Nicolae al României, în pregătiri pentru botezul fiului său. De ce a ales ca evenimentul să aibă loc la Alba Iulia?

9 iunie, 2022

Nepotul Regelui Mihai plănuieşte să facă din creştinarea băieţelului său un eveniment memorabil, în spiritul înaintaşilor regali.

Nicolae al Romaniei botez Mihai (5) jpg

Mult doritul Mihai de Roumanie Medforth-Mills, cel de-al treilea copil al lui Nicolae al României şi singurul strănepot de sex masculin al regretatului Rege Mihai I, s-a născut pe 15 aprilie 2022 la Spitalul Polizu din București, chiar în Vinerea Mare de dinaintea Paștelui catolic.

La două luni de la venirea lui pe lume, mai precis pe 18 iunie, adică săptămâna viitoare, părinţii săi, Alina-Maria de Roumanie şi Nicolae al României (aşa cum figurează fostul Principe Nicolae în acte), îl vor boteza ortodox, în credinţa şi tradiţia Familiei Regale române.

Anunţul a fost făcut ieri pe paginile de socializare ale ambilor soţi printr-un comunicat remis de biroul lui Nicolae al României. Din cele enunţate, aflăm că perechea princiară a ales ca lăcaşul sfânt în care va fi săvârşită taina botezului să fie Catedrala Încoronării din Alba Iulia. De ce tocmai acolo? Ei bine, Catedrala Ortodoxă, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, a fost construită în anii 1921-1922 cu sprijinul Casei Regale române şi este inspirată de biserica domnească Târgovişte, vechiul loc de încoronare pentru voievozii valahi. Acolo, pe 15 octombrie 1922, a avut loc ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Întrucât Ferdinandera de religie catolică, nu a dorit să fie încoronat de un membru al Bisericii Ortodoxe, astfel că şi-a așezat singur pe cap Coroana de Oțel, după care a pus coroana de aur pe capul soției sale îngenunchiate. Din 1975, catedrala a devenit sediul Episcopiei, iar mai apoi în 1998 al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia. Şi, într-un an în care Nicolae al României se află în turneu cu noua sa carte, "Bunicul meu, Regele Mihai", e de înţeles de ce a făcut această alegere.

Nicolae al Romaniei botez Mihai (3) jpg

"Ceremonia religioasă va fi urmată de o recepţie la care vor participa invitaţi din România şi de peste hotare", se mai arată în comunicat. Cunoscând faptul că Nicolae al României s-a născut în Elveţia şi a copilărit şi s-a format în Marea Britanie, este de aşteptat ca unii dintre invitaţii săi să provină din aceste ţări. Totodată, sperăm ca, de data aceasta, să fie prezentă la eveniment şi mama sa, Principesa Elena, cu care a avut o relaţie mai tensionată în ultimii ani, după ce Nicolae a fost exclus din ordinea de succesiune la tronul României. Ori, cel puţin, pe sora lui, Elisabeta Karina de Roumanie, care a mai fost în România şi în alte ocazii.

Pregătirile pentru eveniment sunt în toi, Nicolae postând în urmă cu câteva zile nişte instantanee de la probele făcute la croitor. "Morning coat e gata pentru ziua fiului meu, Mihai! Ne vedem pe 18 iunie la Alba Iulia!", a notat el, arătându-ne puţin din ţinuta pe care o va avea la botez şi care respectă rigorile etichetei regale.

FOTO: pagina oficială



Recente pe Ok! Magazine

Regele Charles și Regina Camilla de Paște foto Getty Images (2) jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh în vizită în Ucraina, GettyImages (9) jpg
3 printul william pilot de elicoptere sanitare ambulanta coronavirus 3 jpg jpeg
Prințul Harry și Meghan Markle foto profimedia (1) jpg
Prințul Christian al Danemarcei Foto Instagram Casa Regală Daneză (2) jpg
Printesa Gabriella si Printul Jacques de Monaco, alaturi de Printesa Charlene de Monaco si Printul Albert de Monaco   profimedia 0868411794 jpg
Prințul William și Kate Middleton Foto Getty Images   Instagram jpg
FotoJet Clooney Meghan jpg
Kate, William și Harry, Foto Getty (2) jpg
Majestatea Sa Margareta si Principele Radu la Deschiderea domeniului Savarsin   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (6) jpeg
Regele Willem Alexander și Prințesa Amalia, Profimedia jpg
Kate Middleton Prințul William nuntă 2011 GettyImages 113272767 jpg
Prințesa Rajwa a Iordaniei  jpg
Harry și Meghan în Africa în 2019, GettyImages (1) jpg
Regele Felipe al Spaniei Foto GettyImages (4) jpg
rajwa hussein miri (1) jpg
Prințul Harry Dusseldorf (1) jpg
Sora Regelui Felipe, Infanta Cristina, Getty (2) jpg