Stilul vestimentar al Reginei Elisabeta a II-a în tinereţe. Cum a încălcat ea protocolul regal decenii întregi?

18 noiembrie, 2018
1 gettyimages 138082123 jpg jpeg

Ne-am obişnuit să o admirăm pe Suverana britanică în ţinutele ei colorate intens, însă, la începutul domniei sale, outfit-urile viu nuanţate nu făceau parte din garderoba ei. Altele erau elementele-cheie din garderoba sa, care au încălcat, de fapt, protocolul regal…

În cei 66 de ani de când se îmbracă pentru public, Regina Marii Britanii nu prea a făcut greşeli vestimentare. Încă din copilăria sa regală şi apoi anii de după încoronare, urmaţi de perioada ca mamă tânără, Regina Elisabeta a II-a a dat dovadă de perseverenţă în felul în care s-a prezentat în faţa poporului ei. De fapt, oriunde în lume a afişat acelaşi stil devenit reprezentativ (vezi galeria foto!).  

image

Prinţesa Elisabeta a urcat pe tron în iunie 1953, iar, în momentul de faţă, este monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie din istorie, sărbătorind Jubileul de Diamant în 2012. De-a lungul celor 66 de ani de domnie de până acum, Regina a adoptat o garderobă de adevărat lider mondial, realizată cu ajutorul couturier-ilor Norman Hartnell şi Hardy Amies.

Normal Hartnell a fost desemnat, în primă instanţă, să îi creeze Reginei ţinuta purtată la încoronare şi rochiile de mireasă, după care serviciul său în folosul Majestăţii Sale a fost extins la outfit-urile purtate de aceasta în vizitele de stat pe care le-a întreprins în primii săi ani de domnie. Iar Hardy Amies s-a ocupat de ţinutele din timpul zilei ale Reginei Elisabeta a II-a. 

Dacă vă puteţi imagina, în tinereţea sa, toată lumea stătea cu ochii pe ea ca să anticipeze următoarea ei alegere vestimentară. De fapt, era un style icon exact cum sunt Ducesele de Cambridge sau de Sussex în zilele noastre. Şi, da, a încălcat şi ea protocolul regal întocmai ca mai tinerele membre ale familiei regale britanice!

image

În primele imagini cu noua Regină, în anii ’50, o putem vedea în rochii destul de strânse pe trup, lungi până puţin peste genunchi. Elizabeth s-a întors la Londra, în momentul în care a aflat despre moartea tatălui său, şi era nepregătită să fie privită din toată părţile de public şi presă. Iar garderoba ei, dacă era potrivită până atunci pentru o prinţesă, devenise acum subiect de dispute la palat.

Elizabeth a fost apostrofată de mama sa în legătura cu lungimea rochiilor ei, însă, noua Regină a Marii Britanii a continuat să apară în public fără să schimbe ceva la garderoba ei. De fapt, şi-a păstrat lungimea rochiilor la fel ca înainte de-a urca pe tron, timp de decenii întregi.

image

De pildă, în primul ei turneu regal, din 1953, Regina Elisabeta a II-a a acordat o atenţie mărită ţinutelor purtate – peste 100 la număr! – dar nu din punct de vedere al lungimii rochiilor şi fustelor, ci pentru a incorpora elemente locale din fiecare ţară vizitată, în toate ţinutele ei. Şi trebuie să recunoaştem că a arătat foarte bine!

A păstrat, în ţinutele sale, elemente tradiţionale din ţările vizitate, dar şi elemente la modă în acea perioadă. Rochiile cloş erau la mare căutare în anii ’50, dar şi bulinele, materialele vaporoase, poşetele de dimensiune redusă, cu mâner scurt, pe care, fie vorba între noi, le-a preferat în primii ani de domnie, dar şi-n zilele noastre, făcând parte din look-ul ei iconic.Recente pe Ok! Magazine

meghan81 jpg
regalii profimedia jpg
caroline de monaco profimedia jpg
Regina Letizia la Madrid, Foto Profimedia (12) jpg
Printul Andrew, fratele lui Charles, acuzat de pedofilie   Profimedia (1) jpg
kate middleton profi jpg
cuplu regal profi jpg
camilla2 william jpg
camilla si kate jpg
charlene de monaco foto profimedia  jpg
Prințul Charles de Luxembourg, Prințul Guillaume și Prințesa Stéphanie (7) jpg
Printul Harry si Meghan Markle in negocieri cu Netflix   Profimedia (1) jpg
meg2 profi jpg
povestea de dragoste dintre Regele Charles al III lea si Regina Consoarta Camilla   Profimedia jpg
harry8  profimedia jpg
meghan si harry profi jpg
Prințul Ioachim și Prințesa Marie ai Danemarcei, cu copiii, Profimedia (11) jpg
Prințesa Charlene de Monaco, Profimedia jpg