VIDEO Regele Simeon al Bulgariei a reintrat în posesia Castelului Vrana din Sofia

18 ianuarie, 2023
Regele Simeon al Bulgariei a recuperat Castelul Vrana din Sofia jpg

Fostul ţar şi premier al vecinilor noştri de la sud de Dunăre şi-a recâştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra fostei reşedinţe a Familiei Regale bulgare.

Fostul Rege Simeon al Bulgariei, din casa Saxa-Coburg-Gotha, din care făcea parte şi Regina Maria a României, este unul dintre personajele ilustre ale regatului de la sud de Dunăre.

A fost uns țar al bulgarilor, la șase ani, după moartea neașteptată a tatălui său, țarul Boris al III-lea. Deoarece era minor, unchiul său, Prințul Kiril al Bulgariei, a fost numit regent. În 1944, Kiril și majoritatea membrilor guvernului au fost uciși într-o lovitură de stat organizată de sovietici, dar lui Simeon i s-a permis rămânerea pe tron. Abia în 1946 un referendum popular a ales abolirea monarhiei, dar Familia Regală a preferat să fugă din țară pentru a evita eventualitatea abdicării forțate ce i-ar fi putut fi impusă lui Simeon.  Apoi, a trăit o jumătate de secol în exil, în Spania. Revenit în patria natală, a intrat în politică şi a fost prim-ministru al Bulgariei între 2001 şi 2005.

În ultima vreme, Regele Simeon al Bulgariei a purtat o luptă crâncenă pentru a încerca să-și păstreze ultimele posesiuni din Bulgaria. Şi, într-un final, Curtea Supremă de Casație din Bulgaria a decis că Regele Simeon al II-lea și sora sa, Prințesa Marie-Louise de Saxa-Coburg și Gotha, sunt proprietarii Castelului Vrana, fosta reședință oficială a regilor bulgari, din Sofia. Justiția bulgară permisese deja Familiei Regale să locuiască acolo, dar decizia este acum definitivă, fiind confirmată de cea mai înaltă autoritate judiciară a țării.

Castelul Vrana este situat în partea de sud-est a orașului Sofia, înconjurat de un splendid parc (ce aduce mult cu Parcul Săvârşin de la noi), creat personal de Ferdinand I, între 1899 și 1912. După ridicarea palatului cu trei etaje în 1904, mai multe clădiri au fost construite ca anexe în anii următori. Pe domeniu mai există un pavilion, un garaj şi câteva sere.

Simeon al II-lea, în vârstă de 85 de ani, și sora sa, Maria Louisa Hrobok (numele civil al prințesei de la a doua căsătorie), în vârstă de 90 de ani (împliniţi chiar zilele trecute), au reușit să recupereze mai multe proprietăți, însă unele dintre revendicările lor sunt ignorate de justiția bulgară. Interzicerea utilizării comerciale a acestor proprietăți complică gestionarea proprietăților, dintre care unele sunt păduri din care nu se poate obține niciun profit prin vânzarea lemnului, iar altele sunt palate care ar putea fi deschise publicului. 

FOTO: pagina oficială



Recente pe Ok! Magazine

Zara Tindall, Profimedia (3) jpg
Prințesa Catharina Amalia, Profimedia jpg
Prințesa Victoria Prințul Daniel Regina Mary și Frederik GettyImages 689775904 jpg
Prințul Harry  sursa foto   GettyImages jpg
Regele Charles, Regina Camilla, Ducesa Sophie la garden party   profimedia 0871186615 jpg
Prințul Harry la Londra profimedia 0871266789 jpg
Kate Middleton culoarea anului 2024 jpg
Prințul Marocului Foto Instagram jpg
Printul Harry   profimedia 0871259953 jpg
Prințul Archie 5 ani Foto colaj jpg
Regina Letizia a Spaniei Foto Profimedia jpg
Regele Charles și Prințul William Foto Getty Images
Printul Haakon, Printesa Mette Marit, Regele Harald, Regina Sonja cu Maia Sandu in Norvegia   FOTO Casa Regală norvegiană (5) jpg
Regina Mary si Regina Silvia a Suediei   Casa Regală daneză (2) jpg
Regina Camilla, GettyImages (6) jpg
Prințesa Victoria și Prințesa Sofia FotoJet (2) jpg
Regina Letizia, Infanta Sofia si Regele Felipe   GettyImages 1492368713 jpg
Charlene de Monaco profimedia 0870449785 jpg