Ce mesaj transmite Regina Margareta a Danemarcei, după ce și-a lăsat nepoții fără titlurile princiare

4 octombrie, 2022
Ce mesaj transmite Regina Margareta a Danemarcei, Profimedia (4) jpg

Decizia fără precedent de la Curtea Regală daneză a stârnit un adevărat potop de întrebări, fiindcă nimeni nu se aștepta ca singura suverană rămasă în funcție în Europa să le retragă titlurile de prinți și prințese a patru nepoți.

În urma reacțiilor puternice la decizia de schimbare a titlurilor copiilor fiului său, Prințul Ioachim.

La scurt timp după ce a revenit de la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, Regina Margareta a II-a a Danemarcei a așteptat să se vindece de COVID, după care pe 28 septembrie a anunțat că descendenții celui mai mic dintre fiii săi nu vor mai fi prinți și prințese și vor putea folosi doar titlurile de Conte și Contesă de Monpezat.

Ce mesaj transmite Regina Margareta a Danemarcei, Profimedia (3) jpg

Decizia Reginei a stârnit de atunci reacții din partea lui Ioachim și a soției sale, Prințesa Marie, părinții nepoților vizați, fiica de zece ani, Prințesa Athena și fiul de 13 ani, Prințul Henrik, dar și cei doi copii din căsnicia anterioară a prințului cu Alexandra, Contesa de Frederiksborg. E vorba de fiii Prințul Nikolai, 23 de ani, și prințul Felix, 20 de ani.

În declarația sa din 3 octombrie, regina daneză, în vârstă de 82 de ani, a spus: „În ultimele zile, au existat reacții puternice la decizia mea cu privire la utilizarea viitoare a titlurilor pentru cei patru copii ai prințului Joachim. Asta mă afectează, desigur.”, scrie în declarația Reginei.

”Domnesc de 50 de ani, e o decizie cumpănită. E firesc să privesc înapoi și înainte, e datoria și dorința mea de Regină să mă asigur că monarhia se modelează armonios și ține pasul cu vremurile. Asta presupune luarea unor decizii mai dificile, uneori. Însă e greu să găsești momentul potrivit.”, a continuat Regina Margareta a Danemarcei.

”Titlurile princiare vin la pachet cu responsabilități și îndatoriri. Sunt sigură că în viitor nu vor mai exista atâția membri regali. Am făcut o ajustare, pe care am considerat-o necesară, potrivită viitorului monarhiei, o decizie pe care am vrut să o iau în viață, la momentul potrivit.”

Monarhul notează că a luat decizia în calitate de Regină, de mamă și de bunică, însă mărturisește că nu și-a calculat corect măsura în care vor fi afectați fiul său, soția sa și copiii acestuia. Iar pentru asta îi pare rău.

Regina spune că nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că nepoții săi toți sunt pentru ea o bucurie și o mândrie. Și spune că își dorește ca familia momentan zdruncinată să găsească o cale de a accepta situația.

Prințul Ioachim a fost întrebat dacă a fost consultat de mama sa în legătură cu năucitoarea decizie luată, dar mezinul Reginei Margareta a spus: ”Din păcate, nu. Și noi suntem tot familie sau cum o vrea s-o numească.”, a adăugat îndurerat.

Hotărârea surprinzătoare a Maiestății Sale este menită să modernizeze aparatul monarhic prin simplificarea preceptelor Casei Regale. Margareta le-a retras titlurile princiare celor patru nepoți ai săi, descendenți ai Prințului Joachim, mezinul său, fiind în continuare conți și contese.

Foto: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

meghan - harry
kate middleton william avion jpg
charles - meghan - camilla
kate - william- copii
Printesa Margaret profimedia 0423858100 jpg
Sarah Ferguson 3    Instagram jpg
profimedia 0088036669 jpg
Regina Camilla, Profimedia jpg
camilla - charles
andrew-  fergie
Regina Elisabeta a II a a parut fragila la intalnirea cu Liz Truss de la Castelul Balmoral (5) jpg
Regina Elena, Regina celor 3 exiluri jpg
regina letizia profimedia 0740160680 jpg
Moza din Qatar GettyImages 167794832 jpg
kate  william 24 jpg
kate-  william
printesa diana
Regina Elisabeta a II a, Prințul Harry, Meghan Markle  sursa   Getty jpg