Ce mesaj transmite Regina Margareta a Danemarcei, după ce și-a lăsat nepoții fără titlurile princiare

4 octombrie, 2022
Ce mesaj transmite Regina Margareta a Danemarcei, Profimedia (4) jpg

Decizia fără precedent de la Curtea Regală daneză a stârnit un adevărat potop de întrebări, fiindcă nimeni nu se aștepta ca singura suverană rămasă în funcție în Europa să le retragă titlurile de prinți și prințese a patru nepoți.

În urma reacțiilor puternice la decizia de schimbare a titlurilor copiilor fiului său, Prințul Ioachim.

La scurt timp după ce a revenit de la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, Regina Margareta a II-a a Danemarcei a așteptat să se vindece de COVID, după care pe 28 septembrie a anunțat că descendenții celui mai mic dintre fiii săi nu vor mai fi prinți și prințese și vor putea folosi doar titlurile de Conte și Contesă de Monpezat.

Ce mesaj transmite Regina Margareta a Danemarcei, Profimedia (3) jpg

Decizia Reginei a stârnit de atunci reacții din partea lui Ioachim și a soției sale, Prințesa Marie, părinții nepoților vizați, fiica de zece ani, Prințesa Athena și fiul de 13 ani, Prințul Henrik, dar și cei doi copii din căsnicia anterioară a prințului cu Alexandra, Contesa de Frederiksborg. E vorba de fiii Prințul Nikolai, 23 de ani, și prințul Felix, 20 de ani.

În declarația sa din 3 octombrie, regina daneză, în vârstă de 82 de ani, a spus: „În ultimele zile, au existat reacții puternice la decizia mea cu privire la utilizarea viitoare a titlurilor pentru cei patru copii ai prințului Joachim. Asta mă afectează, desigur.”, scrie în declarația Reginei.

”Domnesc de 50 de ani, e o decizie cumpănită. E firesc să privesc înapoi și înainte, e datoria și dorința mea de Regină să mă asigur că monarhia se modelează armonios și ține pasul cu vremurile. Asta presupune luarea unor decizii mai dificile, uneori. Însă e greu să găsești momentul potrivit.”, a continuat Regina Margareta a Danemarcei.

”Titlurile princiare vin la pachet cu responsabilități și îndatoriri. Sunt sigură că în viitor nu vor mai exista atâția membri regali. Am făcut o ajustare, pe care am considerat-o necesară, potrivită viitorului monarhiei, o decizie pe care am vrut să o iau în viață, la momentul potrivit.”

Monarhul notează că a luat decizia în calitate de Regină, de mamă și de bunică, însă mărturisește că nu și-a calculat corect măsura în care vor fi afectați fiul său, soția sa și copiii acestuia. Iar pentru asta îi pare rău.

Regina spune că nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că nepoții săi toți sunt pentru ea o bucurie și o mândrie. Și spune că își dorește ca familia momentan zdruncinată să găsească o cale de a accepta situația.

Prințul Ioachim a fost întrebat dacă a fost consultat de mama sa în legătură cu năucitoarea decizie luată, dar mezinul Reginei Margareta a spus: ”Din păcate, nu. Și noi suntem tot familie sau cum o vrea s-o numească.”, a adăugat îndurerat.

Hotărârea surprinzătoare a Maiestății Sale este menită să modernizeze aparatul monarhic prin simplificarea preceptelor Casei Regale. Margareta le-a retras titlurile princiare celor patru nepoți ai săi, descendenți ai Prințului Joachim, mezinul său, fiind în continuare conți și contese.

Foto: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Regele Felipe cu Infanta Sofia si Printul William cu Printul George au urmarit finala UEFA   Casa Regala spaniola (2) jpg
Ket Middleton la Wimbledon GettyImages 2161386249 jpg
Kate și William, Wales, Getty (5) jpg
Kate Middleton  sursa foto   GettyImages jpg
Masako și Naruhito ai Japoniei la nunta lor GettyImages 50938391 jpg
Kate Middleton cu familia  foto   Profimedia jpg
Printul Jean Christophe Napoleon   Familia Bonaparte, Facebook jpg
William și Kate, Wales, Profimedia jpg
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (2) jpg
Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck si Regina Jetsun Pema ai Bhutanului in Mongolia la manastirea Gandantegchilen cu Jigme Namgyel   Casa Regala bhutaneza 15 jpg
Meghan Markle Prințul Harry și Serena Williams GettyImages 2161692638 jpg
Prințesa Kate, Prințul William, copiii Wales George, Charlotte, Louis, GettyImages (3) jpg
Harry și Meghan la Premiile Pat Tillman, Profimedia (3) jpg
Regele Felipe și Prințesa Leonor Foto Getty Images (8) jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia ai Suediei   Instagram (1) jpg
David Armstrong Jones, Conte de Snowdon, si Isabelle de la Bruyere   profimedia 0884660099 jpg
Regina Letizia a Spaniei și Felipe colaj getty images jpg