Cât de apropiați erau Prințul Haakon și fiul său vitreg, Marius Borg, până la izbucnirea scandalului?

21 octombrie, 2024

„L-am primit în viața mea pe Marius de când avea doi ani', povestea moștenitorul tronului norvegian în cartea pe care a publicat-o acum un an, când a împlinit 50 de ani. Acum, însă, parcă nici nu s-ar cunoaște...

Imaginea unei familii unite, cu 10 ani în urmă. FOTO: Heiko Junge, Casa Regală norvegiană
Imaginea unei familii unite, cu 10 ani în urmă. FOTO: Heiko Junge, Casa Regală norvegiană

Nu e o perioadă ușoară pentru Familia Regală norvegiană, care a văzut cum „afacerea Marius” - arestarea, ancheta și acuzațiile de violență împotriva lui Marius Borg Høiby - începe să afecteze opinia despre monarhie, care până acum s-a bucurat de un sprijin larg în rândul norvegienilor. Și, deși Marius Borg nu a fost niciodată membru al Casei Regale, fiind copilul Prințesei Mette-Marit din afara căsătoriei, el a trăit practic întreaga sa viață în cadrul Familiei Regale, cu tot ceea ce presupune aceasta în termeni de expunere, privilegii și obligații. Ne întrebăm, așadar, cât de apropiați erau Prințul Haakon și fiul său vitreg, Marius Borg, până la izbucnirea scandalului?

Anul trecut, Prințul Haakon a lansat o carte, „Haakon - Povești despre un moștenitor al tronului” scrisă de Kjetil Østli, care este analizată acum de publicația norvegiană „Klikk”. În carte, Prințul moștenitor vorbește despre Marius Borg, cum a apărut în viața sa, cum s-a simțit dezarmat că nu avea cunoștințe despre cum e să fii părinte și despre cum au crescut împreună, din toate punctele de vedere.

„L-am avut pe Marius în viața mea de când avea doi ani. La început, probabil că i s-a părut complicat să relaționeze cu mine. A trebuit să-mi croiesc încet drum spre el, dar în curând am găsit o cale”, spune Prințul moștenitor Haakon. „De când Marius avea trei ani, am locuit împreună destul de regulat. Dintr-o dată, Mette a trebuit să facă ceva și am rămas eu cu el. El avea trei ani și s-a rătăcit pe undeva. Mă simțeam nesigur, oamenii se uitau la mine și probabil se gândeau: „Băiatul acela nu ar trebui să fie cu prințul moștenitor!” Dar îmi plăcea să fiu cu Marius”.

„Îmi amintesc o săptămână de Paște în Sikkilsdalen. Luasem parte la tradiționala cursă Setra. Mette se întorsese la cabană, eu eram afară cu Marius, iar apoi el a devenit foarte obosit și trist. S-a întins și nu a vrut să se miște în timp ce presa filma și făcea poze. M-am gândit: ce ar face experții? Am rezolvat cum am putut eu mai bine: „Dacă vii acum acasă, mâncăm niște dulciuri. Presa l-a ascultat, nu că ar fi fost cea mai bună prestație a mea...”, mărturisește prințul, descriind o situație cotidiană în cartea pe care a publicat-o cu ocazia împlinirii a 50 de ani.

„M-a umplut de mândrie să-l văd pe Marius devenind atât de bun sportiv”

Marius era un tânăr foarte amuzant și incredibil de dulce. Apoi s-a dovedit a fi foarte bun la activitățile fizice. De la o vârstă fragedă îi plăcea slalomul, îi plăcea să iasă și să sară, schi nautic, surfing, wakeboarding, tot felul de activități de genul acesta. De la bun început am văzut cât de bine își controla corpul, cât de repede stăpânea săriturile pe trambulină și trucurile în apă. De la vârsta de trei ani făcea schi alpin și, la scurt timp după aceea, surfing”, îi povestea Haakon jurnalistului Kjetil Østli, amintiri care arată cum Prințul Haakon i-a insuflat sporturile sale preferate, schiul și surfingul, la fel cum a făcut de-a lungul timpului cu Prințesa Ingrid (care a ajuns să câștige campionate de surfing) și Prințul Sverre. „M-a umplut de mândrie să-l văd pe Marius devenind atât de bun sportiv”, a explicat Haakon, oferind tot felul de detalii despre cum l-a încurajat pe Marius pentru o carieră sportivă în schi.

Toată bucuria de a fi alături de el a făcut și mai natural să-mi asum rolul de tată. Responsabilitatea poate fi pozitivă. Ești util dacă cineva are nevoie de tine. Este ceva plăcut în asta”, spune Haakon. „Am trei copii de care sunt incredibil de mândru. Este un dar să ai în viața ta oameni de care te bucuri cu adevărat. Am fost norocoși”, a povestit prințul în cartea care a fost publicată în urmă cu un an. „Mette spune că ar trebui să includ în carte că sunt atât de atașat de copii, încât poate să doară. Este un pic așa. Sunt foarte fericit să fiu cu ei și vreau să le fie bine. A fi părinte nu te face fericit tot timpul, dar știi că faci ceva profund semnificativ”, a adăugat el.

Referitor la Marius ca frate mai mare, un aspect care a stârnit îngrijorare în ultima perioadă în țară, având în vedere că este fratele mai mare al viitoarei regine, Prințul Haakon a declarat: „Este afectuos, este energic și este amuzant. Îi place să facă glume, ne caricaturizează pe toți, este bun la asta. Ingrid și Magnus adoră când Marius este prin preajmă. La o plimbare, pe pârtiile de schi, vara sau la o cină: starea de spirit se îmbunătățește când vine el”.

Trebuie amintit că Marius Borg avea doi ani când mama sa, Prințesa Mette-Marit, a început curtarea cu Prințul Haakon și patru ani când a devenit vedeta unei nunți regale care a stârnit o mare emoție tocmai din cauza „anomaliei” ca singurul fiu al Regelui Harald să se căsătorească cu o femeie care avea deja copii. Când această nuntă a fost anunțată la începutul noului mileniu, a stârnit o dezbatere care a dus la o revizuire a legislației, în urma căreia s-a stabilit că, în mod oficial, copilul va fi în afara șefului statului și nu va fi niciodată considerat membru al Familiei Regale. 

În adolescență, Prințesa Mette-Marit însăși și-a amintit de „înțelegere” într-o scrisoare pe care a împărtășit-o presei în 2017: „Marius nu va ocupa funcții publice precum frații săi. El nu ar trebui să aibă un rol public și nu este o persoană publică”. În acea misivă, el a explicat, de asemenea, gradul de presiune pe care l-a primit. „Acest rol a fost, de asemenea, dificil de înțeles pentru oamenii din jurul nostru în mediul privat. Părinții de la școală îmi spuneau îngrijorările lor, iar profesorii aveau întotdeauna așteptări de la Marius în ceea ce privește manierele, așteptări care erau peste cele ale celorlalți băieți. Nici eu nu eram mai bună. Ca mamă, am uneori așteptări nerealiste de la Marius, peste cele pe care le am de la frații lui. Deși Mette-Marit a insistat că fiul ei cel mare nu era o persoană publică, această graniță era neclară atunci când Marius participa la evenimente oficiale ale Casei Regale (care nu erau de natură familială) sau la evenimente direct publice, trebuie amintit că, pentru o vreme, a devenit o persoană publică și a obținut locuri de muncă care, potrivit presei norvegiene, nu îi fuseseră oferite inițial.

FOTO: Sven Gj Gjeruldsen, Heiko Junge, Lise Aserund, Hakon Mosvold Larsen/Casa Regală norvegiană



Recente pe Ok! Magazine

Regele Charles Regina Camilla Regina Elisabeta Foto Facebook Profimedia jpg
Printesa Diana si mama ei vitrega Raine GettyImages 1167027476 jpg
Kate Middleton și Prințul William Foto Instagram jpg
Kate Middleton Foto Getty Images jpg
Regele Charles și Regina Camilla au aterizat la Sydney, Profimedia (2) jpg
Prințul William, George, Charlotte și Louis foto Istagram png
Regele Mohammed al Marocului și fiul său, Prințul Moștenitor Mulay Al Hassan  Casa Regală marocană jpg
Harry, Meghan, Duci de Sussex, Profimedia jpg
Charlotte și mama ei, Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Durek Verrett vs Marius Borg   Instagram, Getty Images jpg
Regele Mihai și nepoții lui colaj jpg
Regina Letizia Regele Felipe Regina Sofia profimedia 0893995405 jpg
Charles portret Canada PNG
Harry și Meghan în Africa în 2019, GettyImages (2) jpg
Kate Middleton mâncând, Profimedia (4) jpg
Harry la surfing png
Regina Mathilde si Regele Philippe al Belgiei la Centrul Pompidou din Paris   profimedia 0921713475 jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png