Modista Reginei, care i-a creat Elisabetei peste 200 de pălării, a murit la 97 de ani

15 martie, 2023

Marie O'Regan a fost una dintre ultimele modiste ale Majestății Sale, care a lucrat cu cei mai mari designeri și a creat multe dintre accesoriile fostei suverane. 

Regina Elisabeta si modista ei de palarii, Mari O Regan jpg

Dintre numeroasele modiste ale reginei, Marie O'Regan este, fără îndoială, cea care a avut cea mai atipică carieră. Născută în 1925, Marie O'Regan și-a pierdut tatăl pe când era doar un copil. Mama ei a emigrat în Franța și s-a stabilit cu cei trei copii la Paris: două fete și un băiat. Familia a trăit foarte modest. Înzestrată pentru desen, fetița a renunțat la școala de artă din cauza lipsei banilor și s-a orientat spre meseria de modistă. După ucenicie, s-a alăturat atelierului lui Gilbert Orcel, unde și-a perfecționat abilitățile și apoi a decis să se mute în Anglia, pentru a învăța limba engleză. "Nu mi-am imaginat nicio secundă că voi rămâne și mai ales că într-o zi voi face pălării pentru Regină", a mărturisit ea în februarie 2021, în timpul unui interviu pentru "Point de Vue".

Cu toate acestea, Marie O'Regan a realizat mai mult de 200 de pălării pentru Elisabeta a II-a, în colaborare cu designerul Ian Thomas, cu care a legat o prietenie sinceră în anii 1990. Acesta din urmă i-a scris: "Apreciez și admir viziunea ta artistică incredibilă. M-ați readus la viață!"

Printre cele mai ingenioase creații ale sale se numără toca de catifea roz fuchsia cu o fundă gigantică, purtată pe 6 mai 1994, cu ocazia deschiderii tunelului de sub Canalul Mânecii. "A face o pălărie este ca și cum ai fi un sculptor", spunea Marie O'Regan. Succesul acestui model a dus la crearea unei a doua pălării "cu buline", care a fost prezentată în timpul unei vizite de stat în Ungaria în 1993.

O altă pălărie care a intrat în istorie este o pălărie roșie din țesătură turnată, cu un drapaj asemănător unui turban. Elisabeta a II-a a purtat-o pentru a-și lua rămas bun de pe Britannia la 11 decembrie 1997. "Pentru această pălărie, a trebuit să fac o formă pe care i-am arătat-o Reginei. Apoi a trebuit să alegem materialul. Dar nu am găsit nuanța potrivită, așa că am decis să o confecționăm din țesătura hainei."

Regina Elisabeta cu palarie Marie O Regan   profimedia 0720735256 jpg

A fi modista Reginei i-a oferit lui Marie O'Regan ocazia de a se apropia de suverană, mai ales în timpul probelor de la Palatul Buckingham. Un adevărat ritual în timpul căruia Regina își lasă uneori masca să cadă. "Este cea mai plăcută clientă pe care am cunoscut-o vreodată; și am văzut multe femei care veneau să comande pălării și erau foarte dificile", își amintea Marie O'Regan. "Este o persoană cu care aș fi putut fi prietenă. În timpul probelor, îi plăcea să imite accentul meu francez."

Regina Elisabeta cu palarie Marie O Regan   profimedia 0720722004 jpg

La sfârșitul anilor 1990, comenzile de la Buckingham deveneau din ce în ce mai rare. Cu toate acestea, Marie O'Regan nu a renunțat la slujba ei. Acasă, în bucătăria ei mică, a pregătit o nouă generație de modiste care o vizitau frecvent. Apreciată de toți pentru umorul și pofta sa de viață, modista a avut o pensie lungă, până la 97 de ani, când s-a stins din viață liniștită la domiciliu, avându-i la căpătâi pe fiii săi, Stephen și Michael.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

FotoJet Harry și dublura de la Met Gala jpg
Prințul Albert și Prințesa Caroline foto Facebook jpg
Marele Duce Henri, Marea Ducesa Maria Teresa, Marele Duce Guillaume, Marea Ducesa Stephanie, Printul Charles si Printul Francois   FOTO Kary Barthelmey, Maison du Grand Duc (1) jpg
Kate Middleton și Prințul William la Ziua Commonwealth (2) jpg
Regele Charles si Zara Tindall la Royal Windsor Horse Show   profimedia 0870758489 jpg
Regina Mary Regele Frederik și Regii Suediei profimedia 0870697321 jpg
Prințul Harry cu Regele Charles și Prințul Archie  foto   GettyImages jpg
Regina Letizia a Spaniei Foto Prodimedia (1) jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (2) jpg
Nicolae si Alina ai Romaniei de Paște2 jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Kate Middleton Prințul William Foto Profimedia jpg
Sir Christopher Ghika si regina Elisabeta a II a   GettyImages 1324680595 jpg
Regele Frederik și Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (9) jpg
Kate Middleton și sora ei, Pippa Middleton  foto   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta de Florii 2024   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg