Risc uriaş pentru Prinţul Harry, după ce a dezvăluit că a ucis 25 de talibani în Afganistan

6 ianuarie, 2023
Printul Harry in uniforma de pilot de elicoptere in armata   profimedia 0413824036 jpg

Ducele de Sussex s-a expus nejustificat de mult, după dezvăluirile pe care le-a făcut în cartea sa, "Spare", care va ajunge săptămâna viitoare pe rafturile librăriilor.

Prinţul Harry a dezvăluit în mult anunţatul său volum de memorii că a ucis 25 de talibani, atunci când era angajat ca pilot de elicopter în teatrul de operaţiuni din Afganistan şi că trebuia să îşi considere ţintele „ca nişte piese de şah”, aşa cum a fost învăţat în timpul antrenamentelor militare.

Se ştie că fiul cel mic al regelui Charles al III-lea a petrecut zece ani în armata britanică şi a participat la două misiuni în Afganistan - prima în 2007-2008. timp de 10 săptămâni, apoi ca pilot de elicopter, din septembrie 2012 până în ianuarie 2013. După doi ani, însă, a fost nevoit să demisioneze, întrucât nu mai putea să participe la misiuni pe teren.

Dezvăluiri frapante

În cartea sa autobiografică, „Spare” („Rezerva”), care va fi lansată marţea viitoare, dar din care anumite ziare au obţinut deja o copie, precum cotidianul britanic The Telegraph, Ducele de Sussex povesteşte că a învăţat, în cadrul antrenamentului său militar, cum să-i elimine pe inamici: „Trăgeam atunci când trebuia, luam o viaţă pentru a salva o alta”.

Ducele de Sussex a oferit şi un detaliu cel puţin frapant, referitor la numărul victimelor făcute în timpul celei de-a doua misiuni a lui în Afganistan, pe care le-a numărat cu ajutorul camerelor video de la bordul elicopterului său Apache: „Mi se părea esenţial să nu-mi fie teamă de acest număr. Deci, acest număr este în cazul meu 25. Nu este un număr care mă umple de satisfacţie, dar nici unul care să mă facă să mă simt stânjenit”. El continuă să vorbească despre victimele sale ca despre nişte „piese de şah” retrase din partidă, aşa cum învăţase în timpul antrenamentului militar, întrucât este imposibil să ucizi o ţintă „dacă o consideri drept o persoană”. „Mi-am fixat ca obiectiv, încă din prima zi, să nu merg niciodată la culcare având îndoieli despre faptul că făcusem ceea ce trebuia făcut, că am tras asupra unor talibani şi doar asupra unor talibani, fără civili în proximitate. Voiam să mă întorc în Marea Britanie întreg, dar încă şi mai mult de atât, voiam să mă întorc acasă având conştiinţa intactă”, descrie Ducele de Sussex conduita sa de pe frontul din Afganistan.

Prințul Harry, în armată  jpeg

Totuşi, dezvăluirile făcute de fiul Regelui Charles al III-lea puteau fi făcute mai cu grijă, el asumându-şi un risc uriaş de-a deveni o potenţială ţintă a teroriştilor - aşa cum a mai fost şi când era militar activ. Cei de la "The Telegraph" spun că de aici vin şi unele temeri ale lui Harry, referitoare la siguranţa personală, exprimate după ce a renunţat în 2020 la statutul de membru activ al familiei regale şi a pierdut astfel dreptul la protecţie publică. În cazul acesta, anumite detalii puteau fi eludate din carte, pentru a nu le reaminti unora de poziţia pe care a avut-o în timpul conflictului armat şi de-a se pune în pericol acum, când are şi doi copii.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate, William și Harry, Foto Getty (6) jpg
kate william george charlotte louis jpg
Printul Christian al Danemarcei la majorat   Casa Regala daneza (4) jpg
Regele Charles și a reluat îndatoririle regale, GettyImages (3) jpg
Prințul William Foto Getty Images (1) jpg
Earl Charles Spencer și Harry, Getty (2) jpg
Regele Charles și a reluat îndatoririle regale, GettyImages (5) jpg
Regina Camilla la Clarence House, Profimedia (3) jpg
kate william profimedia 0764084002 jpg
Regele Charles și Regina Camilla de Paște foto Getty Images (2) jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh în vizită în Ucraina, GettyImages (9) jpg
3 printul william pilot de elicoptere sanitare ambulanta coronavirus 3 jpg jpeg
Prințul Harry și Meghan Markle foto profimedia (1) jpg
Prințul Christian al Danemarcei Foto Instagram Casa Regală Daneză (2) jpg
Printesa Gabriella si Printul Jacques de Monaco, alaturi de Printesa Charlene de Monaco si Printul Albert de Monaco   profimedia 0868411794 jpg
Prințul William și Kate Middleton Foto Getty Images   Instagram jpg
FotoJet Clooney Meghan jpg
Kate, William și Harry, Foto Getty (2) jpg