Sarah Ferguson, roşcata teribilă de la Buckingham. Dacă cumnata ei, Diana, era cea fotogenică, ea era cea amuzantă

15 aprilie, 2022
1 profimedia 0543970677 jpg jpeg

N-a fost nora preferată a reginei, nici pe departe. Nici britanicii nu se dau în vânt după Ducesa de York, ce-i drept. Dar atunci când a apărut în familia regală, Fergie a fost altceva. Dacă cumnata ei, Diana, era cea fotogenică, roşcata era, cu siguranţă, cea amuzantă.

Poate că în anii ‘80 Diana cea aristocrată şi frumos şlefuită a fost principalul obiect de adulaţie al admiratorilor regali, dar chiar şi-aşa, cumnata ei Fergie a reuşit să-şi câştige partea ei de public graţie personalităţii ei prietenoase şi vesele şi-a faptului că părea mai aproape de britanicii de rând. Sarah n-a avut niciodată pretenţia să se ridice la acelaşi grad de popularitate pe care-l avea Prinţesa Inimilor. N-avea nici look-ul, nici soţul potrivit pentru a reuşi asta.

Dar în 1986, atunci când roşcata se căsătorea cu Prinţul Andrew (astăzi expluzat din familia regală în urma scandalului sexual cu minore), aceasta câştiga simpatia britanicilor datorită unor calităţi pe care timida Diana nu le avea: încrederea în sine, felul natural de-a fi şi exuberanţa sinceră. Cu toatea acestea, Fergie şi Diana au fost nu doar cumnate regale, ci şi foarte bune prietene, lucru documentat şi de numeroasele fotografii de vacanţă cu cele două. Chiar şi mariajele celor două cu fiii Reginei Elisabeta s-au terminat în acelaşi an, 1992. Mai mult de-atât, Sarah şi Diana au şi o legătură de rudenie, fiind verişoare de gradul patru, descendente ale lui William Cavendish, al patrulea Duce de Devonshire.

Chiar şi-aşa, cele două viitoare cumnate regale n-au avut o legătură apropiată până-n anul 1980, când Ferguson avea 21 de ani şi Diana 19. Ei bine, odată cu anul în care Diana îi spunea “Da” Prinţului Charles şi viaţa ei se schimba total, Ferguson devenea cea mai bună prietenă a ei şi confidenta ei principală. Să fi fost interes, mai degrabă? Spunem asta pentru că tocmai Diana a fost cea care i-a prezentat-o pe Sarah Prinţului Andrew, fratele mai mic al soţului ei, după ce a insistat pe lângă regină ca roşcata să fie invitată la Castelul Windsor, la un eveniment din cadrul săptămânii Ascot. Lucrurile au mers conform planului, iar Sarah Ferguson s-a căsătorit cu Prinţul Andrew pe 23 iulie 1986, într-o ceremonie ceva mai puţin grandioasă decât cea de care a avut parte Diana, ce-i drept.

Dar, repetăm, Sarah îşi ştia locul la palat. În 1986, Sarah Ferguson se simţea în vârful lumii - şi avea toate motivele să fie. Nu numai că se căsătorise cu chipeşul Prinţ Andrew şi devenise Ducesă de York, dar era iubită atât de public, cât şi de familia regală pentru dispoziţia ei jovială, căldura şi farmecul ei. În august 1988, Ferguson a avut şi mai multe motive să sărbătorească, când a născut-o pe prima ei fiică, Beatrice.

Venirea pe lume a celei de-a doua fiice, Eugenie, doi ani mai târziu, părea că desăvârşeşte lumea aparent perfectă a Ducilor de York. N-a trecut mult până când cei doi soţi s-au îndepărtat unul de altul, cu atât mai mult cu cât cariera navală a lui Andrew l-a făcut pe acesta să lipsească mult timp de-acasă. În primii cinci ani de mariaj, Sarah susţine că ea şi Andrew s-au văzut doar 40 de zile pe an. La rândul ei, Fergie a început să se consoleze în braţele altor bărbaţi, iar tabloidele au documentat cu mare râvnă infidelităţile ducesei.

Totul a culminat cu infama fotografie publicată de tabloidul Daily Mirror, în care finanţistul american John Bryan era pozat în timp ce îi săruta degetele de la picioare unei Fergie care făcea plajă topless. Divorţul a venit ca o consecinţă firească în cuplul Ducilor de York, în anul 1992, finalizându-se patru ani mai târziu. “Ai adus mai multă ruşine familiei regale decât şi-ar fi putut imagina cineva vreodată”, i-a strigat Prinţesa Margaret, sora reginei, care nu era nici ea vreo sfântă.

Un scandal a dus la altul, iar Fergie a devenit, în timp, oaia neagră a familiei regale, deşi nu mai făcea parte, oficial, din aceasta. Tabloidele pur şi simplu nu erau pregătite să renunţe la persoana care le-a oferit titluri senzaţionale de-a lungul atâtor ani. În 2010, Ferguson s-a trezit în centrul unui nou scandal, când a fost înregistrată oferind „acces” la fostul ei soţ, Prinţul Andrew, în schimbul a 500.000 de lire sterline. Sarah a fost înregistrată spunându-i reporterului sub acoperire să transfere banii în contul ei bancar: „Pot deschide orice uşă doreşti şi o voi face pentru tine. Tu ai grijă de mine şi Prinţul Andrew va avea grijă de tine... vei primi înapoi această sumă de zece ori.”

Fosta ducesă şi-a cerut scuze de îndată ce a fost demascată în presă, numind acţiunea ei „o lipsă gravă de judecată”. Cu toate acestea, scuzele n-au reuşit să-i îmbunătăţească imaginea nici astăzi, la 12 ani după incident. Probabil că acesta-i motivul pentru care Fergie n-a fost invitată la nunta Prinţului William cu Kate Middleton, din 2011... Cu toate acestea, un lucru nu i-l poate lua nimeni lui Fergie – legătura strânsă cu fiicele ei, Prinţesele Beatrice şi Eugenie.

Într-un interviu din 2011 pentru Harper's Bazaar, Ferguson nu s-a reţinut deloc de la a se lăuda singură: „Singurul lucru pe care ştiu că l-am făcut 100% bine este să fiu o mamă bună. Sunt mândră să spun că sunt cea mai bună mamă pe care o cunosc.” La 62 de ani, o găsim pe Fergie mai liniştită şi mai înţeleaptă, poate. A ajutat şi faptul că ducesa a devenit de două ori bunică în acelaşi an, 2021, mai întâi a unui băieţel dăruit de Eugenie, apoi a unei fetiţe născute de Beatrice.

Dar cel mai curios fapt este devotamentul pe care Sarah i-l poartă, încă, fostului ei soţ, pe care-l descrie ca fiind cel mai bun bărbat din lume. “Îl susţin pe Andrew 100%”, spune ea vizavi de procesul de viol în care este acuzat fostul ei soţ, de către o americancă care susţine că a făcut sex cu prinţul pe când era minoră. După cum putem vedea, Fergie se exprimă cel mai bine în procente şi musai la superlativ.

Foto. Profimedia, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Prințul William prima apariție după Paște Foto Getty Images (1) jpg
Regina Letizia a Spaniei și Regina Maxima a Țărilor de Jos Foto Profimedia (1) jpg
Prințesa Charlotte și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
FotoJetSofia a Suediei jpg
Regina Letizia la dineul regal de la Amsterdam profimedia 0865800243 jpg
Printesa Martha Louise a Norvegiei si Durek Verrett jpg
Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
Prințul Haakon al Norvegiei in SUA, aprilie 2024   Casa Regală 3 jpg
Regina Letizia profimedia 0865793910 jpg
Regina Maxima la dineul de stat din Amsterdam, Profimedia (4) jpg
Regina Letizia a Spaniei, Prințesa Margriet a Țărilor de Jos, Regele Felipe VI al Spaniei, Prințesa Moștenitoare Amalia, Regele Willem Alexander, Prințesa Beatrix și Regina Maxima a Țărilor de Jos, Profimedia jpg
Prințesa Salma a Iordaniei jpg
copii Prințul William și Prințul Harry jpg
Regina Mary și Olena Zelenska Foto Profimedia (1) jpg
banchet de stat la Bruxelles cu Regina Mathilde a Belgiei, Marele Duce Henri de Luxemburg, Regele Philippe al Belgiei si Marea Ducesa Maria Teresa   Casa Regala belgiana (5) jpg
Regele Willem Alexander, Regele Felipe, Regina Letizia și Regina Maxima, Profimedia jpg
FotoJetPippa jpg