Ce diferită va fi încoronarea Regelui Charles față de a mamei sale, Regina Elisabeta. La ce lucru nu se renunță

7 noiembrie, 2022
FotoJetCoronation jpg

Mult așteptata încoronare a noului monarh va avea loc tot în luna mai și vine cu o surpriză pentru britanici. Vestea a fost dată chiar de noul guvern britanic.

Departe de a opta pentru o încoronare extravagantă, așa cum a avut mama lui, Regele Charles oferă totuși o supriză supușilor săi.

Guvernul de pe Downing Street a anunțat prin intermediul unui comunicat că data de luni, 8 mai, va fi zi liberă pentru britanici, la două zile după ceremonia de la Westminster Abbey.

Petrecerea va ține astfel trei zile, chiar dacă încoronarea se va face în condiții de criză. Data de 8 are puternice semnificații, practic exact atunci se împlinesc 8 luni de la decesul longevivei suverane Regina Elisabeta a II-a.

Istoria însă se schimbă, iar condițiile economice actuale impun o ceremonie modestă, complet diferită de fastul de care s-a bucurat Elisabeta a II-a  2 iunie 1953. Și atunci încoronarea a trecut drept o zi de sărbătoare legală, la fel și ziua funeraliilor sale, din 19 septembrie.

Potrivit presei britanice, încoronarea va avea loc în conformitate cu dorinţa regelui Charles al III-lea, într-un context de criză economică, ceremonia urmând să dureze mai puţin şi să fie mai puţin costisitoare decât cea de la încoronarea mamei sale care a durat peste trei ore, în faţa a 8.251 de oaspeţi prezenţi în Abaţie.

„Încoronarea unui nou monarh este un moment unic pentru ţara noastră”, a declarat premierul Rishi Sunak , afirmând că speră că populaţia îi „va aduce un omagiu regelui Charles al III-lea prin participarea la evenimente la nivel local şi naţional în întreaga ţară”.

Palatul Buckingham a anunţat o ceremonie „care priveşte spre viitor, având în acelaşi timp rădăcini în lunga tradiţie şi fastul monarhiei”.

Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată cu fast la Westminster Abbey, la doar 16 ani după ce regretatul său tată, regele George al VI-a trecuse prin aceeaşi ceremonie.

Ca semn că vremurile se schimbau, încoronarea reginei a fost pentru prima dată transmisă la televizor, milioane de oameni reuşind în felul ăsta să fie martorii evenimentului istoric, ce avea să reprezinte cea mai longevivă domnie din istoria lumii.

2 iunie 1953 a devenit de atunci o zi istorică, ce a marcat un nou capitol al monarhiei britanice.

Regele Charles vrea să continue munca începută de mama sa, o muncă titanică dusă cu mult tact și obiectivitate. Totuși noul monarh se adaptează vremurilor și vrea totul cât mai concis și mai puțin costisitor.

Foto: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Printul Philip si Charles   GettyImages 618581246 jpg
biden si sotia jpg
kate-william
meghan - harry
kate middleton william avion jpg
charles - meghan - camilla
kate - william- copii
Printesa Margaret profimedia 0423858100 jpg
Sarah Ferguson 3    Instagram jpg
profimedia 0088036669 jpg
Regina Camilla, Profimedia jpg
camilla - charles
andrew-  fergie
Regina Elisabeta a II a a parut fragila la intalnirea cu Liz Truss de la Castelul Balmoral (5) jpg
Regina Elena, Regina celor 3 exiluri jpg
regina letizia profimedia 0740160680 jpg
Moza din Qatar GettyImages 167794832 jpg
kate  william 24 jpg