VIDEO Cum arată palatul bântuit și rar vizitat de Regina Elisabeta?

6 februarie, 2023

Se spune că palatul preferat al fostei suverane este un loc pe cât de frumos, pe atât de straniu și bântuit de fantome.

Regina Elisabeta la Palatul Holyroodhouse   profimedia 0340857569 jpg

Cei mai mulți știu că Balmoral era locul preferat al fostei suverane a Marii Britanii, dar aceasta iubea impunătorul și mai puțin vizitatul Palat Holyroodhouse din Edinburgh. Majestatea Sa ar fi stat pe această proprietate doar o săptămână pe an și găzduia anual un garden party public. În ciuda rarelor sale vizite la Holyroodhouse, se spune că Regina Elisabeta ținea foarte mult la acest loc, iar după ce aceasta s-a stins din viață, sicriul cu trupul său neînsuflețit a trecut și pe acolo, în ultimul său drum spre locul de odihnă de la Windsor.

Impresionantul palat al familiei Stuart

Palatul gotic Holyroodhouse aparține Familiei Regale britanice de peste 500 de ani și este reședința oficială a acesteia în Scoția. Construit de James al IV-lea între 1501 și 1505, lângă ruinele abației Holyrood, pe un teren de un hectar, a aparținut familiei Stuart. Clădirea impresionantă are 289 de camere, care au găzduit unele dintre cele mai influente personalități ale lumii.

Palatul Holyrood preferat de Regina Elisabeta   profimedia 0236477668 jpg

În timp ce primul nivel este parțial deschis publicului, etajul superior spațios este rezervat apartamentelor private ale Familiei Regale. Dormitorul regal este cea mai mare cameră și numai oaspeții cei mai importanți au avut plăcerea de a o vizita. Tavanul său este decorat elaborat deasupra unui magnific pat cu baldachin, ce datează din secolul al XVII-lea.

Sala de mese regală are un design neoclasic, cu mai multe portrete ale lui Charles Edward și Henry, cardinal de York, care, în calitate de prinți, au fost exilați.

Sala de desen este una dintre cele mai impresionante încăperi din palat și oferă o vedere incredibilă spre grădină. La fel ca și în Dormitorul Regelui, tavanul acestei încăperi are un design extravagant, cu heruvimi care țin inițialele lui Charles al II-lea.

În interiorul palatului, se organizează frecvent expoziții de artă și cu piese vestimentare din colecția personală a Familiei Regale. Aici, multe dintre rochiile Reginei Elisabeta, dar și hainele de nuntă ale lui Meghan Markle și ale Prințului Harry au fost expuse pentru public.

Palatul Holyrood, rochii Regina Elisabeta   profimedia 0282126340 jpg

Bântuit de o vrăjitoare

Palatul Holyroodhouse are o istorie bogată și sângeroasă. Pe lângă diversele execuții și exiluri forțate de aici, locul pare bântuit nu doar de foști deținuți, ci și de o așa-zisă vrăjitoare. Nici nu-i de mirare, de vreme ce, între 1500 și 1660, aproximativ 80.000 de "vrăjitoare" au fost ucise în Europa pentru că fraternizau cu diavolul. Printre ele se număra Agnes Sampson, o femeie de rând, cunoscută drept moașă și vindecătoare, care a fost bănuită că ar fi provocat niște furtuni devastatoare, pentru a împiedica sosirea Prințesei Anne a Danemarcei în Anglia, promisă Regelui James al VI-lea. Se spune că Agnes  a fost torturată pentru a mărturisi că a făcut vrăjitorie și, înainte de-a fi spânzurată, a fost rasă pe tot corpul pentru a i se găsi "semnul diavolului" - un semn din naștere care a fost invocat pentru a se justifica uciderea ei. Acum, fantoma ei ar bântui palatul între zidurile în care a fost chinuită.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Regina Letizia Regele Felipe profimedia 0867585293 jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (1) jpg
Prințul Christian al Danemarcei Foto Instagram Casa Regală Daneză (2) jpg
Prințul Nikolaos al Greciei și Prințesa Tatiana Foto GettyImages (5) jpg
Kate Middleton, Prințesa Charlotte  foto   Getty jpg
Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0867505361 jpg
Kate Middleton și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
Regele Juan Carlos la regata   profimedia 0857530431 jpg
FotoJet Harry și Louis jpg
Prinţesa Haya de Iordaniei si Sarah Ferguson la evenimentul Fundatiei Maiden Factor   Instagram (7) jpg
Prințesa Beatrice și Edoardo Mapelli Mozzi, GettyImages jpg
Harry și William în uniforme, GettyImages jpg
Kate Middleton William Camilla și Charles foto GettyImages 1343663306 jpg
Prințul Louis Foto Profimedia (1) jpg
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (2) jpg
Harry și Meghan profimedia 0801441590 jpg
Kate Middleton și Prințul William (1) jpg