Cazul halucinant al prinţesei saudite Basma bint Saud, închisă fără vreo acuzaţie timp de aproape trei ani

10 ianuarie, 2022
1 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 11 jpg jpeg

Mezina fostului rege Saud bin Abdul Aziz este doar încă o victimă a actualei puteri de la Riad.

De trei ani ├«ncoace, prin┼úesa Basma bint Saud a cerut ├«ndurare celor care au aruncat-o ├«n temni┼ú─â f─âr─â a-i spune motivul pentru care a fost luat─â cu for┼úa de pe aeroport, ├«n martie 2019, ├«nainte s─â se ├«mbarce la bordul unui avion cu destina┼úia Elve┼úia, unde trebuia s─â urmeze un tratament medical.

├Än toate scrisorile sale trimise c─âtre Regele Salman ┼či c─âtre fiul acestuia, prin┼úul mo┼čtenitor Mohammed bin Salman, ea insista c─â nu a f─âcut nimic r─âu ┼či c─â s─ân─âtatea sa se deterioreaz─â pe zi ce trece. R─âspunsul a venit t├órziu, prin eliberarea sa, zilele trecute.

stanga
dreapta
2 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 11 jpg jpeg
3 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 9 jpg jpeg
4 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 10 jpg jpeg
6 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare max azria 1 jpg jpeg
7 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare whoopi goldberg 2 jpg jpeg
14 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 7 jpg jpeg
15 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 8 jpg jpeg
5 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 12 jpg jpeg
8 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 3 jpg jpeg
9 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 4 jpg jpeg
10 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 5 jpg jpeg
11 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 6 jpg jpeg

Potrivit BBC.com, o organiza┼úie pentru drepturile omului ├«n Arabia Saudit─â noteaz─â c─â, at├ót ea, c├ót ┼či fiica sa, Suhoud, au fost ├«nchise f─âr─â a primi vreo acuza┼úie ori sentin┼ú─â. Totodat─â, de-a lungul acestor aproape 3 ani, Basma nu a primit niciun fel de ├«ngrijire medical─â, de┼či starea s─ân─ât─â┼úii sale era precar─â.

Cel mai probabil, Basma bint Saud, cea mai mic─â fiic─â a fostului rege Saud bin Abdul Aziz, care a condus ┼úara ├«ntre 1953 ┼či 1964, a fost considerat─â un element deranjant, mai ales c─â era implicat─â ├«n ac┼úiuni umanitare, campanii de ├«ncurajare a femeilor ┼či tinerilor ┼či dorea reforma constitu┼úional─â. De altfel, ├«n 2013, ea ar fi primit un fel de "avertisment", dup─â ce, ├«n timp ce se afla la Londra, a fost ┼čantajat─â de o grupare de hakeri cu pierderea unor date importante. Familia ei a transmis Na┼úiunilor Unite, prin intermediul unei declara┼úii scrise ├«n 2020, c─â "trecutul s─âu ca activist─â care critica acerb abuzurile" au dus la aceast─â lipsire de libertate brutal─â ┼či neargumentat─â legal.

5 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 12 jpg jpeg

Pe de alt─â parte, surse saudite spun c─â prin┼úesa saudit─â, femeie de afaceri ┼či cunosc─âtoare a mediului artistic occidental (vezi prietenia ei cu designerul Max Azria ┼či cu actri┼úa Whoopi Goldberg), care urmeaz─â s─â ├«mplineasc─â 58 de ani pe 1 martie, era o apropiat─â a fostului prin┼ú Mohammed bin Nayef, care, la r├óndul s─âu, a fost plasat ├«n arest la domiciliu. Deci nu este prima oar─â c├ónd un membru al familiei regale saudite cade ├«n dizgra┼úie ┼či trebuie s─â suporte diverse persecu┼úii din partea anturajului actualului Rege Salman.

7 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare whoopi goldberg 2 jpg jpeg

Basma bint Saud a fost ├«nchis─â ├«n penitenciarul Al-Hair,din apropiere de Riad, unde sunt de┼úinu┼úi mai mul┼úi prizonieri politici. C├óndva foarte discret─â, familia regal─â saudit─â a fost zguduit─â de scandaluri de la ascensiunea ├«n 2017 a prin┼úului mo┼čtenitor cunoscut sub numele de MBS, care a devenit conduc─âtorul de facto al bogatei monarhii petroliere. Mai multe figuri importante ale regalit─â┼úii saudite au fost ├«nl─âturate sau anchetate de putere. ├Än martie 2020, garda regal─â l-a arestat pe fratele ┼či nepotul regelui Salman, acuza┼úi c─â au pus la cale o lovitur─â de stat ├«mpotriva lui MBS, potrivit mai multor surse.

14 printesa saudita basma bint saud eliberata din inchisoare 7 jpg jpeg

ONG-urile denun┼ú─â ├«n mod regulat ├«nc─âlc─ârile drepturilor ┼či libert─â┼úilor din acest regat conservator ┼či ├«ncerc─ârile sale de a-┼či sp─âla imaginea ├«n ├«ntreaga lume prin evenimente sportive ┼či concerte de muzic─â pop.

FOTO: Profimedia, Instagram