Ce a purtat Regina Elisabeta la încoronarea ei de acum 70 de ani? Rochia care a rămas în istoria modei

26 aprilie, 2023

Ținuta purtată la încoronare de regretata Regină Elisabeta a II-a, în anul 1953, a rămas în istoria modei.

Încoronare Elisabeta  jpg

Rochia din satin alb și mantia de mătase de un roșu intens, pe care tânăra regină de 27 de ani le-a purtat la slujba de încoronare de la Westminster Abbey, pe 2 iunie 1953, sunt unele emblematice pentru monarhia britanică.

Așteptând cu nerăbdarea încoronarea Regelui Charles de pe 6 mai și ținutele pe care le vor etala membrii familiei regale cu această ocazie, vă invităm să privim în urmă la modul în care s-a prezentat fascinanta lui mamă în ziua ei cea mare.

Regina Elisabeta știa că ceea ce va purta la încoronarea ei în 1953 va fi văzut în întreaga lume, ca urmare a faptului c-a fost vorba despre primul astfel de eveniment televizat vreodată.

Regina a apelat la designerul britanic Norman Hartnell, care îi crease și rochia de mireasă din 1947. A rezultat o rochie din satin alb, brodată cu embleme florale ale țărilor Commonwealth-ului de la acea vreme.

Designul final a prezentat trandafirul Tudor al Angliei, ciulinul scoțian, prazul galez, trifoiul pentru Irlanda de Nord, acacia din Australia, frunza de arțar din Canada, feriga din Noua Zeelandă, protea din Africa de Sud, două flori de lotus pentru India și Ceylon (acum Sri Lanka), și grâu, bumbac și iută din Pakistan, brodate în diferite culori. Broderiile de pe rochie au fost mărginite de linii alternante de mărgele aurii, diamante și perle.

Atașată de umerii reginei a fost o manta de catifea purpurie tivita cu hermină, cu două rânduri de dantelă aurie brodate delicat și filigran de aur. În ziua încoronării, șase dintre domnișoarele de onoare ale Reginei Elisabeta au trebuit să-i care mantaua, în spatele ei.

În plus față de rochie, Hartnell a creat și veșmântul numit colobium sindonis, o haină simplă de in alb folosită în timpul slujbei de încoronare pentru a simboliza renunțarea la toată deșertăciunea lumească atunci când apari înaintea lui Dumnezeu.

Foto: getty images, profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul William la meci, Profimedia jpg
king charles jpeg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Prințesa Rajwa a Iordaniei Foto Profimedia jpg
Principele Nicolae jpg
Prințesa Charlotte a împlinit 9 ani foto Instagram
 Prinţesa Catharina-Amalia a Ţărilor de Jos (© RVD - Gemmy Woud-Binnendijk / Royal House of the Netherlands)
Prințesa Estelle și Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0869167968 jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Regina Anne Marie și Regina Margrethe a II a alături de Printesa Benedikte a Danemarcei la 80 de ani   Casa Regală daneză (2) jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Ducesa Sophie de Edinburgh, Profimedia (3) jpg
Kate și Beatrice, Profimedia (2) jpg
Prințul Frederik și Prințesa Mary, Foto Profimedia jpg
Regele Charles George Charlotte Louis jpg
Kate, William și Harry, Foto Getty (6) jpg
kate william george charlotte louis jpg