Răbdarea Camillei a meritat. Cum a ajuns a treia persoană din mariajul lui Charles cu Diana o regină în aşteptare?

24 martie, 2022
1 cam9 jpg jpeg

Ea a fost prima dragoste a lui Charles şi, totuşi, nu scapă de eticheta de amantă regală. Tot ea a fost sursa lacrimilor vărsate de Diana, dar a cunoscut suferinţa la fel de intens ca partea… adversă.

Ea este femeia care şi-a câştigat, cu răbdare, dreptul de a fi numită regină-consoartă. “Am fost trei în acest mariaj, aşa că era puţin cam aglomerat.” Sunt cuvintele care vor bântui pentru totdeauna monarhia britanică, aşa cum se aşterne ea de-acum încolo, cu o Camilla ce n-a scăpat niciodată de eticheta de “cealaltă femeie” având în faţă, acum, certitudinea de regină-consoartă. Această declaraţie făcută acum 27 de ani, într-un celebru interviu pentru postul BBC, ne-a arătat cum se simte să fii parte din cel mai bârfit triunghi amoros al secolului 20, cel alcătuit din Prinţesa Diana, Prinţul Charles şi Camilla Parker Bowles.

Milioane de oameni au fost vrăjiţi de nunta din basm din 1981 a lui Charles cu tânăra sa mireasă, Lady Diana Spencer, şi apoi de venirea pe lume a copiilor lor perfecţi, Prinţii William şi Harry. În tot acest timp şi-n toată această desfăşurare de forţe, Camilla Parker Bowles a fost alături de Prinţul de Wales, mai întâi ca prietenă, apoi ca iubită, lucru pe care chiar Charles l-a recunoscut într-un interviu televizat din 1994, după despărţirea lui de Diana.

Întrebat dacă i-a fost credincios soţiei sale, Charles a spus la început „Da”, apoi, după o pauză, a completat către jurnalistul BBC Jonathan Dimbleby: „Până când s-a deteriorat iremediabil, am încercat amândoi (n.r. să salvăm relaţia)”. Charles şi Diana erau despărţiţi, nu şi divorţaţi oficial, atunci când prinţesa a scandalizat o lume întreagă, declarând în celebrul interviu oferit lui Martin Bashir c-au fost trei în acea căsătorie.

A încurajat-o şi faptul că, la doar trei luni de la separarea lor, a apărut în presă transcriptul celei mai scandaloase conversaţii telefonice dintre Charles şi Camilla, în care prinţul îi declara amantei sale că şi-ar dori să se reîncarneze într-un tampon şi să trăiască înăuntrul ei. 1-0 pentru Diana în meciul cu fostul ei soţ şi rivala ei. Iar prejudiciul adus reputaţiei soţului ei a fost unul de durată. Apoi, când Diana a murit în fatidicul accident de maşină din 1997, experţii regali au simţit că tragedia va condamna orice şansă pe care o avea Charles pentru un sfârşit fericit cu Camilla. „Spectrul Dianei îl va bântui până în ziua în care va muri”, declara atunci autorul Brian Hoey.

Dar în anii care au urmat, Charles nu numai că şi-a reabilitat propria reputaţie, ci a avut şi curajul să o prezinte lumii pe femeia pe care o iubea de atât de mult timp, reuşind să convingă mare parte din publicul britanic că fosta lui amantă ar putea fi regina lor. A ajutat faptul că această femeie a ajuns să fie acceptată şi de fiii lui, William şi Harry, şi să primească binecuvântarea reginei. Charles şi Camilla s-au căsătorit în 2005 într-o ceremonie privată care a avut loc la Windsor, cu mult mai puţin fast decât a avut nunta prinţului cu Diana. Acest eveniment i-a convins pe mulţi că niciodată nu este prea târziu să te căsătoreşti din dragoste şi că aşteptarea merită din plin (mai ales în cazul Camillei).

Au trecut 17 ani de-atunci şi-a fost nevoie de toată această perioadă de timp pentru ca Ducesa de Cornwall (74) să ajungă la inimile supuşilor regali şi, mai ales, la cea a bătrânei suverane, care, în ziua în care a celebrat 70 de ani de domnie, i-a făcut nurorii sale cel mai frumos cadou. A decretat că va purta titlul de regină-consoartă şi va purta pe cap coroana reginei-mame Elisabeta în ziua în care Charles va fi înscăunat: “Dorinţa mea cea mai sinceră este ca atunci când va veni timpul ca fiul meu să fie rege, Camilla să fie cunoscută ca regină consoartă”.

Prinţul Charles a fost cel care a reacţionat public în locul Camillei, declarând că această decizie istorică este o mare onoare atât pentru el, cât şi pentru “draga lui soţie”. „A fost loială, discretă, se descurcă de minune cu organizaţiile ei de caritate şi îl sprijină pe prinţ. A preluat această repsonsabilitate la o vârstă relativ târzie şi a fost extraordinară”, spune autoarea regală Penny Junor, mărind rândurile celor care consideră că regina i-a făcut dreptate Camillei. “Ea va aduce căldură din rolul de regină-consoartă. Este distractivă şi prietenoasă şi are o sclipire în ochi. Îi face pe oameni să se simtă bine că au cunoscut-o", continuă Junor. „Pentru Camilla, tranziţia de la a fi a treia persoană dintr-un mariaj la regină în aşteptare este acum completă”, conchide şi corespondentul regal Peter Hunt.

Mult mai puţine se ştiu despre Camilla de dinainte de Prinţul Charles, iar londoneza născută pe 17 iulie 1947 n-a avut chiar o tinereţe care poate fi trecută cu vederea. Această femeie fatală de la palatul regal, şcolită în Anglia, Elveţia şi Franţa, a avut dintotdeauna un succes debordant la bărbaţi. Şi asta în ciuda faptului că frumuseţea ei nu era deloc una convenţională, dimpotrivă. Cei care au cunoscut-o spun că personalitatea Camillei a compensat, însă, pentru această lipsă.

2 camilla tanara jpg jpeg

Apropiaţii şi-o amintesc pe fosta Camilla Shand, pe numele ei de fată, ca fiind o petrecăreaţă feroce în anii ‘60, nopţile pierdute fiind motivul pentru care aceasta a fost concediată de la primul ei job, la un magazin de decoraţiuni interioare din Londra. Kevin Burke, unul dintre primii iubiţi ai Camillei, şi-o aminteşte aşa: "Era foarte amuzantă şi foarte populară. Deşi nu era o frumuseţe, era atrăgătoare şi sexy. Nu era deloc timidă, vorbea pe şleau şi găsea mereu ceva amuzant de povestit. Am fost cu ea un an întreg, cred că ne iubeam. Apoi, mi-a dat papucii." O altă aşa-zisă victimă a Camillei a fost chipeşul Rupert Hambro, provenit dintr-o familie de bancheri bogaţi, un londonez din înalta societate cu care aceasta s-a întâlnit pe când avea doar 17 ani. Deşi doar o adolescentă, viitoarea Ducesă de Cornwall era foarte sigură pe ea şi ştia să flirteze, iar asta îi atrăgea pe bărbaţi.

Apoi, Camilla a intrat într-o poveste de dragoste cu năbădăi cu cel care avea să-i devină şi primul soţ, ofiţerul Andrew Parker Bowles. Numai că acesta o înşela cu cine apuca, inclusiv cu Prinţesa Anne, sora lui Charles. Drept răzbunare, Camilla i-a plătit cu aceeaşi monedă, trecând prin patul mai multor bărbaţi, inclusiv al Prinţului Charles, cu care a început o aventură transformată, în timp, în iubire. De fapt, aceasta a fost problema cu Camilla şi familia regală britanică. Trecutul ei de petrecăreaţă veselă nu era pe placul seniorilor regali, care-i doreau lui Charles o nevastă mai inocentă şi, dacă se poate, virgină.

Când aventura ei cu Prinţul Charles a fost dată în vileag, Camilla era căsătorită, la rândul ei, cu Andrew Parker-Bowles, tatăl celor doi copii ai ei, Laura (43) şi Tom (47). Prinşi în vâltoarea scandalului amoros de atunci n-au fost doar fiii Dianei, William și Harry, ci şi acești viitori fraţi ai lor, doi adolescenţi care-au ajuns să fie hărţuiţi fără milă de presa britanică. Şi nu doar presa îi arăta cu degetul pe copiii amantei regale, ci şi oamenii obişnuiţi, de pe stradă, alături de colegii de şcoală care ajunseseră să îi hărţuiască. Laura Lopes, o tânără care pare bucăţică ruptă din celebra sa mamă, a fost cel mai afectată dintre cei doi fraţi, ajungând să-l confrunte pe Charles şi să-i ceară s-o lase în pace pe mama ei.

Dacă Prinţii William şi Harry i-au luat partea mamei lor, Diana, Laura şi Tom au făcut front comun în jurul tatălui Andrew, care a divorţat de Camilla în anul 1995. Niciunul dintre aceşti copii n-a fost, aşadar, de acord cu relaţia dintre cei doi foşti amanţi. În plus, conform autoarei regale Katie Nicholl, Harry şi William nu i-au putut suferi, la început, pe fraţii lor vitregi. Iar William şi Laura, în special, au avut multe de împărţit. “William şi Laura se certau îngrozitor legat de cine este vinovat pentru destrămarea mariajelor părinţilor lor. William o învinovăţea pe Camilla pentru toată durerea cauzată mamei sale, Diana, iar Laura era foarte furioasă din cauza asta. Aceasta nu se lăsa mai prejos şi îi replica lui William: «Tatăl tău mi-a distrus viaţa!»”.

Între timp, relaţia celor doi s-a normalizat, iar unul dintre cei trei copii ai Laurei, fiica Eliza, a fost chiar domnişoară de onoare la nunta lui William cu Kate Middleton, din 2011. Chiar dacă cei doi copii ai Camillei se ţin departe de viaţa regală, în momentul în care mama lor va deveni regină-consoartă, existenţele lor ar putea trece prin ceva schimbări. “Mama mea s-a măritat şi este parte a familiei regale britanice, dar noi suntem copiii ei din popor”, glumea Tom în cadrul unei emisiunii din 2019.

Şi este cât se poate de adevărat, căci copiii viitoarei regine-consoarte nu sunt incluşi în linia de succesiune de la tron şi nici n-au pretenţia asta. Este puţin probabil ca Tom, un critic culinar de succes în Anglia, şi Laura, angajată la o galerie de artă, să fie atraşi în a lucra în cadrul familiei regale în momentul în care Charles va deveni rege.

Dar este cât se poate de posibil ca cei doi, alături de copiii lor, să devină mult mai vizibili după ce mama lor va primit coroana de regină. 

Foto: Profimedia, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Prințesa Salma a Iordaniei jpg
copii Prințul William și Prințul Harry jpg
Regina Mary și Olena Zelenska Foto Profimedia (1) jpg
banchet de stat la Bruxelles cu Regina Mathilde a Belgiei, Marele Duce Henri de Luxemburg, Regele Philippe al Belgiei si Marea Ducesa Maria Teresa   Casa Regala belgiana (5) jpg
Regele Willem Alexander, Regele Felipe, Regina Letizia și Regina Maxima, Profimedia jpg
FotoJetPippa jpg
Kate Middleton și Prințul William, în ținute sport  foto   Getty jpg
Regele Charles și Prințul William Foto Getty Images
Regele Felipe și Regina Letizia Foto getty images profimedia jpg
Regina Camilla, la Palatul Buckingham, pe 16 aprilie 2024, GettyImages (4) jpg
Prințesa Diana Foto GettyImages jpg
Prințesa Martha Louise a Norvegiei se mărită cu Durek Verrett, Getty (6) jpg
Kate Middleton Foto Getty Images jpg
Marele Duce Henri de Luxemburg si Marea Ducesă Maria Teresa   FOTO Marea Curte Ducală (8) jpg
Regele Frederik, Regina Mary alaturi de Regina Margrethe Foto Profimedia (1) jpg
Prințul William la slujba Commonwealth pe 11 martie 2024, la Londra, Getty Images (2) jpg
FotoJet Meg jpg
Prințesa moștenitoare Mette Marit a Norvegiei la Premiile de cercetare medicală, Profimedia (4) jpg