Trenul regal va călători iarăși pe 10 mai, de Ziua Regalității. Și Domeniul de la Săvârșin a fost deschis publicului

2 mai, 2022

Anul acesta, Trenul Regal va face o călătorie simbolică la sărbătoarea națională de 10 Mai și va opri la Ploiești, Buzău, Brăila și Galați.

Margareta jpg

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, dorește să mulțumească tuturor comunităților locale pentru efortul pe care oamenii din toate domeniile de activitate l-au făcut în acești ultimi doi ani și jumătate, plini de dificultăți și de îngrijorări.

Custodele Coroanei și Principele Radu, împreună cu Principesa Sofia, doresc să sărbătorească 10 Mai 2022, deopotrivă Ziua Regală și Ziua Independenței Naționale, alături de locuitorii celor patru județe pe care le vizitează.

stanga
dreapta
trenul regal1 jpg
trenul regal2 jpg
trenul regal3 jpg
trenul regal7 jpg
trenul regal4 jpg
trenul regal6 jpg
trenul regal5 jpg
trenul regal jpg

Pe parcursul călătoriei cu Trenul Regal, Familia Regală va fi alături de voluntari ai Crucii Roșii Române, ai Fundației Regale Margareta a României, precum și alături de elevi olimpici, de veterani Invictus și de persoanele vârstnice și copii implicați în proiectele umanitare, sociale, educaționale și culturale patronate de Majestatea Sa.

Casa Regală a României va oferi detalii legate de orarul trenului și accesul publicului pe peronul gărilor de pe traseu.

Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Anterior, Regele Carol I și Regele Ferdinand au folosit alte două garnituri de tren, din anii 1870 până în anii 1920.

Trenul a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român, la uzinile Ernesto Breda – Construzioni Meccaniche Milano, din 1926 până în 1928. El a fost livrat României și a intrat în serviciul Casei Regale la un an după trecerea la cele veșnice a Regelui Ferdinand. Primii ani din istoria trenului sunt legați de Regina Maria, de Regele Mihai, de Regina Mamă Elena și, desigur, de Regele Carol al II-lea.

Trenul Regal a fost inițial folosit la realizarea vizitelor de Stat din țările europene și la vizitarea comunităților urbane și rurale. După anul 2012, el a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană și comunitățile locale, dar și un simbol al statului român.

În anii 1940, Regele Mihai și Regina-mamă Elena au folosit Trenul Regal în multe ocazii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, suveranul și mama au petrecut, grație Trenului Regal, multe clipe alături de oameni, de comunități, de familii românești.

Trenul este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Majestății Sale, Vagonul Musafirilor Regali, Vagonul Invitaților și Vagonul Casei Majestății Sale. Lor li se adaugă, în cazul unor Funeralii Regale, Vagonul Funerar.

Cu actualul Tren Regal au călătorit patru generații ale Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I și Regina Ana.

În zilele noastre, Trenul Regal a reînceput drumurile sale, ducând membrii Familiei Regale în orașele din țară, în anul 2012. De atunci încoace au fost efectuate 11 călătorii, în 50 de orașe din țară.

În weekend, Domeniul Regal Săvârșin și-a deschis porțile. Duminică, 1 mai 2022, în prezența Majestății Sale Margareta și a Principelui Radu a avut loc deschiderea Domeniului Regal Săvârșin pe anul 2022.

La ceremonie au luat parte primarul comunei, prof. Ioan Vodicean, membri ai Parlamentului României, ai Consiliului Județean Arad și ai altor instituții județene. A fost prezent un numeros public, venit mai ales din Arad, Timiș, Bihor și Hunedoara.

stanga
dreapta
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin9 jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin8 jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin10 jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin1 jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin4 jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin2 jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin3 jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin7 jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin6 jpg
deschiderea Domeniului Regal Săvârșin5 jpg

În piața din Satul Regal (la intrarea pe domeniu), a avut loc un concert de muzică clasică și contemporană, susținut de Cvartetul Arădean.

Majestatea Sa și primarul au dezvelit placa inaugurală a Casei Ceaiului, cea mai recentă clădire restaurată de Fundația Colecția Familiei Regale a României.

După concert, mai multe sute de persoane au vizitat Parcul Regal, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, Magazinul de Suveniruri și Casa Ceaiului.

Programul de vizitare în luna mai va fi astfel: în fiecare zi de la ora 9.00 la ora 18.00, în zilele de 1-12 mai și 23-31 mai, potrivit Casei Regale a României. Cei care doresc să viziteze Domeniul regal de la Săvârșin, sunt rugați să se programeze telefonic sau prin email: Telefon: 0743 183 181 / E-mail: contact@savarsinregal.ro/

Deschiderea Domeniului Regal Săvârșin pe anul 2022. Foto: Cristian CoposescRecente pe Ok! Magazine

el9 jpg
balcon jpg
FotoJetKatevsMaxima jpg
monedă Prințul William (10) jpg
regina20 jpg
FotoJet (23) jpg
Charlotte Casiraghi si Dimitri Rassam la Cannes (1) jpg
image
disney2 jpg
kate profimedia 0692807835 jpg
Ducesa Catherine jpg
printesa22 jpg
Regina Elisabeta, Charles și Diana jpg
letizia profimedia 0692223665 jpg
asta7 jpg
profimedia 0691364927 jpg
chelsy davy profimedia 0257963874 jpg
megi92 jpg