălării și erau foarte dificile", își amintea Marie O'Regan. "Este o persoană cu care aș fi putut fi prietenă. În timpul probelor, îi plăcea să imite accentul meu francez."

Regina Elisabeta cu palarie Marie O Regan   profimedia 0720722004 jpg

La sfârșitul anilor 1990, comenzile de la Buckingham deveneau din ce în ce mai rare. Cu toate acestea, Marie O'Regan nu a renunțat la slujba ei. Acasă, în bucătăria ei mică, a pregătit o nouă generație de modiste care o vizitau frecvent. Apreciată de toți pentru umorul și pofta sa de viață, modista a avut o pensie lungă, până la 97 de ani, când s-a stins din viață liniștită la domiciliu, avându-i la căpătâi pe fiii săi, Stephen și Michael.

FOTO: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Camilla foto getty jpg
Sussex, Harry și Meghan (1) jpg
Sofia și Carl PNG
Kate Middleton Prințul William  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry și Meghan Markle la Gala Ripple of Hope, 2022, Getty (5) jpg
Letizia profimedia 0765503415 jpg
FotoJetRegiiUK jpg
printul philip 0 jpeg
Regele Charles și Regina Camilla în Germania (10) jpg
FotoJetAnne și Kate jpg
Lady Margarita profimedia 0093319524 jpg
charlene si familia
Charles si Camilla la Highgrove (1) jpg
Kate Middleton, Prințesa de Wales, și Prințul William,  Bafta, Getty (1) jpg
meghan markle 1 jpg
Printul Harry   GettyImages 1425237886 jpg
Sarah Ferguson, GettyImages 1421646121 jpg
accident auto prințesa diana 1 jpg