Risc uriaş pentru Prinţul Harry, după ce a dezvăluit că a ucis 25 de talibani în Afganistan

6 ianuarie, 2023
Printul Harry in uniforma de pilot de elicoptere in armata  profimedia 0413824036 jpg

Ducele de Sussex s-a expus nejustificat de mult, după dezvăluirile pe care le-a făcut în cartea sa, "Spare", care va ajunge săptămâna viitoare pe rafturile librăriilor.

Prinţul Harry a dezvăluit în mult anunţatul său volum de memorii că a ucis 25 de talibani, atunci când era angajat ca pilot de elicopter în teatrul de operaţiuni din Afganistan şi că trebuia să îşi considere ţintele „ca nişte piese de şah”, aşa cum a fost învăţat în timpul antrenamentelor militare.

Se ştie că fiul cel mic al regelui Charles al III-lea a petrecut zece ani în armata britanică şi a participat la două misiuni în Afganistan - prima în 2007-2008. timp de 10 săptămâni, apoi ca pilot de elicopter, din septembrie 2012 până în ianuarie 2013. După doi ani, însă, a fost nevoit să demisioneze, întrucât nu mai putea să participe la misiuni pe teren.

Dezvăluiri frapante

În cartea sa autobiografică, „Spare” („Rezerva”), care va fi lansată marţea viitoare, dar din care anumite ziare au obţinut deja o copie, precum cotidianul britanic The Telegraph, Ducele de Sussex povesteşte că a învăţat, în cadrul antrenamentului său militar, cum să-i elimine pe inamici: „Trăgeam atunci când trebuia, luam o viaţă pentru a salva o alta”.

Ducele de Sussex a oferit şi un detaliu cel puţin frapant, referitor la numărul victimelor făcute în timpul celei de-a doua misiuni a lui în Afganistan, pe care le-a numărat cu ajutorul camerelor video de la bordul elicopterului său Apache: „Mi se părea esenţial să nu-mi fie teamă de acest număr. Deci, acest număr este în cazul meu 25. Nu este un număr care mă umple de satisfacţie, dar nici unul care să mă facă să mă simt stânjenit”. El continuă să vorbească despre victimele sale ca despre nişte „piese de şah” retrase din partidă, aşa cum învăţase în timpul antrenamentului militar, întrucât este imposibil să ucizi o ţintă „dacă o consideri drept o persoană”. „Mi-am fixat ca obiectiv, încă din prima zi, să nu merg niciodată la culcare având îndoieli despre faptul că făcusem ceea ce trebuia făcut, că am tras asupra unor talibani şi doar asupra unor talibani, fără civili în proximitate. Voiam să mă întorc în Marea Britanie întreg, dar încă şi mai mult de atât, voiam să mă întorc acasă având conştiinţa intactă”, descrie Ducele de Sussex conduita sa de pe frontul din Afganistan.

Prințul Harry, în armată jpeg

Totuşi, dezvăluirile făcute de fiul Regelui Charles al III-lea puteau fi făcute mai cu grijă, el asumându-şi un risc uriaş de-a deveni o potenţială ţintă a teroriştilor - aşa cum a mai fost şi când era militar activ. Cei de la "The Telegraph" spun că de aici vin şi unele temeri ale lui Harry, referitoare la siguranţa personală, exprimate după ce a renunţat în 2020 la statutul de membru activ al familiei regale şi a pierdut astfel dreptul la protecţie publică. În cazul acesta, anumite detalii puteau fi eludate din carte, pentru a nu le reaminti unora de poziţia pe care a avut-o în timpul conflictului armat şi de-a se pune în pericol acum, când are şi doi copii.

FOTO: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Mike si Zara Tindall  GettyImages 1323667056 jpg
Sophie, Contesa de Wessex  GettyImages 1245285993 jpg
camilla- meghan- charles- harry-william- kate ( ok magazine)
Kate Middleton și William și au dus copiii la școală jpg
Printesa Anne in vizita la regimentul Husarilor Regali la baza NATO din Estonia  pagina oficiala (8) jpg
meghan markle 1 jpg
Carole Middleton colaj jpg
Regina Elisabeta la Palatul Holyroodhouse  profimedia 0340857569 jpg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Printul Harry  profimedia 0222015636 jpg
Prințul Harry, în armată jpeg
FotoJetHarry jpg
Kate Middleton și Prințul William 2022, GettyImages 1239517992 (6) jpg
Regina Letizia atunci și acum foto  GettyImages jpg
Diana nuntă Charles profimedia 0022089031 jpg
Prințul Harry și Meghan Markle, Getty (3) jpg
harry si meghan B profimedia 0744806273 (1) jpg
Printesa Leonor si Infanta Sofia  GettyImages 1241981523 jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}