Porecla secretă a Regelui Mihai! Cum i se spunea încă de la naştere?

28 februarie, 2019
1 regele mihai jpg jpeg

A fost, fără doar şi poate, unul dintre cei mai iubiţi români, însă au existat şi persoane care au încercat să-l pună la zid pe Regele Mihai. Cu toate acestea, moartea sa de la finalul anului 2017 a întristat o ţară întreagă şi românii de pretutindeni l-au plâns şi au fost în doliu.

Născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, Mihai a ajuns rege pentru prima dată la vârsta de 5 ani şi 9 luni, atunci când nu prea înţelegea ce se întâmplă în jurul lui şi de ce lumea i se adresa cu „Majestatea voastră“. La acea vreme, el a întrebat-o pe Regina mamă Elena de ce i se spune aşa, iar ea a încercat să îl liniştească spunând că este doar o poreclă.

Despre porecle a vorbit, după mulţi ani de la naşterea Regelui Mihai, şi marele ziarist român Pamfil Şeicaru, care a trăit între anii 1894 şi 1980 şi a fost director al ziarului „Curentul“. După cum a afirmat profesorul şi totodată fostul senator Ion Coja, Pamfil Şeicaru a dezvăluit cum i se spunea Regelui Mihai în anumite cercuri ale vremii: Mihai Viteză.

„Bârfa cea mai urâtă, care circulă în anturajul domnului Paul, este şi cea mai veche. Se referă la A.D.N.-ul regelui Mihai, care, dacă ar putea fi cercetat, ar duce la rezultate incomode pentru Casa Regală. La data naşterii prinţului moştenitor Mihai, unii au pretins că această dată nu ar fi în concordanţă cu data logodnei sau a nunţii regale. Pamfil Şeicaru, care a scris pe această temă, menţionează şi gluma care se făcea pe seama acestei nepotriviri: porecla de Mihai Viteză, dată pruncului născut cu mult înainte de a trece cele nouă luni (sau măcar şapte) de când părinţii săi se cunoscuseră, în sensul vechi, vetero-testamentar, al cuvântului. O serie de fapte bine cunoscute, în mod deosebit relaţiile întotdeauna reci dintre tată şi fiu, culminând cu abţinerea regelui Mihai de a asista la reînhumarea tatălui său, petrecută mai anii trecuţi, concordă cu bârfa, iată, nonagenară“, spunea Ion Coja.Recente pe Ok! Magazine

Ducesa Sophie (9) jpg
Kate, William, Victoria și Daniel, Profimedia jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Castelul Windsor a fost decorat de Crăciun (4) jpg
Majestatea Sa Margareta, Principele Radu si Principesa Sofia la Seara Curajului Civic la Palatul Regal   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (14) jpeg
Prințul Louis și familia regala britanica la Trooping The Colour 17 iunie 2023 FOTO Profimedia (6) jpg
Meghan Markle, Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Printesa Leonor  (1) jpg
Kate Middleton in serialul The Crown jpg
Contele Nikolai de Monpezat și familia, Profimedia jpg
Omid Scobie, Profimedia jpg
Meghan, Camilla și Kate la înmormântarea Reginei, 2022, GettyImages 1425178231 jpg
Kate Middleton nu a purtat robă de ceremonie în Scoția (3) jpg
Harry şi Meghan FOTO Profimedia
Regina Elisabeta si Regele Charles jpg
Printul William oportunist jpg
Regina Camilla și Meghan Markle în 2018, Getty (1) jpg
Prima Doamna a Vietnamului si Imparateasa Masako a Japoniei   profimedia 0824859826 jpg